Små napoleonshatte

Havde jeg vidst, at napoleonshatte var så lette at lave, havde jeg for længst prøvet… Det kan man så ærgre sig over, eller bare glædes over at have opdaget. Men de små napoleonshatte er helt klart en vinder til en god kop kaffe. I dag i øvrigt serveret som det søde punktum ved en brunch – og til kaffe med rester om eftermiddagen 😉

Opskrift – små napoleonshatte

Jeg fik 14 små lækkerheder ud af portionen her.
Tidsforbrug: napoleonshatte er let at lave, men tidskrævende. Reel arbejdstid er ca. 1 time, men derudover skal mørdejen hvile, og hattene skal også en tur i ovnen. Så i alt et par timer. Det smarte er, at man kan lave mørdejen på forhånd, fx dagen før. Eller man kan bage dem færdig og så vente med chokoladen. Husk blot, at der skal være tid til, at de køles af, og chokoladen stivner.

Ingredienser:
Mørdej

  • 150 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • 75 g smør
  • ½ æg

Kransekagemasse

  • 50 g sukker
  • ½ æggehvide
  • 125 g marcipan

Fyld og pynt:

  • Ca. 50 g nougat
  • Ca. 100 g mørk chokolade

Start med at forberede kransekagemassen: Del ægget i æggeblomme og hvide, hæld halvdelen af hviden i en skål sammen med 50 g sukker. Rør det rundt og lad det stå på køkkenbordet i en halv time, indtil sukkeret er opløst.

Og så mørdejen: Lav imens mørdejen ved at hælde mel og flormelis i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i, indtil dejen får denne her smuldrede konsistens, Saml dejen med 1/2 æg (æggeblomme og hvide). Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den køle godt i køleskabet min. 1/2 time.

Nu tilbage til kransekagemassen: Når sukkeret er opløst i æggehviden, æltes det ad et par omgange ind i marcipanen. Ælt det sammen til en pæn, ensartet kransekagemasse.

At samle sagerne

Forvarm ovnen på 190 °C (alm. ovn, ikke varmluft).
Rul mørdejen forholdsvis tyndt ud mellem to stykker bagepapir. Udstik den i cirkler på ca. 7 cm i diameter med et glas, kop eller en rigtig udstikker, hvis man er i besiddelse af en sådan (siger jeg, der helst ikke fylder køkkenskabene med udstyr, der kun kan bruges til én ting, og som alligevel en gang imellem får lyst til at have noget mere grej). Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Du skal sikkert rulle dejen ud et par gange, dvs hver gang når du har fjernet det overskydende dej fra cirklerne, ruller du den ud igen og stikker ud igen.

Lav små kugler af små stykker nougat, hvor du ruller kransekagemassen om. Tril til du får en lille kugle. Læg en kugle på en cirkel mørdej. Fold mørdejen op omkring kransekagekuglerne med ét tryk tre steder. Jep, det kan godt være svært at styre fingrene her, for man har en tendens til at ville gøre tingene ens med begge hænder…

Bag kagerne i ovnen i 15-20 minutter, eller rettere sagt indtil de er gyldne. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle helt på en bagerist. Stil dem i køleskabet, indtil de skal dyppes i chokolade.

Smelt chokoladen over vandbad og dyp napoleonshattene i den. Skrab overskydende chokolade af på kanten af skålen med chokolade. Lad chokoladen størkne, evt. i køleskab, inden servering.

One Comment

  1. Pingback: Påskefrokost med et par alternative fiskeretter – Sundt for to

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*