tapas med asparges og æg

Tapas med asparges og æg

Nogle gange kan det være ret sjovt at dekonstruere en ret. Og det er faktisk, hvad jeg har gjort med denne tapas med asparges og æg. Tag et kig på ingredienserne, og du vil se, at det ikke er andet end en anden måde at servere en omelet på. Inspirationen kom fra en anmeldelse af en restaurant, som jeg læste fornylig. Min første tanke var, at det jo egentlig bare var en omelet serveret alternativt.

Lige nu er der kommet masser af asparges i butikkerne, og jeg nyder dem i stor stil. Der var derfor heller ikke langt til handling, da jeg fik idéen til denne her ret. Den skulle prøves af, for lige nu skal de grønne og hvide asparges bare råspises.

Nederst er der en flok hvide og grønne asparges. Derpå er lavet en champignonstuvning med citron – og øverst et spejlæg. Ofte får man et stykke rugbrød til en omelet, så her har jeg lavet rugbrødskrymmel, som jeg har drysset med. Elementerne er derfor akkurat de samme, som når jeg laver omelet med grøntsager. Ganske enkelt, men lidt mere spændende serveret. Det er så også lidt mere krævende end at lave en omelet med ”alt i én pande”. Her havde jeg gang i tre pander på én gang. Til gengæld er resultatet også efter min mening noget mere imponerende – og mere imponerende end besværlig.

Retten er så stor, at den er lige rigelig til en forret. Derfor har jeg kaldt den for en tapasanretning, for det passer den faktisk godt til både i omfang og stil. Den kan også laves som en del af et menu, hvor man får 2-3 lidt større forretter – eller spises til frokost.

At dekonstruere

Idéen med at dekonstruere fik jeg for nogle år siden, hvor en helt almindelig æbletærte fik ny form og stil. Siden har jeg dekonstrueret flere retter, for eksempel blev den traditionelle morgenmad med yoghurt med havregryn og frugt til en kage toppet med yoghurt og frisk frugt.

Udfordringen i at dekonstruere er, at man bruger de samme ingredienser (stort set), men får en anden form og oplevelse ud af retten. Jeg synes, det er sjovt at arbejde med at bruge råvarerne og se, hvad de også kan sammen. Derimod er jeg ikke meget for at lave mad, der ligner ét, men er noget andet. Jeg vil gerne kunne genkende det, der ligger på tallerkenen, altså se at asparges er asparges, æg er æg etc.

Hvis du kigger efter, vil du se, at rigtig mange restauranter benytter sig af den teknik. De tager en kendt ret, skiller den ad i forskellige elementer og sætter den sammen igen. Sådan kan man gøre mormormad (eller farmormad) nyt og spændende. Og så giver de den nye ret et fancy navn. For eksempel vil min ret her nok ikke hedde tapas med asparges og æg, men derimod: ”Asparges – æg – svampe”. Det lyder da også ret smart… men er altså ikke ret meget andet end det samme som en omelet med asparges, champignons og rugbrød. 

Det synes den skæggede

Når det så er sagt, så er oplevelsen ved at spise denne her tapas meget anderledes end en omelet. I hvert fald at dømme efter udtrykket hos den skæggede, som smagte eftertænksomt på de enkelte dele og gav karakteren: ”Uhmm!” Det er en ret god karakter, skal jeg hilse og sige.

Tapas med asparges og æg

Opskrift af Susanne PaghMåltid GrøntType TapasSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
I alt?

30

minutter

Tapasanretning med asparges

Ingredienser

 • 12 grønne asparges

 • 8 hvide asparges

 • 100 g brune champignons (gerne små)

 • ½ rødløg

 • ½ dl mælk (eller piskefløde, hvis du vil være kærlig)

 • ½ citron

 • 2 æg

 • 2 skiver rugbrø

 • Olivenolie til stegning

 • Salt, peber

Sådan gør du

 • Start med at gøre grøntsagerne klar: Knæk enderne af aspargesene, skræl de hvide asparges fra hovedet og ned. Skær de brune champignons i små stykker. Hak rødløget fint.
 • Skær rugbrødet i bittesmå stykker, det skal nærmest være smuldret.
 • Start med at varme to pander op med lidt olivenolie på. Den ene til rugbrødet, den anden til aspargesene. Rist rugbrødet på den ene pande, indtil det er sprødt. Giv det et vrid salt og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle.
 • Rist aspargesene 4-5 minutter på den anden pande, indtil de har fået lidt farve. Giv dem lidt citronsaft sammen med en anelse salt. Læg dem på et fad dækket over med stanniol, så de holder varmen, mens du gør det sidste klar.
 • Rengør panderne og varm dem op igen med olie. På den ene laver du to spejlæg, som du blot holder varme på panden.
 • På den anden panden kommer du rødløg og champignons og lader det få lidt farve. Tilsæt så mælk (eller fløde) og lad det koge op. Smag til med citronsaft, salt og peber.
 • Servering
 • Fordel aspargesene på to tallerkener. Hæld champignonstuvningen over. Læg derefter et spejlæg på hver – og slut af med rugbrødssmulder.

Bemærk

 • Har du det, så er lidt stenbiderrogn altså ret meget luksus.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

 tapas med asparges og æg

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*