Sunde pandekager til pandekagedag

Pandekagedagen kommer stort set lige oven i fastelavn i år, så man kan gå direkte fra flødeskumsfyldte fastelavnsboller til pandekager med is og syltetøj. Men man kan også vælge den sunde udgave af pandekagerne. I denne version endda glutenfri, fordi pandekagerne er lavet på kikærtemel. Lavet på en lille pande bliver det til små, småtykke pandekager. De sunde pandekager er velegnede til aftensmad eller frokost serveret med en sauté af aubergine, peberfrugt med mere og en salat ved siden af. Det bliver lidt marrokansk/arabisk i stilen, og de smager faktisk dødgodt. Enkel mad når man ikke er storsulten.

Pandekager er generelt gode til at pakke grøntsager ind i – for eksempel en enkel sauté af de smårester af grøntsager, som nogle gange ligger og roder rundt i grøntsagsskuffen. De er ganske enkelt effektive til stop af madspild. Se blandt andet disse pandekager med quinoamel.

Når den første pandekage altid mislykkes…

Ja, den første pandekage bliver altid noget juks. Den hænger i eller vil ikke blive ordentlig bagt. Eller gør den? Det sker ofte, fordi panden simpelthen ikke er varm nok. Så husk at varme panden godt op – og kom godt med olie på til den første pandekage. Derefter kan du sagtens bage nogle stykker, førend du tilsætter mere olie.

sunde pandekager

Opskrift – sunde pandekager

Ingredienser

  • 2 dl kikærtemel

  • 2 1/2 dl mælk

  • 2 spsk rapsolie

  • 2 æg

  • Salt

  • Spidskommen

  • Olivenolie til panden

Ingredienser – fyld

  • 1 lille rødløg

  • 1 aubergine

  • 1 peberfrugt

  • 2-3 håndfulde hakket grønkål

  • 2-3 spsk feta i tern

  • 1/2 granatæble

  • Salt og peber

  • Olivenolie

  • Serveres med en god salat

Sådan gør du

  • Start med at røre pandekagedejen sammen: Hæld kikærtemel i en skål, pisk melet sammen med rapsolie og æg. Tilsæt mælken lidt efter lidt og pisk dejen godt sammen med håndkraft og et piskeris. Tilsæt salt og en anelse spidskommen. Lad dejen hvile i ca. 10 minutter.
  • Imens gøres fyldet klart til at komme på (en anden) pande: halver løget og skær det i tynde skiver, auberginen skæres i mindre tern, ca 2 x 2 cm og peberfrugten i tern. Kernerne befries fra granatæblet, husk at fjerne de hvide hinder, der er ret bitre.
  • Varm to pander op: en lille til pandekagerne og en lidt større til fyldet – begge med olivenolie. Rør pandekagedejen igennem. Panden til pandekagerne skal være godt varm, førend du kommer den første portion dej på den. Lad dejen sætte sig et par minutter, skru en anelse ned for varmen og vend pandekagen. Når den er pænt lysebrun på begge sider, tages den af og holdes varm, mens du bager resten. Tilsæt olivenolie til panden efter behov.
  • Samtidig smider du det hakkede rødløg på den anden pande, lad det svitse let, derefter kommer du auberginetern på, de må godt steges i nogle minutter, før du tilsætter peberfrugttern. Krydres med salt, peber og ikke mindst spidskommen. Lad det simre sammen ved svag varme, mens du steger pandekagerne.
  • Ved servering vendes grønkål og fetatern i, og der pyntes med granatæblekerner.
  • Anrettes med en pandekage i bunden og fyld ovenpå. Serveres med en skål salat.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*