Spansk tapas: salat med gedeost og mascarponeis

Lyder overskriften underlig? Jamen, det er den sådan set slet ikke. Der er faktisk tale om en salat med is. Mascarponeis. Altså en middagssalat, hvor dressingen er erstattet af et koldt islæt, og der er på ingen måde tale om et koldt gys 😉

Kombinationen af salat og is har jeg ikke set før, men på vores ferie fik vi det – og det smager ganske vidunderligt. Den skæggede sagde som kommentar til aftenens menu, at det er en virkelig velsmagende salat. Se, det er stor ros! Og derfor er denne salat selvskreven til at være en del af mit tapas-tema, som jeg kører netop nu.

Salat og is – sammen?

Der er en del elementer, der skal forberedes til denne salat, så på den måde er den ikke bare noget, man bikser sammen på fem minutter. Til gengæld er den hurtig at mikse, når man først har elementerne på plads. Og vigtigere efter min mening så komplementerer de enkelte dele i salaten hinanden helt utrolig godt: blandede salater med sødmefulde cherrytomater og skarpere friteret gedeost dryppet med en glace lavet af balsamicoeddike – og så toppet med en iskold mascarponeis med strejf af citron og salt. De enkelte dele fremstår meget “rent”, så vælg nogle gode cherrytomater, der har fået lov til at blive røde og solmodne helt naturligt.

Opskrift – salat med gedeost og mascarponeis

Salaten kan fint indgå som en del af en tapasmenu, og så rækker den til mindst fire. Som frokost eller let aftensmad er der til to personer.

Tidsforbrug: isen skal laves i forvejen og på frys i mindst 3-4 timer, men tager max 15 minutter at røre sammen. Derefter tager det en halv time at tilberede selve salaten.

Sværhedsgrad: én ting ad gangen, så går det fint. Men jeg vil nu betegne den som middel i sværhed.

Ingredienser:

Mascarponeis:

  • 125 g mascarpone
  • 1 spsk akaciehonning
  • 1 dl mælk, gerne minimælk
  • Revet skal og saft af 1/2 citron
  • 1 nip salt

Glace:

  • 1 dl balsamicoeddike

Salat:

  • Blandede salater, sådan en 3-4 gode håndfulde
  • 8-10 cherrytomater
  • 2-3 groft brød, må gerne være halvtørt og kedeligt
  • 1/2 – 1 rulle fast gedeost
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 æg
  • 2-3 spsk rasp
  • Jomfruolivenolie

Mascarponeis:

Pisk mascarpone med akaciehonning, tilsæt mælk og pisk igen. Tilsæt revet skal og saft af den halve citron – bemærk, så tykner massen igen efter at have været helt tynd og sjasket. Smag til med lidt salt. Hældes i passende beholder og fryses. Rør i den et par gange under indfrysningen, så mindskes risikoen for, at der dannes iskrystaller.

Husk at tage isen ud af fryseren i god tid, så du kan lave fine iskugler ud af den. Portionen her rækker til mere end en portion salat, men kan også snildt gemmes – eller spises sammen med lidt syrlig frugt 😉

Glace:

Hæld balsamicoeddike i en kasserolle, tænd for emhætten, for her kommer du til at kunne mærke eddiken 😉 Kog eddiken ind til passende konsistens – vær obs på, at den bliver fastere, når den afkøles.

Friteret gedeost:

Skær gedeosten i skiver af ca 3/4 cm tykkelse. Varm en pande op med godt med olivenolie. Lav tre små skåle med henholdsvis hvedemel, sammenrørt æg og rasp. Vend skiverne af gedeost først i hvedemel, så i det sammenrørte æg og til sidst i rasp. Steget på panden i et par minutter på hver side. Skal bare være brune og lækre… drypper af på et stykke køkkenrulle.

Salat:

Skær brødet i mindre, mundrette stykker. Steg dem til brødcroutoner på en varm pande med olivenolie. Drypper af på køkkenrulle.

Fordel salatblade på et fad. Hæld cherrytomater skåret i kvarte ud over, dernæst brødcroutonerne og den friterede gedeost. Form små kugler af mascarponeisen og slut af med at dryppe med glacen. Er glacen blevet for fast, kan du røre en anelse olivenolie i den.

Server – og nyd dine gæsters overraskelse over det iskolde indslag!

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*