Dette indlæg indeholder reklamelinks mærket med *. En af de mest populære julesmåkager må vist være vaniljekranse. Den runde småkage, der ikke er meget mere end en lille haps, og derfor kan man sagtens spise nogle stykker af dem. Ikke mindst hvis de er sprøde og knaser, når man bider i dem. Sådan er min opskrift her, og vil du finde ud af min hemmelighed til at få virkelig sprøde vaniljekranse, så læs med nedenfor.
Vaniljekransen er en eftertragtet lille småkage, der selvfølgelig kan spises hele året, men der er nu noget ekstra dejligt, når man efter næsten et helt år får julesæsonens første bid af vanilje i munden. Det er nærmest smagen af barndom.
Vaniljekransens historie
Vaniljekransen var en af de småkager, der så dagens lys sammen med støbejernskomfurets indtog i 1800-tallet. Med støbejernskomfuret fik man nemlig også en ovn, og det betød, at man nu kunne bage småkager. Således kan vaniljekransen spores tilbage til 1840’erne. Dengang kom man helt sikkert ikke mandler i, for de har været meget dyre, men det gør jeg. Mandler, der er malet helt til mel, giver ekstra smag til vaniljekransene – og så skal der selvfølgelig rigtig vanilje i dem. Også selv om vanilje stadig er ret kostbart, men her er det altså vigtigt, at det er den ægte vare, der giver smagen. Resten er ingredienserne er helt enkle: smør, rigeligt af den, sukker, mel og æg.
Jeg har også læst mig til, at man på et tidspunkt erstattede smørret med margarine. Det er altså ikke værd at forsøge efter min mening.
Knasende sprøde – her er hemmeligheden
Nogen kommer hjortetaksalt i dejen for at få sprøde vaniljekranse. Men jeg vælger i stedet at fokusere på melet i småkagerne, og rådet, jeg kommer med her, kan anvendes på rigtig mange småkager. Brug kagemel. Kagemel – eller kagehvedemel – er en meltype, der er særligt velegnet til at bage kager og småkager af. Ja, det ligger jo ligesom i navnet.
Men hvad er kagemel egentlig for en størrelse? Og hvorfor giver det knasende sprøde vaniljekranse? Hemmeligheden ligger faktisk i det, der IKKE er i melet. Nemlig protein. Eller rettere proteinindholdet er lavt. Protein er det, der giver en ihærdig glutenproduktion i dit franskbrød og får det til at hæve og se flot ud.
Men når det gælder vaniljekranse, vil vi jo netop ikke have, at de vokser op og mister den fine, runde facon. Eller for den sags skyld hullet i midten. Og så vil vi gerne have sprøde vaniljekranse, hvor krummen er porøs. Kagemel har ikke ret meget hævekraft i sig i form af protein – her er proteinindholdet nemlig kun 10 gram pr. 100 gram, mens det for eksempel i manitobamel, der er vildt godt til brød, er på hele 16 gram pr. 100 gram. Jeg bruger Kagemel fra Skærtoft Mølle (reklamelink *) af fintformalede økologiske hvedekerner med kim og skal, hvor de grove skaldele er sigtet fra. Melet er ikke helt hvidt, men det ser nu bare ret godt ud i det færdige resultat.
Hemmelighed nr 2: Jeg har kæmpet en kamp med vaniljekranse, der flyder ud. Dejen skal være fast, og den skal ikke piskes voldsomt sammen. Derfor skal smørret være meget blødt, når det røres sammen med sukkeret. Så lykkes det. Det kan man også se på den måde, at den første pladefuld ofte bliver pænere end nr 2, fordi dejen simpelthen er mere fast og mere kold.
Sprøde vaniljekranse
Måltid KageType SmåkagerSværhedsgrad Medium50
stk45
minutter8
minutter53
minutterKnasende sprøde vaniljekranse, så er det jul!
Ingredienser
200 g smør
175 g sukker
1 vaniljestang (og har du ikke det, så 2 tsk vaniljesukker)
75 g mandler malet til mandelmel
250 g kagemel (reklamelink *)
1 æg
- Tilbehør
Sprøjtepose og stjernetylle ca 10 mm i diameter
Sådan gør du
- Tag smørret ud af køleskabet i god tid, det må gerne være blødt. Tænd ovnen på 200 grader almindelig over/undervarme og læg bagepapir på to bageplader.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland dem med lidt af sukkeret.
- Rør hurtigt smørret sammen med sukker og vanilje.
- Rør ægget i og saml dejen med mandelmel og kagemel.
- Kom dejen i en sprøjtepose med en stjernetylle, ca 10 mm i diameter.
- Sprøjt nu stænger, ca 10 cm lange, og form kranse.
- Bag 1 plade af gangen i ca 6-8 minutter – hold øje, det går hurtigt. Køles af på bagerist.
Bemærk
- Det kan betale sig at arbejde hurtigt og ikke piske alt for meget i dejen. Den må nemlig ikke blive for varm og blød.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Kilde: Dr. Oetker