syltede grønne tomater

Syltede grønne tomater

Vi kender alt til filmen Stegte grønne tomater, men hvad med syltede, grønne tomater? De er godt nok ikke blevet filmatiseret endnu, men derfor kan de jo godt være et perfekt tilbehør til aftensmaden eller kommes i frokostsalaten.

Som ny haveejer – og ikke mindst som helt ny drivhusejer – var jeg ikke helt forberedt på, at tomatsæsonen ville slutte stort set lige så brat, som den startede. Men nu sker der ikke mere i drivhuset – tomaterne bliver ikke røde og sødmefyldte af solens varme stråler. I stedet hænger der bare grønne tomater, der overhovedet ikke ser ud til at have lyst til at få lidt farve på kinderne. Der må altså andre metoder til, hvis de skal gøres spisevenlige. Og det skal de. Lige om lidt skal drivhuset nemlig tømmes for tomatplanter og andre planter for at gøre klar til vinterens komme. Så de sidste tomater er blevet plukket, og det gælder både de grønne og de røde. De røde får lov til at modne færdig på køkkenbordet, men de grønne skal lige behandles på en eller anden måde. Grønne tomater er nemlig ret syrlige i sig selv, fordi de ikke har fået tiden til at modne.

Er grønne tomater giftige?

Måske har du hørt, at man ikke skal spise grønne tomater, men det er en sandhed med nuancer. Grønne tomater indeholder et giftstof, alfa-tomatin, og derfor skal man ikke grovspise dem. Ikke fordi man dør af at spise dem, for indholdet af alfa-tomatin er meget lavt. Spiser man mange grønne tomater, risikerer man blot at få lidt ondt i maven. Mavepine er jo sådan set altid en risiko, hvis man spiser en fødevare i for store mængder, uanset om det så er grønne tomater eller uskyldige røde jordbær.

Syltede grønne tomater

Jeg har tidligere lavet både stegte grønne tomater og chutney med grønne tomater. Denne gang har jeg i stedet valgt bare at sylte tomaterne i en lage med vanilje og kardemomme. Mest af alt fordi vi i forvejen har både æblechutney og vindruechutney, og så meget chutney bruger vi så heller ikke. Men også fordi det var en måde at konservere tomaterne på, så de ikke går til spilde. I syltet udgave kan de holde i 3-4 måneder på køl, hvis de får lov at stå så længe i fred. De skal dog helst stå i en uges tid, førend du begynder at spise dem. Den ventetid kan til gengæld være slem – så står man der og kigger på glasset i køleskabet med længsel. Men det nytter altså ikke, de skal have lov til at trække smag fra lagen.

Brug dem til

Syltede, grønne tomater er meget lette at lave, og hvad vigtigst er: de smager godt. I hvert fald godt nok til, at jeg sniger dem med i min frokostsalat. Eller som tilbehør til fisk – eller i tomatsalaten – eller til smørrebrød. Smagen er ikke syrlig, som når de er rå, men derimod bliver de både søde og krydrede. Her har jeg valgt at krydre med hel kardemomme og vanilje, så de bliver slet ikke stærke, men alligevel med bid i smagen.

Syltede grønne tomater

Opskrift af Susanne PaghMåltid TilbehørType VegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

1

glas
Arbejdstid?

20

minutter
I alt?

20

minutter

Syltede, grønne tomater er godt tilbehør til alt fra salat til smørrebrød.

Ingredienser

  • 1,5 dl eddike

  • 1,5 dl vand

  • 300 g sukker

  • 400 g grønne tomater

  • ½ vaniljestang

  • 5-6 kardemommekapsler

  • evt. atamon

  • Tilbehør
  • 1 glas – ca ½ liter. Glasset skal være skoldet eller skylles med atamon.

Sådan gør du

  • Skyl og halver de store grønne tomater, de små a la cherrytomater skal blot prikkes med en gaffel, så lagen kan trække ind.
  • Bland eddike, vand, sukker og vaniljekornene fra vaniljestangen i en gryde. Kog lagen op, når sukkeret er helt opløst, tilsættes tomaterne sammen med hele kardemommekapsler og den tomme vaniljestang. Lad det simre i 5-8 minutter.
  • Imens skoldes glasset til opbevaring – anvend evt også Atamon.
  • Hæld tomater og lage på glasset, så lagen dækker tomaterne helt. Lad kardemommekapsler og de tomme vaniljestænger komme med i glasset. Glasset skal stå i 5-7 dage inden spisning.

Bemærk

  • Jeg bruger en almindelig lagereddike – det er en prisbillig løsning, som fungerer fint, når smagen skal komme fra krydderierne.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

syltede grønne tomater

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*