Eggs florentine er traditionelt en engelsk muffin med sauteret spinat, pocheret æg og hollandaise sauce. Jeg ved ikke helt, om det vil fungere som morgenmad for mig. Hollandaise og muffin er ikke lige, hvad jeg forbinder med morgenmad. Æg og spinat har jeg det til gengæld helt fint med som dagens første måltid. Så eggs florentine bliver i sin oprindelige udgave ikke min morgenmad (men måske en luksusfrokost?)
Dekonstruerede eggs florentine
Derfor har jeg lavet en lidt anderledes udgave af retten. Og imens jeg konstruerede den – eller måske rettere dekonstruerede en traditionel eggs florentine og tilsatte lidt sundere ingredienser, dykkede jeg også en tur ned i historien bag. Som med så meget andet kulinarisk er der flere historier. De kan meget vel alle sammen være korrekte i hver sin kontekst, for ingen siger, at der er en enkel ophavsmand eller -kvinde til en ret. Sandsynligheden taler egentlig for, at flere er blevet inspireret af de samme tendenser.
Oprindeligt har det dog nok været Eggs Benedict, der var først på færde med engelsk muffin med pocheret æg, skinke og hollandaise sauce. Om det så var børsmægleren Lemuel Benedict, der opfandt kombinationen i et forsøg på at overkomme sine tømmermænd på Waldorf Hotel, eller det var Montgomery, der havde opskriften fra en Commodore Benedict. Ja, det må fortabe sig. Uanset hvad er der i dag rigtig mange varianter. Mange af dem tager udgangspunkt i det lokale køkken. Fx er der i Mexico en udgave med avocado og salsa for at runde en af de mere alternative. Så jeg laver altså nu en Sundtforto udgave, der er lidt sundere og også lidt mere dansk. En udgave med rugbrød, smilende æg, sauteret spinat og en skyrdressing i stedet for hollandaise. En lidt lettere udgave, for hollandaise er altså lidt for meget for mig om morgenen.
Vil du servere æg i den virkelig lette udgave, så tjek æggeskyen her.
Detaljer
1 person
15 minutter
Enkel
Nej da
Ingredienser
1 skive groft rugbrød
1 æg
1 stor håndfuld frisk spinat
3-4 spsk skyr
Citronsaft – bare et vrids penge, altså ikke engang 1/4 citron
Olivenolie
Salt, peber
Sådan gør du
- Kog ægget smilende. Det kræver forhåbentlig ingen vejledning 😉
- Imens varmes en pande op med lidt olivenolie, heri sauteres spinaten et par minutter, indtil den falder sammen.
- Rugbrødet ristes og skæres i stave – bare for udseendets skyld.
- Skyrdressingen røres sammen af skyr, lidt citronsaft, salt og peber.
- Arranger dine eggs sundtforto med spinat i bunden, ovenpå det smilende æg halveret og øverst de ristede rugbrødsstave. Læg dressingen ved siden af.