småkager med æggehvide 2

Småkager med æggehvide – og en boganmeldelse

Reklame: Dette indlæg indeholder reklamelinks. Kender du det at købe en pakke pasteuriserede æggehvider vel vidende, at du kun skal bruge to bægre? Jeg tænker altid, at det ikke bliver noget problem. Men der er altså grænser for, hvor mange kyskager eller kokosmakroner, man orker at spise. Så denne gang kastede jeg mig over at lave en anden type af småkager med æggehvide. Derudover har jeg noteret om de her småkager, at de har sprød kant og sej midte – og det lyder jo ret lækkert, synes jeg. De flyder ret meget ud, så giv god plads på bagepladerne – og lav dem evt lidt mindre.  

Småkager skal der til, for jeg læser en del for tiden, og læseoplevelsen bliver helt perfekt i selskab med en kop te og en småkage. Og jeg har masser af læsestof, for da jeg tilbage i april måned spurgte mine læsere om gode bøger, fik jeg virkelig mange, virkelig gode forslag.  

Læsernes forslag 

Jeg har delt jeres forslag op i forskellige grupper på absolut uakademisk vis, men forhåbentlig på en måde, der giver et indtryk af spændvidden: 

 • Bestsellerne – bøger, der læses lige nu i Danmark og resten af verden 
 • Klassikerne – bøger, der deles på tværs af generationer 
 • Eventyr og historie – bøger, der dykker ned i eventyrets verden eller sætter sig i en historisk ramme 
 • Nyere dansk litteratur – bøger, der har skrevet sig ind i en dansk tradition i de senere år 
 • Livsvilkår i dag – bøger, der giver et indblik i andre menneskers livsvilkår end det, der er dansk leverpostej 
 • Krimier – et godt mysterium er aldrig at foragte 

Nu er jeg på vej gennem i hvert fald nogle af jeres forslag. Jeg greb først ned i et par klassikere til dels inspireret af listen, men også af hvad der står på reolen, som jeg endnu ikke har læst. Den ene kan du læse om her. Samtidig tog jeg fat på en lydbog. 

At lytte lydbog 

Jeg har altid sagt, at jeg ikke vil lytte lydbøger, mest fordi jeg prøvede det på et tidspunkt som underholdning på de lange bilture. Det duede ikke, for jeg var ved at falde i søvn – og jeg sad altså bag rattet. Men nu har jeg forsøgt igen. Denne gang med støvsuger og pudseklud i hånden ud fra en tanke om, at skaden er knap så stor, hvis jeg falder i søvn bag støvsugeren end bag rattet i bilen. Jeg valgte en kort roman, Dy Plambecks Til min søster (reklamelink). Og hold da op, den var intens – og intens nok til at holde mig vågen og ikke mindst lyttende.  

Lytteoplevelsen 

At lytte en bog er ikke det samme. Jeg nyder at sidde med bogen i hånden og have fornemmelsen af, hvor meget der er læst, og hvor meget jeg har til gode. Heldigvis kan man justere på oplæserens hastighed, og det gjorde jeg også undervejs, for ligesom man læser hurtigt eller langsomt, så lytter man også i forskellige hastigheder. Jeg følte ikke helt, at jeg kom ind under huden på romanen på samme vis, som hvis den blev læst.  

Min dom: Jeg vil helt sikkert bruge lydbøger, når der skal være underholdning til kedelige opgaver – fx rengøring. Og så vil jeg vælge den lettere litteratur. Næste lydbog blev således Guillaume Mussos krimi Opkald fra en engel. Men først en kort introduktion til en søster: 

Til min søster 

Tænk Thelma og Louise. Det her er en road movie som roman. Med druk, jagt og sex med begge køn. Med kærlighed til biler og med fascination grænsende til besættelse af forfatteren J.P. Jacobsens ungdomsveninde, Anna. Og ikke mindst med en beskrivelse af en fødsel, som man ikke bør dele med kvinder, der er i tvivl, om de vil være gravide… Her lulles man i hvert fald ikke ind i en romantisk forestilling om fødslens yndighed.  

Min dom: Læs den, lyt den. Især hvis du ikke overvejer at blive gravid, kan lide at blive udfordret på de traditionelle forventninger til kvindens roller og ikke viger tilbage for lidt rå voldsomhed. Tre kvinder – fortælleren Aya, søsteren Andrea og så Anna – danner med hver sin overraskende styrke et billede af, hvad krop og sind er i stand til. Og det er ikke så lidt.  

Småkager med æggehvide – sprøde, seje til hele året

Jeg tror ikke, at de tre kvinder i Til min søster bager ret mange småkager. Men det gør jeg, og det endda hele året rundt. Denne gang som nævnt fordi der var æggehvider i overskud. De er megalette at lave, så inden for 45 minutter, vil jeg gerne stå inde for, at du kan have nybagte småkager på bordet.  

Småkager med æggehvide – og en boganmeldelse

Opskrift af Susanne PaghMåltid Sødt og syndigtType småkagerSværhedsgrad Meget let
Antal

18

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

12

minutter
I alt

42

minutter

Superlette småkager, hvor du får brugt overskydende æggehvider

Ingredienser

 • 125 g sukker

 • 125 g smør

 • 2 tsk vaniljesukker

 • 80 g hvedemel, gerne kagehvedemel (reklamelink)

 • 40 g hasselnødder

 • 50 g mørk chokolade

 • 2½ æggehvide

Sådan gør du

 • Tænd ovnen på 175 grader varmluft og beklæd en bageplade med bagepapir. Tag smørret ud af køleskabet. Hak chokoladen og hasselnødderne groft. Pisk æggehviderne helt stive i en skål og stil til side.
 • Rør sukker og smør sammen. Rør hvedemel og vaniljesukker i. Bland de hakkede hasselnødder og chokoladen i.
 • Vend de stiftpiskede æggehvider i.
 • Sæt dejen i små toppe på bagepladen med god afstand imellem. Du kan også vælge at rulle dejen i små kugler og give dem et klem, så de bliver lidt fladere.
 • Bages ved 175 grader varmluft i ca 12 minutter. De er færdige, når de har opnået en fin farve. Køles af på bagerist og opbevares i kagedåse.

Bemærk

 • Du kan sagtens erstatte hasselnødderne med andre typer af nødder eller mandler.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*