Stracciatella is – med rigtige chokoladestykker 

Stracciatella aka is med chokoladestykker. Og netop det er vigtigt ifølge den skæggede: det skal være chokolade i små stykker og ikke en chokoladecreme. Punktum. Slet ikke til diskussion. Således har jeg lavet en helt traditionel vanilje-flødeis med masser af stykker mørk chokolade i. Helt enkelt, men også den perfekte base for masser af dessertvariationer. Kommentaren fra den skæggede var i øvrigt et spørgsmål om, hvilken chokolade jeg havde puttet i – og det er en ganske almindelig, 70% mørk chokolade, som er lidt bitter, men ej bidende. Altså voksen i smagen, og det bliver isen også, især hvis der kommer en anelse hedvin i.

Det er i øvrigt ingen hemmelighed, at den skæggede er en hund efter is. Og han smager med stor entusiasme på alle mine forsøg… lige nu er jeg ved at udtænke en is, der kan frembringe skønne minder om ferie under varme himmelstrøg – og resultatet kommer forhåbentligt (hvis det går godt) snart på bloggen her.

Opskrift – Stracciatella is

Portion til 6 personer.
Tidsforbrug: anstreng dig og brug en halv time. Vent 5 timer på, at fryseren gør sit arbejde.
Ingredienser:

  • 2 æggehvider
  • 2 æggeblommer
  • 1 + 3 spsk sukker
  • 3 dl flødefraiche

Fyld:

  • 100 g god, mørk chokolade, 70%
  • 1 vaniljestang, kornene heraf
  • Evt et skvæt pineau de charentes (hedvin, fx fra Debriac)

Det her er min basis isopskrift, enkel og let, og man går aldrig galt i byen med den. Bliver isen iset, skyldes det et højt vandindhold i fyldet, ikke selve isen. Og så er den bare så let, at det burde være løgn…
Tag tre skåle frem, en lille til æggehviderne, der først piskes helt stive. Derefter tilsættes 1 spsk sukker, og der piskes kortvarigt igen. I skål nr 2 kommes flødefraiche, der piskes til blødt skum. I den tredie skål piskes der en lys og skummende æggesnaps af 2 æggeblommer og 3 spsk sukker samt kornene af vaniljestangen. Det er elementerne i grundisen. Læg håndmixeren væk.
Så til fyldet: hak chokoladen groft og rør den i æggesnapsen sammen med 1-2 spsk af hedvinen. Tjek, at smagen er tilfredsstillende og juster evt med lidt mere hedvin. Husk, smagen bliver mindre markant, når isen fryses. Vend derefter den piskede flødefraiche i. Slut af med at vende de stiftpiskede æggehvider i. Hældes i passende beholder og fryses i mindst 5 timer. Vente, vente, vente… 

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*