sundere fedtebrød closeup

Sundere fedtebrød – og stærkt vanedannende

De bliver ikke rigtig sunde, de her fedtebrød. Men de er lidt sundere end den oprindelige udgave. Jeg opgav godt nok at reducere på fedtmængden – så er det jo heller ikke rigtig fedtebrød længere. Men jeg erstattede noget af melet med en lidt grovere udgave og noget smør med kokosolie. Således så tæt som man nu kan komme på lidt sundere fedtebrød.

sundere fedtebrød flatlay

Disclaimer: Ikke så sunde, men til gengæld stærkt vanedannende

Jeg ved det. Der er mange meninger om fedtstoffers egenskaber, så om forskellen på smør eller kokosolie er stor eller lille, ved jeg faktisk ikke rigtig. Jeg er ikke ekspert. Nogen udråber kokosolie til at være den rene superfood, andre siger, at forskellen til smør ikke er stor. Så lad os bare nøjes med at sige ud fra Kosttilskudsguiden, at kokosolie er et vegetabilsk alternativ til animalske fedtstoffer, og derudover indeholder kokosolie også vitaminer, mineraler, antioxidanter og fedtsyrer.

For nogle år siden blev kokosolie meget populært måske på grund af LCHF-trendens indtog, hvor man blandt andet kom kokosolie (og/eller smør) i kaffen – det der blev til bulletproof kaffe. For mig lyder det ikke som en lækker kombination, så jeg nøjes med at komme kokosolien i fedtebrødene, og her fungerer olien rigtig fint. Jeg har brugt en smagsneutral kokosolie, men man kunne sagtens bruge en kokosolie, hvor kokossmagen er mere fremtrædende. I forvejen indeholder fedtebrød jo kokosmel.

Da jeg kiggede på min standardopskrift på fedtebrød, blev jeg enig med mig selv om, at man godt kunne vælge en lidt grovere meltype. Så jeg forsøgte mig med grahamsmel sammen med hvedemel, og det blev virkelig godt. Faktisk blev resultatet knasende sprøde fedtebrød med den helt, helt rigtige smag. Men du skal nok ikke spise dig mæt i dem med en tanke om, at de er uden kalorier eller udelukkende lavet af sunde råvarer. For det er altså ikke tilfældet.

Til gengæld er de lidt sundere fedtebrød stærkt vanedannende. De smager simpelthen fantastisk godt. Min mor kunne ikke have bagt dem bedre. Og hun var nu ellers ret god til at bage småkager – og andre kager ved nærmere eftertanke.

Den skæggedes dom

Den skæggedes dom støtter min egen. Han var endog meget vild med mine sundere fedtebrød. Faktisk måtte jeg bede ham om at holde snitterne for sig selv, i det mindste indtil jeg havde fået taget billeder… Han kunne også lide glasuren, der er med et skvæt ægte rom, men beroligende kan jeg dog sige, at det ikke er den bedste rom, der er kommet i. En helt almindelig slaverom går fint. Alternativt er der mange, der vælger at lave en glasur med citron, og det fungerer også godt, fordi den friske smag spiller op mod den tungere smag i selve småkagen.

Den ”rigtige” opskrift

Skulle du nu hellere ville lave de helt normale fedtebrød, som er en anelse mindre fornuftige, så finder du en opskrift på det, jeg også har kaldt for den velsmagende småkage med rom og et underligt navn.

Sundere fedtebrød – og stærkt vanedannende

Udarbejdet af Susanne PaghMåltid: Sødt og syndigtType: SmåkagerSværhedsgrad: Let
Hvor mange?

40

stk
Arbejdstid?

20

minutter
Bagetid?

8

minutter
I alt?

28

minutter

Lidt sundere fedtebrød til julen

Ingredienser

  • 150 g kagehvedemel

  • 100 g grahamsmel

  • 125 g kokosmel

  • 125 g rørsukker

  • ½ tsk hjortetaksalt

  • 175 g blødt smør

  • 75 g fast kokosolie

  • Pynt
  • 100 g flormelis

  • 1 spsk rom

  • lidt vand

Sådan gør du

  • Tag smørret ud af køleskabet i god tid – gerne en halv time før du skal bage. Tænd for ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme. Læg bagepapir på en bageplade.
  • Hæld kagehvedemel, grahamsmel, kokosmel, rørsukker og hjortetaksalt i en skål. Skær smørret i mindre stykker og kom det i de tørre ingredienser sammen med kokosolien.
  • Arbejd sagerne godt sammen. Det går helt af sig selv. Form fire lange stænger, ca 4 cm brede, max 1 cm høje og i bagepladens længde. Læg dem på bagepladen med lidt afstand.
  • Bag stængerne i 8 minutter ved 200 grader almindelig varme. De er lidt bløde, når de kommer ud af ovnen. Mens de bages, bikses glasuren sammen, den skal være meget tyktflydende.
  • Når stængerne er færdige, tages de ud af ovnen og lempes forsigtigt over på et skærebræt. Det er lettest at flytte det hele på én gang på bagepapiret. Køles let af, men må ikke nå at blive så kolde, at de ikke kan skæres.
  • Pynt med glasur og skær stængerne på skrå i fine snitter, ca et par cm brede. Opbevares i kagedåse.

Bemærk

  • Hvis du ikke er til rom, så brug lidt citronsaft i stedet for. Men helt ærligt, rom gør altså noget godt for dine fedtebrød.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

sundere fedtebrød 1000x1500

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
close

RAMSLØG TIPS OG OPSKRIFTER

TILMELD DIG NYHEDSBREVET OG FÅ E-BOGEN OM
RAMSLØG

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*