Små madbrød med kærnemælk

Jeg havde købt en hel liter kærnemælk til koldskål, men brugte kun en halv liter – vi er jo kun to godt nok sultne mennesker i husstanden, men alligevel er mængderne begrænsede. Resten af kærnemælken gik dog bestemt ikke til spilde, for jeg brugte en del af den i de her små madbrød.

Jeg valgte at krydre dem med dels rosmarin, dels oregano, men det vælger man jo helt selv – friske eller tørrede krydderurter fungerer fint.

De er velegnede til at putte i fryseren til de dage, hvor man har travlt eller mangler lidt tilbehør. De skal bare direkte fra frost og i en kold ovn, sæt den på 160 grader varmluft. Når ovnen er varm, er brødene tøet op og lune. 

Opskrift – små madbrød

Der bliver 8-10 stk ud af denne portion. 
Tidsforbrug: Der er ikke meget reel arbejdstid i den her opskrift, måske ca. 20-30 minutter. Til gengæld skal dejen hæve først 1/2 time og efterhæve ca. 10-15 minutter. Bagetid ca. 12 minutter. I alt bliver det 1 1/2 time fra start til slut.
Ingredienser:

  • 1 dl lunkent vand
  • 2 dl kærnemælk
  • 15 g gær
  • 1 spsk honning
  • 3/4 dl rapsolie eller lignende olie uden smag
  • 150 g groft speltmel
  • 350-400 g hvedemel
  • 1 spsk salt
  • Tørret rosmarin, timian eller oregano

Rør gæren ud i vandet, tilsæt kærnemælk, salt, olie og honning. Rør rundt med en ske. Tilsæt det grove speltmel og rør det ud. Tilsæt derefter hvedemelet lidt ad gangen og ælt dejen igennem.

Lad dejen hæve i skålen i ca. 1/2 time. Den kan godt stå lidt længere, hvis det passer bedre… Tænd ovnen på 220 grader varmluft. Del dejen i 8-10 stykker, der formes som små, aflange brød og lægges på en bageplade med bagepapir. Der skal ikke æltes, bare formes med den såkaldt lette hånd. Lad brødene efterhæve i 15 minutter, mens ovnen bliver varm.

Dryppes med olie og drysses med salt og krydderi, inden de kommer i ovnen i ca. 12 minutter – indtil de er gyldne på toppen og lyder hult, når man banker på dem under bunden. Køler af på en rist.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*