småkager med gulerod

Småkager med gulerod – gulerodssmåkager

Du kender gulerodskagen, men har du nogensinde hørt om småkager med gulerod? Kan man det? Ja, hvorfor ikke – gulerodskage er der da ikke nogen, der rynker på næsen af, nærmest tværtimod. Jeg indrømmer gerne, at det er lidt alternativt tænkt, at man kommer gulerødder i småkager, men prøv dem, og du vil opdage, at det faktisk fungerer rigtig fint. Ikke mindst fordi der stadig kommer ”rigtige” småkager ud af det, sådan nogen der er sprøde, og som man lige snupper et par stykker af i forbifarten.

Småkagerne er på ingen måde særligt sunde. Jeg har nemlig kombineret de revne gulerødder med hvid chokolade (og lime) i dem. Men de er heller ikke lavet ud fra et sundhedsperspektiv. Mest af alt er de kommet til verden, fordi jeg ikke helt kunne finde ud af, hvad jeg skulle bruge de mange gulerødder til, som jeg havde fået i en grøntsagskasse. Som det vil være nogen bekendt, er jeg ikke den store spiser af kogte gulerødder, så de skal helst tilberedes på andre måder. Eller være rå.

Når du skal rive gulerødderne, er der frit valg mellem det grove og det fine rivejern. Begge dele er testet, men jeg er selv mest til de groftrevne gulerødder. Så kan man nemlig se gulerodsstrimlerne i de færdige småkager, der i øvrigt også får en let orange farve fra gulerodens betacaroten. Selve småkagedejen er helt traditionel, ingen særheder i den, dvs. den er med smør og sukker (jeg sagde det jo, de er ikke sunde, de her gulerodssmåkager). Dejen skal være kold, når du skærer den ud i småkager, så den skal en tur i fryseren først. Her kan den faktisk godt ligge i en måneds tid, så kan du tage den op, når trangen til nybagte småkager med gulerod melder sig.

Apropos betacaroten

Gulerødder får deres orange farve fra deres righoldige indhold af betacaroten, der er en antioxidant. Betacaroten omdannes i kroppen til vitamin A – og det er rigtig godt, for vitamin A hjælper dig med at vedligeholde en sund hud, normalt syn og slimhinder. Du kan ikke få for meget betacaroten, for kroppen lagrer det simpelthen i fedtvævet til dårlige tider.

De fleste har nok hørt, at man kan få en lettere gylden farve ved at spise – rigtig mange – gulerødder. Det er heller ikke helt forkert, for kombinationen af betacaroten og sol er et godt udgangspunkt for at blive solbrun. Lidt a la flamingoen, der får sin lyserøde farve gennem kosten. Er du på jagt efter grøntsager med betacaroten, der kan omformes til det eftertragtede vitamin A, skal du se efter farven. Røde og orange grøntsager og frugter er typisk rige på betacaroten. Det gælder for eksempel græskar, peberfrugter og abrikoser.

småkager med gulerod

Gulerødder i det søde køkken

Når man har for mange gulerødder, er det oplagt at bage gulerodskage. Der er næsten altid nogen, der vil sætte pris på sådan en nybagt gulerodskage. I den rigtig søde version kan jeg anbefale denne her, hvor gulerodskage møder brunsviger. Derudover har jeg også lavet en mindre sød udgave, som jeg selv er ret vild med (og det skyldes ikke kun, at den indeholder rom).

Småkager med gulerod – gulerodssmåkager

Opskrift af Susanne PaghMåltid Sødt og syndigtType SmåkagerSværhedsgrad Let
Hvor mange?

40

stk
Arbejdstid?

20

minutter
Bagetid?

7

minutter
Hviletid?

30

minutter
I alt?

57

minutter

Ingredienser

  • 150 g kagehvedemel

  • 50 g flormelis

  • 110 g smør

  • 1 gulerod, revet

  • 50 g hvid chokolade, hakket groft

  • 1 knsp salt

  • Saft af 1 lime

Sådan gør du

  • Hak chokoladen groft. Skræl og riv guleroden groft.
  • Bland mel, flormelis og salt i en skål. Skær smørret i små stykker og gnid det ind i de tørre ingredienser, indtil det bliver smulder. Tilsæt den revne gulerod og den hakkede, hvide chokolade. Tilsæt saft af lime. Saml dejen hurtigt.
  • Form 2 stænger ca. 4-5 cm i diameter og 10 cm lange. Pak dem ind hver for sig i husholdningsfilm og læg dem i fryseren i 30 minutter.
  • Tænd ovnen på 170 grader varmluft. Læg bagepapir på to bageplader.
  • Skær dejstængerne i skiver af ca. 3-4 mm tykkelse. Læg dem på bagepladerne med lidt afstand mellem sig. Småkagerne flyder ikke meget ud.
  • Bages ved 170 grader varmluft i ca. 7 minutter. Afkøl småkagerne på en bagerist og opbevar dem i en tætsluttende kagedåse. Så kan de fint holde sig en uges tid.

Bemærk

  • Jeg bruger kagehvedemel, men almindeligt hvedemel kan sagtens anvendes i stedet for.
  • Dejen kan sagtens ligge i fryseren i et par uger. Så kan du altid bage, når du lige har lyst til nybagte småkager. Dejen skal blot ud af fryseren og ligge på køkkenbordet i max en halv time, inden du skærer den.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

småkager med gulerod

Kilde: med24.dk

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*