spinatlasagne

Spinatlasagne

En af mine allerførste opskrifter på bloggen var en spinatlasagne, som Skipper Skræk ville være vild med. Masser af grøn spinat, der gør stærk. I hvert fald ifølge Skipper Skræk. Jeg har lavet en remake af retten og tilpasset opskriften, så den passer med det, jeg gør i dag.

Jeg laver stadig denne her lasagne, det er blevet en hverdagsklassiker for mig. Den skæggede er heldigvis stadig ret vild med retten, som med en kombi af pasta, spinat og chili både mætter og giver varme i kinderne. Det er virkelig god aftensmad på en efterårs- eller vinterdag, hvor man kommer hjem efter at have været ude i kulden. Eller en dag med masser af travlhed – sådan nogle dage har jeg en del af for tiden, og her er det rart at kunne få varm, sund mad på bordet hurtigt. På en eller anden måde virker det stærkt beroligende på krop og hoved at få sådan en omgang spinatlasagne.

Bliver man stærk af at spise spinat? Og må den genopvarmes?

Skipper Skræk hævder jo, at man bliver stærk af at spise spinat, men har det overhovedet gang på jord uden for tegneserie-verdenen? Spinat indeholder A-vitamin, der bl.a. er godt for musklerne, samt nitrat, hvor forsøg har vist, at i hvert fald mus får stærkere muskler, når de spiser masser af spinat. Så ja, måske bliver man lidt stærkere af spinat. I forsøget med mus fik de dog serveret, hvad der svarer til 2-300 g frisk spinat for et menneske, så der skal anseelige mængder spinat til, for at det måske giver effekt.  

Det er netop indholdet af nitrat, der er medvirkende til, at man ikke bare kan genopvarme spinat. For nej, det er ikke en skrøne. Nitrat kan nemlig omdannes til nitrit ved hjælp af bakterier – og nitrit er farligt for os mennesker. Bakterierne finder man i den jord, som spinaten vokser i. Så derfor skal spinat skylles grundigt inden brug, så man sikrer, at den er mest mulig ren og fri for jordbakterier. Desuden er det en god ide enten ikke at lave for meget mad, så der ikke er rester til genopvarmning, eller at nedkøle rester med spinat meget hurtigt, så bakterieopformeringen ikke får gode kår.

Lidt om spinatlasagne og svar på tre spørgsmål

Det her er ganske enkelt hurtig og nem aftensmad, hvor du kan have langt det meste i køkkenskabe og fryser. Jeg har lavet en helt standardudgave her, men har du fx lidt røget laks i overskud, så kom det i. Husk blot, at tilsætter du røget laks, som i sig selv har noget salt i sig, skal du være obs på, hvor meget salt du tilsætter i øvrigt.  

Der er tre spørgsmål, som jeg har fået om spinatlasagnen:

For det første om man skal bruge frossen eller frisk spinat? Jeg bruger altid frossen spinat i retten, det er nemt.

Minimælk eller anden mælk? Her foretrækker jeg minimælk, men andre typer af mælk kan sagtens anvendes.

Og endelig er jeg blevet spurgt, om man man undvære maizena? Tjo, men konsekvensen er, at saucen bliver en gang sjask. Så det er ikke min anbefaling.

Spinatlasagne

Opskrift af Susanne PaghMåltid GrøntType HovedretSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

20

minutter
Bagetid?

20

minutter
I alt?

40

minutter

Ingredienser

  • 300 g frossen spinat

  • 1 porre

  • 1 fed hvidløg

  • 2½ dl mælk

  • 1 spsk maizena

  • ¼ tsk chiliflager (efter smag)

  • Salt

  • Olie til at stege i

  • ¼ pakke tørrede lasagneplader (af typen, der ikke skal forkoges) – friske kan også anvendes

  • 50 g revet ost

  • Tilbehør
  • Fad ca. 20 x 20 cm

  • Serveres med
  • Salat efter egen lyst

Sådan gør du

  • Start med at tænde ovnen på 200 gr varmluft.
  • Skær toppen af porren og skær den i skiver. Hak hvidløgsfeddet fint.
  • Varm lidt olie i en gryde. Svits porrestykkerne først ved jævn varme og tilsæt derefter den frosne spinat.
  • Når spinaten er tøet op, tilsættes mælk. Lad det koge op og jævn det let med maizena. Smag til med chiliflager og salt.
  • Byg lasagnen op med først spinatblanding, derefter lasagneplader. Gentag og slut med spinat. Drys revet ost på toppen.
  • Bages i ovnen i ca. 15-20 minutter. Serveres med en salat efter egen fantasi og lyst.

Bemærk

  • Rester skal køles ned hurtigt gerne i en anden skål – og på køl. Men prøv at tilpasse portionen efter appetitten i stedet for. Det er langt det bedste.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*