brunkagekugler

Sundere jul med brunkagekugler

I dag har jeg fået besøg af Mette og Simon fra WebOpskrifter.dk. De er nemlig rigtig gode til at lave lidt sundere søde sager. Derfor overlader jeg i dag ordet til dem til at fortælle om de sundere brunkagekugler, som de har lavet til os:

Om Mette og Simon
Mette og Simon er fælles om WebOpskrifter.dk, hvor de udlever deres fælles interesse for mad. Når det kommer til mad, følger de ikke et bestemt dogme, men laver et bredt spektrum af opskrifter. Jeg deler en passion med dem: At finde nye og ofte grønnere versioner af velkendte klassikere eller sundere udgaver af kager. Drivkraften for Mette og Simon er især at hjælpe folk til at lave og spise bedre mad. Det gør de bl.a. ved at lave madplaner, der gør det nemmere at få god mad på bordet, selvom tiden er knap. Ud over at prioritere at få fyldt godt med grøntsager ind, går de samme ingredienser igen i flere af retterne, så man rent faktisk får brugt hele posen med gulerødder. Så bliver det både nemmere at spise sundt og mindske madspild i samme hug.

Sundere brunkagekugler med Mette og Simon

”Det kan være lidt af en udfordring at fastholde de sunde vaner i julen – en tid, der ikke skorter på fristelser og lækre sager. Derfor er det en stor hjælp at have et lille lager af julegodter, som smager sødt og syndigt, selvom de er lavet med sundere råvarer. Og det er her brunkagekuglerne kommer ind i billedet som en seriøs kandidat til det sunde slik-arsenal.

Brunkager er nærmest indbegrebet af ”smagen af jul”. Derfor er de sprøde småkager med mandler, nelliker og kanel nok en fast bestanddel i langt de fleste kagedåser op til jul. Men de er i sagens natur ofte proppet med sukker og smør.

De her brunkagekugler er en helt anden sag. De har stadig den lækre karamelliserede og krydrede smag, man kender og elsker, men de er lavet med dadler, kokosolie og mandler. Det raffinerede sukker og usunde fedt er altså byttet ud med naturligt sukker, kostfibre og sundere fedtstoffer. Så kan man smovse lidt uden den dårlige samvittighed.

Vi er generelt glade for ”sunde” kager – lige fra de her sundere pandekager og skærekager til dadelkugler i alverdens afskygninger. I den søde juletid er brunkagekuglerne blandt de absolutte favoritter.”

Sundere jul med brunkagekugler

Opskrift af Mette og SimonMåltid SødtType KonfektSværhedsgrad Let
Hvor mange?

25

stk
Arbejdstid?

45

minutter
Køletid?

10

minutter
I alt?

55

minutter

Ingredienser

  • 200 g mandler (hvoraf 70 g skal bruges til at rulle kuglerne i)

  • 250 g dadler

  • 2 spsk kokosolie

  • 2 spsk appelsinsaft

  • 1 tsk stødt nellike

  • 1 tsk kanel

Sådan gør du

  • Rist mandlerne på en tør pande, til de får lidt farve. Hak dem i en blender eller foodprocessor, og tag de 70 g mandler fra, som skal bruges til at rulle kuglerne i. Konsistensen på mandlerne skal være noget grovere end mandelmel, men uden store stykker.
  • Fjern stenene fra dadlerne, og kom dadlerne op i blenderen til den resterende mængde mandler.
  • Tilsæt kokosolie, appelsinsaft, stødt nellike og kanel, og blend det hele til en sammenhængende masse.
  • Sæt evt. massen 10 minutter i fryseren – så er de lidt nemmere at rulle. Rul massen til kugler, og tril dem i de gemte hakkede mandler. Sæt brunkagekuglerne i køleskabet, til de skal spises.

Bemærk

  • Ristning af mandlerne er med til at give brunkagekuglerne en mere “bagt” smag, så de smager endnu mere af brunkager. Hvis du foretrækker det, kan du godt undlade dette trin og bare komme mandlerne i uden at riste dem.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*