toast med kantareller og smilende æg

Toast med kantareller og smilende æg – og en boganmeldelse

Reklame: Dette indlæg indeholder reklamelinks. Sådan en gang ristet toast med kantareller – det er altså ikke så dårligt. Men kantarellerne er ofte svøbt i piskefløde, og det er jeg faktisk ikke rigtig fan af. Der er ofte lidt for meget sovs over det. I stedet har jeg opfundet en variant med smilende æg.  

Prik hul på de smilende æg og lad æggeblommen sive ned over de ristede kantareller. Det er virkelig lækkert og helt simpelt, så kantarellerne får lov at smage godt igennem. Helt enkelt toast med kantareller klar på 15 minutter. Jeg er fan.  

Kantareller kaldes skovens guld 

Kantareller kaldes for skovens guld, de “bor” sammen med træer, men er ikke kræsne på hvilke træer, så man kan finde kantareller i både løv- og nåleskov. Du kan læse mere om at finde kantareller og andre svampe hos Naturstyrelsen. Eller man kan gøre som mig, der ikke er modig nok til at samle svampe i naturen: finde kantareller og andre svampe i supermarkedet eller hos grønthandleren.  

Er du ikke lige til toast med kantareller, kan jeg anbefale, at du bruger kantarellerne på en pizza. Det er virkelig luksus.  

Snart falmer skoven… 

Det kan være lidt svært at forestille sig her i august måned med mange dages hedebølge bag os. Men det bliver efterår lige om lidt. Nok er jeg begejstret for sommeren og har nydt de varme dage, men selv jeg må vænne mig til tanken om årets gang. Det er der også noget godt ved – for eksempel at det er ok at krybe sammen i sofaen med en kop te og en god bog. Lidt inspiration til læsningen finder du nedenfor med den seneste bog, jeg har gnasket mig igennem. 

Daniel Kehlmann: Berømmelse 

Mens jeg lige skulle fordøje Thomas Manns Buddenbrooks om en families storhed og fald i sidste halvdel af 1800-tallet, gik jeg i en helt anden boldgade rent litterært. Jeg kastede mig nemlig over Daniel Kehlmanns Berømmelse (reklamelink). Det er en lille roman, der havde stået upåagtet i reolen gennem adskillige år. Vi køber ofte bøger til senere læsning, det er skønt at kunne tage en bog ud af reolen, når man lige får lyst.  

Jeg har ikke tidligere læst noget af Daniel Kehlmann, så det var helt uden forventninger, jeg gik i gang. Berømmelse er ikke ny – den har sikkert stået på vores reol i ti år…  

Berømmelse er en sjov mellemting, måske mest af alt et skriveeksperiment. Daniel Kehlmann kalder det selv for en roman i ni historier. Men det er ikke ni noveller, for persongalleriet går igen. Det er heller ikke helt en roman, for du kan faktisk godt læse historierne enkeltvis.  

Ni fortællinger med forskellige mennesker, hvis liv bliver sammenblandet. Der er skuespilleren, der får sit liv overtaget af en dobbeltgænger, og en mand, der modtager en andens opkald på mobiltelefonen. Der er en forfatter som en af karaktererne i Berømmelse, der blander sine karakterer ind i Berømmelse. Lyder mærkeligt, og er det også lidt. Daniel Kehlmann leger med forfattervinklen, “virkelige” personer og “opfundne”, der kun eksisterer i romanfigurernes fantasi. Så man bliver en lille smule forvirret, men også draget ind i spindet omkring personerne. 

Jeg kommer undervejs til at tænke på konstruktivisme – at man tegner sin egne virkelighed gennem blandt andet de ord, man bruger. Der er lidt af samme tilgang til virkeligheden her – og så en gedigen sammenblanding af flere narrativer.  

Hvad synes jeg?

Jo, Berømmelse er spændende at læse som et skriveeksperiment, men det var fint, at den ikke var en monsterroman a la Buddenbrooks, for den havde ikke kunnet holde min interesse fanget i meget mere end de godt 200 sider, den omfatter.  

Læs den, hvis du gerne vil snappe små historier – og tiltales af, at der kan være flere sandheder. Læs den også, hvis du er interesseret i skriveteknik.  

Hold dig fra den, hvis du leder efter en sammenhængende historie fra A til Z. Her efterlades du med et eller flere spørgsmål rumsterende i hovedet.          

Toast med kantareller og smilende æg – og en boganmeldelse

Opskrift af Susanne PaghMåltid frokostType vegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

5

minutter
Stegetid?

10

minutter
I alt

15

minutter

Brug skovens guld – kantareller – på denne lette toast

Ingredienser

  • 2 skiver toast, evt groft brød

  • 2 æg

  • 100 g kantareller

  • 1 håndfuld hakket grønkål

  • 1 tsk æblecidereddike

  • Salt, peber

  • Olivenolie

Sådan gør du

  • Rist brødet. Kog æggene smilende.
  • Varm en pande op med lidt olivenolie, så den bliver godt varm. Rengør kantarellerne og del dem i mindre stykker. Steg dem på panden ved god varme. Tilsæt hakket grønkål og lad den falde sammen.
  • Tilsæt så æblecidereddike og smag til med salt og peber.
  • Anret de to skiver brød med kantareller og grønkål. Øverst lægger du de smilende æg – del dem, så æggeblommen siver ud. Serveres straks.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*