sundere cookies med kokos

Sundere cookies med kokos – og det der læses

Man kan altid diskutere, om der findes sådan noget som sunde cookies. Sammensætningen af ordene sund og cookie er næsten en modsætning i sig selv. Så jeg nøjes med at kalde det for sundere cookies. Se stort på chokoladen og de tørrede tranebær, der nok ikke kan betegnes som sundhedsfremmende (nærmere sundhedsfremmede). Det sundere stammer fra flere af de øvrige ingredienser, nemlig at jeg har valgt groft mel i stedet for fint hvedemel – og at der er havregryn i. Endelig er der ikke smør i, men dog stadig fedtstof. Ikke meget, men nok.   

Fedtstoffets betydning 

Cookies eller småkager skal næsten pr definition indeholde en eller anden form for fedtstof. Traditionelt og særdeles velsmagende med smør, og rigtige småkager skal i juletiden laves sådan. Men der findes flere alternativer til smør, som man kan vælge af den ene eller anden årsag. Om man ikke vil have animalske produkter eller gerne vil tage et sundere valg.

Jeg har testet to af dem af, for det første kokosolie, som var lidt oplagt, da der er kokosmel i disse cookies. Dernæst har jeg også prøvet det nye veganske alternativ til smør, Vegan Block. Jeg noterer lige her, at jeg har købt og betalt begge produkter helt selv (=ingen reklame). Jeg prøvede forsøgsvis at finde ud af, hvad der er sundest sådan ud fra ernæringsværdi etc., men det gav jeg hurtigt op på – der er simpelthen både for mange holdninger og for meget sundhedsreligion for min smag. I stedet forsøgte jeg ganske enkelt bare at se, hvordan de to produkter agerede i mine sundere cookies. 

Dobbelt op på godkendt resultat

Det kom der et par ret interessante resultater ud af, begge godkendte. Kokosolien understregede kokossmagen i mine cookies, og så flød de ret meget ud. De blev tynde og sprøde. Den anden portion cookies med Vegan Block smagte også fint og stadig meget af kokos. De holdt til gengæld lidt mere på formen og blev højere og lidt tykkere end kokosolie-varianten, men stadig vildt sprøde. Forskellen kan ses på billedet herunder. Uanset hvad man vælger, får man cookies, der er perfekte at indtage sammen med kaffe, te og god litteratur. Og netop god litteratur skal vi også lige runde i det her indlæg. Se, hvad jeg læser lige nu under billedet, hvor du også finder opskriften på mine sundere cookies. 

cookies med kokos sammenligning mellem kokosolie og vegan block

Det der læses lige nu

Da jeg for nylig spurgte mine læsere om forslag til nye bøger, når de indeværende løb ud, fik jeg forslaget om at læse Mikhail Bulgakovs Mesteren og Margarita. Og det blev jeg sikkert foreslået, fordi jeg afslørede, at jeg havde læst de gamle russere Dostojevskij og Tolstoj og kunne lide, hvad jeg læste. Det kan den skæggede i øvrigt også, han har vist læst alt, hvad Dostojevskij har skrevet.  

Mikhail Bulgakov betragtes i dag som en af Ruslands vigtigste forfattere. Derfor må jeg selvfølgelig råde bod på, at jeg ikke har læst noget af ham. Det endte nu ikke med Mesteren og Margarita, men derimod med En hunds hjerte, en lille fin satirisk roman skulle det vise sig at være. Og så har jeg siden også gnavet mig igennem en bog med et titel, der passer helt perfekt til denne tid, nemlig Pesten af Albert Camus.

Hvis du nu tænker: “Hold da op, det er godt nok tung læsning, hende køkkenskriveren giver sig i kast med”, så tager du virkelig fejl. Begge bøger er overraskende lette at gå til. Og nej, man skal ikke tænke dybt og længe for at forstå dem. Eller styrke sig med opkvikkende drikke undervejs for at holde øjnene åbne.

en hunds hjerte og pesten - det der læses

Detaljer

Hvor mange

25-30 stk

Arbejdstid?

30 minutter

Bagetid?

15 minutter

Hvor let?

Ret let

Ingredienser

 • 1 æg

 • 100 g rørsukker

 • 4 spsk kokosolie ELLER 50 g vegan block

 • 1 tsk bagepulver

 • 1½ tsk vaniljesukker

 • 50 g kokosmel

 • 50 g havregryn

 • 75 g grahamsmel

 • 1 knsp fint salt

 • 50 g hvid chokolade

 • 25 g tørrede tranebær

Sådan gør du

 • Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Læg bagepapir på to bageplader. Hak chokoladen groft.
 • Rør æg med rørsukker til en lys masse, men ikke for længe. Tilsæt kokosolie eller vegan block og rør det sammen.
 • Bland bagepulver, vaniljesukker, kokosmel, havregryn, grahamsmel og salt sammen. Tilsæt det æggeblandingen lidt ad gangen. Vend til sidst hakket chokolade og tørrede tranebær i.
 • Rul små, flade kugler af dejen og sæt dem på pladerne med god afstand imellem. Bages ved 175 grader varmluft i ca. 15 minutter. De er bløde, når de kommer ud af ovnen, men bare rolig – de bliver knasende sprøde, når de køler af. Opbevares i den tætsluttende kagedåse.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*