Stegte grønne tomater – film & food

For at være helt ærlig: Jeg har aldrig set filmen “Stegte grønne tomater”. Jeg har kun set traileren, så forvent ingen fine citater fra filmen fra min side, det ville være snyd. Men jeg har læst noget om filmen, der måske gør, at jeg skal se den på et tidspunkt. Fried green tomatoes er navnet på en café, og man kommer på caféen ikke blot for madens skyld, men også for fortællingen og den åndelige føde, man kan få der. Se, det kan jeg lide, for min ide med Sundt for to er jo netop også at pakke historier om livet ind i madopskrifter. Historiefortællingen er lige så vigtig for mig som maden. 

Den skæggede ville sikkert kunne fortælle mig mere om filmen – i hvert fald kan han sine filmklassikere. Om de stegte grønne tomater så hører til blandt disse udvalgte, er så noget helt andet.   

Grønt på hjernen 

Mens den skæggede kan sine film, har jeg til gengæld styr på grøntsagernes verden og går helt bevidst efter at prøve de grøntsager, man ikke ser så ofte. Dertil hører de grønne tomater, der er sjældne i almindelig handel. Grønne tomater er ikke en speciel sort. Det er såmænd bare tomater, der her i sensommeren ikke kan nå at blive modne af solens stråler. De er vanskelige at opdrive, for tomater produceres netop med det mål at være modne, når de når frem til forbrugernes køkkenborde.

Da jeg så grønne tomater i supermarkedet forleden, var jeg da heller ikke et sekund i tvivl: de tomater skulle bare ned i indkøbskurven lige med det samme. Det kunne kun gå for langsomt. Impulskøb? Ja, helt sikkert, for min eneste viden om stegte grønne tomater var, at de havde lagt navn til en film. Jeg vidste faktisk dårligt nok, hvad man kunne bruge dem til – og om de stegte grønne tomater var helt forfærdelige. Selvfølgelig skulle jeg lige smage på dem, og de smager, som det de er, nemlig meget umodne frugter. 

Helt enkelt: stegte grønne tomater 

Stegte grønne tomater er en af de lette former for tilbehør til fx fisk eller en vegetarret. Man kan også, som jeg gjorde, bruge dem i en salat. Her en salat med bl.a. en rest stegt laks, ristede padron pebre og selvfølgelig røde cherrytomater. Fin, fin salat til en sensommeraften i slutningen af august. I øvrigt med en dressing lavet på basis af de sidste rester af en tomatchutney lavet på grønne tomater.

De stegte tomater bliver crispy, og den sure smag fortrænges til fordel for en sødme, som jeg ikke lige havde forestillet mig.  

Detaljer

Hvor mange?

Tilbehør til 2

Arbejdstid?

15 minutter

Alt i alt?

15 minutter

Hvor svært?

Helt almindelig

Ingredienser

  • 2-3 grønne tomater afhængig af størrelse

  • 3-4 spsk hvedemel

  • 1 æg

  • 3-4 spsk rasp (gerne pankorasp)

  • Salt, peber

  • Olivenolie

Sådan gør du

  • Lav tre små skåle klar: en med hvedemel, en med sammenpisket æg og endelig en skål med pankorasp krydret med salt og peber.
  • Varm en pande op med en pæn portion olivenolie.
  • Skær tomaterne i skiver. Vend skiverne i først mel, så sammenpisket æg og til sidst pankorasp. Tomatskiverne steges på panden i rigeligt olivenolie i 3-4 minutter på hver side, indtil de har fået fin farve. Drypper af på et stykke køkkenrulle før servering.
grønne tomater

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*