Stikkelsbærsnitte med hvid chokolade og lime

Seriøs testning giver en klar dom: Servér en stikkelsbærsnitte med hvid chokolade og lime, hvis du vil skabe stor begejstring.

Jeg så en opskrift i magasinet Lækkerier, som jeg simpelthen blev så inspireret af. Jeg har lavet en del om efterhånden både med mørdejen og smagen. Der er blevet testet flere forskellige varianter af, og denne her er vinderen: frisk, crispy og samtidig herligt sød. De forskellige varianter er ikke blot blevet serveret herhjemme. De har også været med til kollegerne på jobbet og til leverandørmøde. Dommen er klar: Brombær, hindbær og solbær kan gå hjem. Den bedste er den her med stikkelsbær og hvid chokoladeganache med et strejf af lime.  

Man spiser kun små stykker. Den er enormt intens, samtidig med at den er frisk. Derfor er der nok til lidt flere personer, end jeg normalt ville beregne til en form på 10 x 30 cm.  

Mørdejen skal hvile mindst en halv time, gerne længere. Og så skal du lige sætte tid af til, at chokoladeganachen kan stivne helt i køleskabet. 

Vil man nu alligevel prøve kræfter med en af de andre varianter, så vil jeg gå hele vejen og prøve denne her kirsebærcrumble, som er en mere rustik udgave. Den er uden ganache, men til gengæld virkelig velegnet til at nyde sammen med enten vaniljeis eller en kirsebæris.   

Detaljer

Hvor mange?

Form på 10 x 30 cm = 8-10 snitter

Arbejdstid?

1 time

Alt i alt?

4 timer inkl. hvil, bag og køl

Hvor svært?

Lidt kompliceret

Ingredienser

  • Mørdej
  • 150 g kage hvedemel

  • 50 g mandler – der males til mandelmel i en minihakker

  • 85 g sukker

  • 1 knsp salt

  • 125 g iskoldt smør

  • Evt. 1-2 spsk vand

  • Crumble/smuldredej
  • 40 g havregryn

  • 20 g hvedemel

  • 20 g brun farin

  • 20 g iskoldt smør

  • Stikkelsbærmarmelade
  • 250 g stikkelsbær, gerne fra frost (kan fx købes i Coops butikker)

  • 75 g sukker

  • 1 tsk vaniljesukker

  • Hvid chokoladeganache
  • 100 g hvid chokolade

  • 1/2 dl piskefløde

  • 13 g glukosesirup

  • 1/2 lime – revet skal

Sådan gør du

  • Stikkelsbærmarmelade
  • Hæld stikkelsbær – gerne direkte fra frost – i en kasserolle sammen med sukkeret. Lad det koge op og simre i ca. 10 minutter. Mos stikkelsbærrene, så du får en marmelade. Tag af kogepladen og smag til med vaniljesukker. Hæld marmeladen i en skål og lad den køle af. 
  • Mørdej
  • Mal mandlerne til fint mandelmel fx i en minihakker. Bland mandelmelet med hvedemel, sukker og salt. Skær smørret i små stykker og gnid det ind i de tørre ingredienser, så det kommer til at ligne revet ost. Saml derefter dejen – du kan evt tilsætte 1-2 spsk vand, hvis det kniber med at få samling på den. Pak mørdejen ind i husholdningsfolie og læg den på køl i en halv times tid.  
  • Crumble/smuldredej
  • Imens kan du lave crumble klar. Bland havregryn, mel og brun farin i en skål. Tilsæt det kolde smør i små stykker og gnid det sammen, så du får en gang smulder.
  • Bag tærten
  • Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovnvarme. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir, så den passer perfekt ned i formen. Der skal ikke være kant som på en tærte, men den skal bare dække bunden på 10 x 30 cm. Forbag bunden i 10 minutter ved 180 grader almindelig ovnvarme.
  • Tag bunden ud og fordel først stikkelsbærmarmelade og så crumble ovenpå. Tilbage i ovnen med kalorius. Lad den bage yderligere ca. 28-30 minutter. Køl kagen helt af, inden du kommer chokoladeganache på, gerne i køleskab. 
  • Hvid chokoladeganache
  • Hak den hvide chokolade sådan medium pænt groft/fint. Varm piskefløde, glukosesirup og limeskal op til kogepunktet. Tag straks af varmen, blandingen må ikke koge. Hæld flødeblandingen over chokoladen ad et par gange og lad den stå og blande sig. Rør derefter chokoladen ud i fløden, så du får en helt glat masse. Kniber det med armkræfterne, så tag evt stavblenderen til hjælp.
  • Hæld ganachen over kagen og lad den stivne i køleskab i et par timer.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*