spinatens dag

Spinatens dag

I dag er det spinatens dag. Det skal markeres, for er der noget, som jeg har masser af, så er det opskrifter med spinat. Faktisk kan spinatens dag virkelig blive en dag, hvor der serveres spinat til alle måltider. Måske lige bortset fra en dessert.

Hvorfor er Skipper Skræk så vild med spinat?

Skipper Skræk får sine kræfter fra spinat. Det ved alle. Men er der virkelig noget om det – giver spinat ekstraordinære kræfter? Ja, den er god nok. Spinat har i forsøg vist sig at være med til at give ekstra styrke og udholdenhed. Spinat er særdeles rig på nitrat, og netop nitrat øger muskelstyrke og udholdenhed ifølge et svensk studie.

Spinat er ikke særlig kalorieholdigt. Til gengæld er den fyldt med A, C, E, K og en del af B-vitaminerne sammen med mineraler som jern, zink, kalk og kalium. Det er alt sammen med til at vedligeholde muskler, hud, øjne, røde blodlegemer og immunforsvar.

Nu kunne man tro, at man skal fortære meget store mængder spinat for at få effekten, men ifølge studiet skal man blot spise 200-250 gram spinat om dagen. Effekten ses fortrinsvis på den tunge styrketræning og på evnen til at sprinte. Men det er da heller ikke så ringe. Måske lige så vigtigt kan man forestille sig, ifølge forskerne, at man kan forbedre muskelfunktionen hos mennesker med for eksempel muskelsygdomme eller andre muskelsvagheder.

En dag med spinat

Jeg har sammensat en hel dag fra morgenmad til aftensmåltid, hvor spinat har fået hovedrollen. Nu skriver jeg godt nok, at man ”kun” skal spise 200-250 g spinat for at få effekt af den på sundhed og styrke, men det er faktisk også en hel del. Derfor kan det være en god ide at sprede indtaget ud over dagen, hvis det er målet.

Morgenmad

Den skæggede og jeg starter tit dagen med en omelet fyldt med grøntsager. Her falder valget ofte på spinat, der kan ligge pænt skyllet i køleskabet klar til brug.

Mellemmåltid

Sidste sommer blev jeg udfordret af Malin fra Malins mad til at bidrage til indlægget 5 skønne grønne smoothies. Her lavede jeg den grønneste smoothie. Dvs. jeg lavede faktisk to, men begge indeholdt spinat. Den ene mere sød end den anden, og især den søde fungerer fint som mellemmåltid.

Derfor får du her beskrivelsen af, hvordan du laver den mest søde (som ikke er specielt sød): Tag 2 håndfulde frisk spinat og blend den med en frossen banan og en avocado. Justér konsistensen med lidt vand eller evt skyr eller lignende. Smag til og server pyntet fint af med skiver af kiwi.

greenie kiwi

Frokost

Frokosten består ofte af en sandwich. Selvfølgelig kan man fylde sin sandwich med spinat. Ikke bare i frisk tilstand, men man kan også putte det i selve sandwichbollen. Det har jeg gjort i disse squashboller med spinat. Ikke alle er lige begejstrede for spinat og grøntsager generelt, men ved at indarbejde dem i brødet får man glæde af vitaminer, mineraler og fibre. 9/19

squashboller med spinat

Aftensmad

Om aftenen er der masser af muligheder for at få spinat. Jeg har trods alt 87 opskrifter på bloggen her, hvor der indgår eller kan indgå spinat. For spinat kan ofte erstatte salatbladene i en salat. Vi lægger ud med en appetizer salat: En salat med alt det bedste i juni måned. Frisk spinat – vælg gerne babyspinat, eller i hvert fald ikke en kraftig spinat. Dertil asparges, solmodne jordbær og et drys saltmandler.

salat med spinat

Hovedretten kunne være en galette med gedeost og kartofler samt selvfølgelig spinat. Den er let at lave, og smager supergodt.

galette med spinat og kartofler

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kilde: JP og Medicalxpress.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*