torsk med bygotto og grønt

Torsk på bygotto med østershatte og grønt

Opgaven var enkel: jeg ville anvende mest muligt på én gang fra ugens kasse fra Aarstiderne. Simpelthen tømme en Aarstiderne kasse på 5 minutter. Jeg nåede ikke i mål med at anvende det hele, vi er trods alt kun to personer i husstanden. Resultatet blev en ret, der må hedde noget i stil med “Pandestegt torsk på en bund af bygotto med sauteret vintergrønt”. Ikke en dårlig hovedret til lørdag aften serveret med et glas kold hvidvin.

Jeg fik ikke anvendt alle grøntsagerne, hvilket nok også ville have været noget af en præstation, for der er meget i sådan en kasse. Men jeg fik brugt meget af det. Så meget at det meget vel kunne have været et måltid fra en af måltidskasserne. I kassen var der blandt andet vinterportulak, østershatte, banan-skalotteløg, frisk timian, æble og pastinakker. Det blev alt sammen brugt sammen med perlebyg, parmesan og torskefilet.

Hvis du ikke kender vinterportulak, skyldes det nok, at den ikke ofte findes i butikkernes grøntsagsafdelinger. Det er en fin lille sag, som kan danne bunddække ude i haven om vinteren, og som har en tilsvarende fin smag. Meget mere fin end spinat for eksempel. Vinterportulak kan spises rå, dampet eller som her lige vendes i retten til sidst. Kan du ikke skaffe vinterportulak, så prøv en spæd spinat i stedet.

Alt i alt tager det en times tid at tilberede torsk på bygotto. Det skyldes først og fremmest, at det tager en krig at få kogt perlebyg mørt. Ellers er det en mega enkel ret at lave.

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

60 minutter

Alt i alt?

60 minutter

Hvor svært?

Smager af meget mere besvær

Ingredienser

  • 150 g perlebyg

  • 1/2 liter grøntsagsbouillon (lavet på terning…)

  • 2-3 spsk revet parmesan

  • Olivenolie

  • Fisk
  • 2 pæne stykker torskefilet 2-3 spsk hvedemel Olivenolie til stegning Salt, peber

  • 2-3 spsk hvedemel

  • Olivenolie til stegning

  • Salt, peber

  • Det grønne
  • 1 banan-skalotteløg – eller et rødløg, som heller ikke er så skarpt i smagen

  • 1 æble, gerne syrligt – altså ikke et af dem, der strutter af sødme

  • 2-3 pastinakker

  • 1 bakke østershatte (ca 125 g)

  • 1/2 bdt frisk timian

  • 1 pose vinterportulak (svarer til nogle gode håndfulde)

  • Olivenolie til stegning

  • Salt, peber

Sådan gør du

  • Start med bygottoen, da den tager længst tid. Lav en halv liter grøntsagsbouillon klar, fx på terning, det er helt fint. Varm olivenolie i en lille gryde, tilsæt perlebyg og rør rundt i et par minutter, så olien rigtig bliver suget ind. Tilsæt så grøntsagsbouillon, så det dækker perlebyggen. Læg låg på og lad simre ved lav varme. Når perlebyggen har suget al bouillonen, tilsættes mere. Gentages, indtil perlebyggen er kogt mør efter ca. 45 minutter.
  • Men bygottoen simrer, gør du alle grøntsager klar: hak skalotteløget fint, trim bladene af den friske timian, del østershattene i mindre stykker og skyl vinterportulak. Skræl pastinakkerne og skær dem i små tern. Skær også æblet excl. kernehus i små tern.
  • Når der er ca. 15 minutter tilbage, før bygottoen er klar, varmer du  to pander op, dels en sauterpande, dels en almindelig pande, begge med lidt olivenolie. I sauterpanden steges først hakket løg og østershatte i et par minutter. Tilsæt derefter tern af pastinakker og æble samt timian og lad det simre mørt i ca. 10 minutter. Der skal evt. tilsættes lidt væde undervejs – enten lidt fra bygottoen eller vand. Smag til med salt og peber.
  • Vend torskefileterne i mel og giv dem et vrid salt og peber. Steges ved medium varme ca. 3-4 minutter på hver side afhængig af tykkelse.
  • Ved servering: tag sauterpanden af varmen, og vend vinterportulak med grøntsagerne. Vinterportulakken må gerne være lidt sprød stadig. Læg en portion bygotto i bunden af en dyb tallerken, læg fisken ovenpå og garnér med grøntsager rundt om. Serveres med et godt glas hvidvin i tilsvarende godt selskab.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*