småkager med honning

Småkager med honning til Peter Plys

Det er Peter Plys dag i dag den 18. januar. Ja, der er faktisk en dag specielt dedikeret til Peter Plys. Og Peter Plys elsker jo honning, han ses jo stort set aldrig uden en honningkrukke, hvorfra der drypper nyslynget honning. Jeg tænker, at Peter Plys ville have sat pris på at blive budt på en småkage med honning. Ikke sådan en traditionel honningkage, men bare en småkage, hvor noget af det, der giver både smag og sødme, er honning. I modsætning til sukker har honning nemlig også noget smag i sig.

Peter Plys dag

Den engelske forfatter, A. A. Milne, der skrev bøgerne om Peter Plys, har fødselsdag den 18. januar, og derfor er det så blevet til, at Peter Plys fejres denne dag. Og der er masser af gode årsager til at fejre, at A. A. Milne skrev om Peter Plys og alle hans venner i Hundredmeterskoven. Hvem husker ikke Grisling, Tigerdyret, Æsel, Ninka Ninus og alle de andre. Og selvfølgelig også Christopher Robin, som var søn af A. A. Milne og som bøgerne var skrevet til. Fabelagtigt, at to børnebøger udgivet i 1920’erne staadig i dag vækker masser af smil, når der citeres fra dem.

Mit bedste Peter Plys citat

Peter Plys har sagt så mange gode og kloge ting, især når man tager i betragtning, at han selv syntes, at han var en bjørn med en meget lille hjerne. Og apropos hjerne, så er det her nok et af mine yndlingscitater:

“Det var ikke særlig klogt sagt, Plys” sagde Grislingen.
Peter Plys: “Det var klogt da det var inde i mit hoved, men så skete det noget på vejen ud!”

Det er nemlig lige præcis det, der nogen gange sker. Og man opdager det, mens man siger ordene. Det der lød meget klogt, da tankerne formede sig, var det slet ikke genialt, da det blev sagt højt.

Peter Plys har alle sine venner i Hundredmeterskoven. Især har jeg altid holdt meget af hans venskab med Grisling. Det er sådan et venskab, man gerne vil have. Ærligt og kærligt. Som når Grisling spørger: ”Vi vil altid være venner, ik’ Plys?”, så svarer Peter Plys: ”Længere end det.” Sådan er et rigtigt venskab i min optik, og det er nok det, man opdager, efterhånden som årene går. At venskaberne overlever, at man har travlt med alt muligt andet end at pleje venskabet.

Måske er det heller ikke nødvendigt at pleje venskaber. For som Peter Plys også siger:

”Gode venner kan lave alting sammen – men kun de bedste venner er i stand til at lave ingenting sammen.”

Det er et citat, jeg ofte husker på, når der er gået lang tid, siden jeg sidst har ringet til en god ven. For en god ven tilgiver ikke, det er nemlig slet ikke nødvendigt med tilgivelse, for fortrydelsen over lang tids stilhed er der heller ikke.  

småkager med honning

Småkager med honning

Peter Plys skal selvfølgelig forkæles med småkager med honning. De er så lette, at han egentlig selv kunne lave dem. Jeg har fyldt dem med valnødder og chokolade, og det smager rigtig dejligt. Men du kan også bruge andre nødder i stedet for. Som et forsøg kom jeg lidt ekstra, groft salt i noget af dejen, det er altså heller ikke dumt, men jeg tror nu, at Peter Plys ville foretrække den helt søde udgave.

Småkager med honning til Peter Plys

Opskrift af Susanne PaghMåltid SødtType Småkager
Hvor mange?

25

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

15

minutter
I alt?

45

minutter

Et alternativ til en traditionel honningkage – en småkage med honning

Ingredienser

 • 2 æggeblommer

 • 100 g brun farin

 • 2 spsk honning

 • 60 g smeltet smør

 • 1 spsk mælk

 • 155 g hvedemel, gerne kagehvedemel

 • 1 tsk natron

 • 2 tsk vaniljesukker

 • 1 knsp salt

 • 40 g hakkede valnøddekerner

 • 50 g mørk chokolade, hakket

Sådan gør du

 • Gør det hele klar: Tænd for ovnen på 160 grader varmluft. Læg bagepapir på to bageplader. Hak chokolade og valnøddekerner.
 • Smelt smørret ved lav varme.
 • Pisk brun farin, honning og æggeblommer sammen til en æggesnaps.
 • Tilsæt smeltet smør og mælk. Rør derefter hvedemel, natron, salt og vaniljesukker i. Slut af med at røre de hakkede valnøddekerner og chokolade i.
 • Rul dejen til ca. 25 små kugler, som sættes på bagepladerne med lidt afstand imellem. Bages i ca 15 minutter ved 160 grader varmluft. Afkøl småkagerne på en bagerist. De opbevares bedst i en tætsluttende kagedåse.

Bemærk

 • Disse småkager er rigtig fine, hvis du har et bæger æggeblommer til overs.
 • Hvis du vil give småkagerne en lidt anderledes (men ikke særlig peter plysk) smag, så tilsæt lidt groft salt.  
småkager med honning

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentarer

 1. hvornår puttes det smeltede smør i?

  • Susanne

   Hej Helle,
   ups… godt set, den var smuttet. Smørret skal i inden de tørre ingredienser, altså inden melet. Tak for at gøre opmærksom på det. Håber, at du lykkedes med dem alligevel, hvis du var i gang med bagningen.
   Hilsen Susanne

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*