spidskålssalat med pære og feta

Spidskålssalat med pære og feta

Om efteråret er vi hurtige til at glæde os til både brombær og æbler. Men hvad med pæren? Den er lidt overset, og det synes jeg, er rigtig ærgerligt. Pærer kan nemlig noget i både det søde og det salte køkken. Her har jeg lavet en spidskålssalat med pære og feta, og kombinationen af det sprøde, det søde og det salte fungerer simpelthen rigtig godt.

Æbler eller pærer

Nu skal man jo ikke sammenligne pærer og bananer, men pærer og æbler bliver ofte nævnt side om side. Æblet er nok den mest populære af de to, men man skal altså ikke glemme pæren. Pærer går så fint i søde tærter. En pære belle helene uden pærer er ligesom ikke rigtig noget værd, andet end at det er en vaniljeis. Lidt kedeligt.

I modsætning til æbler er der ikke et hav af pæresorter, i Danmark er der omkring 135 forskellige i alt. Men langt færre pæresorter finder vej til butikkerne. En af årsagerne er nok, at pærer let bliver kedelige og melede, hvis de bliver overmodne. Derfor efterspørger vi forbrugere pærerne hårde og meget friske. Pærer har heller ikke vanvittig lang holdbarhed, så enten skal de spises friske – eller også skal de henkoges.

En af de pæresorter, der kan klare turen fra træ til forbruger er Clara Frijs, som det især i de tidlige efterårsmåneder er umulig at overse i butikkerne. Clara Frijs er en fin, lille pære, der smager frisk og sødt, både når den er moden og ikke er modnet helt endnu. Clara Frijs har også den fordel, at den sjældent får den her rustagtige skorpe eller skurv, som flere andre pæresorter får. Personligt synes jeg, at der er mere smag i en Conference pære, men jeg er til gengæld mere begejstret for sprødheden i Clara Frijs. Det må så være et af de tilfælde, hvor man ikke kan få det hele.

Jeg har brugt Clara Frijs her, men du kan også fint bruge andre pæresorter, bare de er friske i smagen og sprøde i frugtkødet.

Om spidskålssalat med pære og feta

Som nævnt har jeg lavet salaten her, fordi pæren er lidt overset i det salte køkken, ja for den sags skyld også i den søde køkken. Så det er ikke, fordi jeg har skabt en helt anderledes salat eller på anden måde gjort den til noget helt særligt. Det er sådan en salat, du kan bikse sammen på fem splitsekunder, når du mangler tilbehøret til aftensmaden – eller når du har lyst til en salat til frokost. Så skal du bare have lidt brød til for at få fylde nok. Det kunne for eksempel være de her horn med pesto og parmesan, for salaten kan faktisk godt tåle modspillet fra de lidt fyldige horn.

Salaten er en kombination af sprøde og lidt søde pærer – og så en salt feta. Bunden er en fint snittet spidskål. Kan man få et sommerspidskål, er det absolut at foretrække. Smagen er nemlig formidabel. Øverst er der kommet lidt ristede hasselnødder, som er hakket groft. Når hasselnødder ristes på en tør pande, bliver nøddesmagen endnu mere fremtrædende. Samtidig løsner hinden sig, så den er til at gnide af.

Spidskålssalat med pære og feta

Opskrift af Susanne PaghMåltid Grønt, TilbehørType VegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

15

minutter
Cooking time

40

minutter
I alt?

15

minutter

Sprød salat med pærer

Ingredienser

  • ½ spidskål

  • 2 pærer, faste, fx Clara Frijs

  • 50 g feta i tern

  • 1 håndfuld hasselnøddekerner

  • Dressing
  • 1 tsk flydende honning

  • 1 spsk æblecidereddike

  • 2 spsk rapsolie, koldpresset

  • Salt, peber

  • Tilbehør
  • Godt brød, hvis salaten skal være en let frokost

Sådan gør du

  • Start med at riste hasselnøddekernerne: De skal blot på en tør pande og ristes ved mellem varme i ca. 5-7 minutter. Hæld hasselnødderne over på et tørt (og rent) viskestykke, gnid hasselnødderne mod hinanden, så hinderne løsnes. Hak hasselnødderne groft.
  • Imens hasselnøddekernerne ristes, røres dressingen sammen. Smag den til med lidt salt og peber.
  • Skær stokken af spidskålen og skær den meget tyndt. Læg spidskålen i en skål og bland den grundigt med dressingen.
  • Skær pærerne i kvarte og fjern kernehus. Skær dem i mindre stykker, gerne i smalle både.
  • Bland pærestykkerne med feta i spidskålen. Pynt af med de hakkede hasselnøddekerner.  

Bemærk

  • Server salaten med lidt brød, og du har en fin frokost.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kilde: Havenyt

spidskålssalat med pære og feta

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*