tak boganmeldelse

Tak! En boganmeldelse

Reklame: Indlægget er en del af årets Readathon, som er arrangeret af Bloggers by Heart og er et samarbejde med People’s Press. Her skiftes hver blogger til at anbefale en bog til sommerens læsning. Jeg har valgt at anmelde bogen Tak! Desuden har jeg lavet en mini-anmeldelse af en yogabog, Yoga for ryg. 

Sommerens læsning skal indeholde lidt af hvert. Til strandturen, hængekøjen og terrassen. Og til klogskab, hovedbrud og tidsfordriv. Et bud på en bog, der kan klare sig pænt rundt i flere af disse kategorier er bogen Tak!, som du også kan vinde – se konkurrencen nederst i dette indlæg.

Jeg sagde pænt “tak for mad” i kantinen – og blev belært af en kollega om, at kantinedamen jo bare gjorde sit job. Underforstået så er det ikke nødvendigt at takke. Det er flere år siden, men episoden forfølger mig stadig, for jeg har endnu ikke helt forstået den præmis, min kollega valgte. Derfor var jeg heller ikke i tvivl, da jeg blev spurgt af Bloggers By Heart, om jeg havde lyst til at anmelde en bog på min blog. Det er en del af deres Readathon serie, hvor bloggere hos Bloggers By Heart kommer med anbefalinger til sommerens læsning. Der var frit valg på alle hylder, men jeg valgte bogen Tak! af Rikke Østergaard, udgivet på forlaget People’s Press. For det var simpelthen så oplagt at dykke ned i, hvad taknemmelighed kan gøre for os alle.  

Selvhjælpsbøger… 

Normalt skriver jeg kun om mad, men det betyder jo ikke, at der ikke foregår andet inden i hovedet på mig. “Bliv lykkelig/rig/tilfreds/glad/slank på 30 dage”-selvhjælpsbøger er normalt ikke min kop te. Alt for mange alt for letbenede og letkøbte udsagn samlet på et sted. Efter min mening. Tak! har ikke ændret mit syn. 

Tak! er ganske enkelt en selvhjælpsbog til at blive mere taknemmelig for det liv, man har. Og mindre utilfreds med hvad man eventuelt ikke måtte have opnået. Hvis en sideeffekt heraf er mindre brok, så ville det være en oplagt gavebog til alle mavesure. 

Taknemmelighedshjulet snurrer  

Rikke Østergaard er erhvervssociolog og mentaltræner. Bogen ligger altså i lige forlængelse af hendes virke. Tak! er en selvhjælpsbog skrevet over den kendte skabelon, hvor læseren først får et par kapitler med baggrund og videnskabelige facts af forskelligartet karakter. Dernæst følger modellen for større taknemmelighed og til slut et kapitel med gør-det-selv notatark. Modellen for at få mere taknemmelighed ind i sit liv omfatter emnerne bygget op i et taknemmelighedshjul, som man kan arbejde med: 

  1. Mig selv 
  1. Dem, jeg er sammen med 
  1. Det, jeg har 
  1. Der, hvor jeg er 

“Mig selv” er en rejse i, hvordan man bliver bedre til selv-accept og taknemmelig for det, man er og har i sit liv. Stop op og væn dig til at vende dine tanker fra det negative til det positive. Så du er klar til at være taknemmelig og vise det i forhold til de tre næste områder: dem, man er sammen med på jobbet, i familien etc., det, man har, og der, hvor man er – rent fysisk. Bogen igennem kommer der små historier, der gør det lettere at relatere til de enkelte emner. Der er tillige mange øvelser og et helt afsnit med notatark, som man kan bruge til at samle sine egne refleksioner undervejs. Det er meget enkelt præsenteret og meget let at gå til.  

“Vi tror, at det er andres forventninger, der styrer os og gør os fortravlede og kede af det, men det er faktisk vores egne skyhøje forventninger til os selv,” skriver Rikke Østergaard og supplerer med: “i stedet for hele tiden at fokusere på det, vi gerne vil opnå eller være bedre til, skal vi lære at stoppe op og sige tak til os selv for det vi når…”   

Det er en af bogens små, gode sentenser om, at man skal huske at måle sig med sig selv og ikke med andre eller med andres øjne. Ligesom den også sætter fokus på, at man husker på det gode i livet.   

Taknemmelighed i coronaens tid 

Jeg havde vendt sidste side i bogen få dage, før Danmark blev lukket ned i flere omgange pga Corona-virussen. Og selv om jeg har svært ved at skelne mellem begreberne glæde, lykke og taknemmelighed, så var jeg oprigtigt taknemmelig, da Mette Frederiksen ikke en tirsdag aften erklærede udgangsforbud, men kun forbud mod at samles mere end 10 personer ad gangen. For så kunne jeg stadig løbe ud i skoven eller gå en tur med den skæggede langs stranden. Trække forårsluften ned i lungerne og glædes over, at vi indtil videre havde undgået Corona-virussen. Være taknemmelig for, at jeg er gift med den skæggede, at vi bor dejligt, og vi ikke skændtes, selv om vi var isoleret i vores corona-hi, og som sagt være taknemmelig for, at jeg stadig kunne få brugt energi på og få energi fra en løbetur.  

Rikke Østergaard lægger gennem bogen flere gange til grund, at man skal være taknemmelig, fordi det hele kunne være meget værre. Man kan altid stille et scenarie op, der er endnu værre. Aktuelt ja, jeg kunne ligge med slim i lungerne og i respirator dødssyg af Corona-virussen. Heldigvis er det ikke tilfældet, men kan alt løses ved at sige, at man er taknemmelig for det, man nu har? Uanset om man har en vrissen mand, en elendig chef eller en tandbyld? Bare fordi det kunne være meget værre? Jeg køber ikke helt denne præmis, for det mindsker eller fjerner helt trangen til at forandre og forbedre. Det stof som nye initiativer er gjort af.  

Stof til eftertanke og natborde 

Bliver jeg blæst bagover af bogen? Har den ændret mit liv? Eller bare flyttet mig en smule? Som sagt er selvhjælpsbøger ikke lige det, jeg læser mest. Og der er virkelig mange letbenede løsninger i Tak!, men der er også stof til eftertanke. Når Rikke Østergaard fortæller om søvnens betydning, og vi egentlig godt ved, hvad en god nats søvn kan gøre – eller hvordan dårlig søvn kan fjerne ethvert overskud. Eller når behovet for mig-tid understreges, og det taler ind i alle introvertes hjerter.  

Min anbefaling er, at du tager bogen lidt ad gangen til refleksion. Lad den ligge på natbordet – og i stedet for at læse i den, inden du skal sove, så snup et kapitel om morgenen. På den måde får du sat en agenda for din dag.         

Har du fået lyst til at læse Tak! ?

Gør det let – vær med i min konkurrence om et eksemplar af Tak! Den finder du på min facebook– og instagram-profil. Deltag begge steder og fordobl din chance for at vinde.  

Men ikke nok med det, for sammen med Tak! følger også noget til både krop og sjæl, nemlig Yoga for ryg af Susanne Lidang. Læs en mini-anmeldelse af Susanne Lidangs bog her.   

yoga for ryg

Er du blevet nysgerrig efter mere sommerlæsning? 

Hvis du gerne vil have inspiration til mere sommerlæsestof, så læs med i morgen fra kl. 9.00 hos Sofie Ursin Fehmerling https://simplysofie.dk/. Og kan du ikke vente, så tjek hvad Didde Bache Plet skrev om i går.  

Du kan også læse Elizabeths anmeldelse af Tak! Den finder du på pigenderdesignedesintid.dk – her kan du også blive klogere på at få din tid til at hænge sammen, når der er flere ting, du vil, end døgnets timer egentlig tillader.  

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*