tomatrisotto

Tomatrisotto

Jeg har set mange udgaver af tomatrisotto, og de fleste er med tomater fra dåse. Det kan også være vældig fint, men friske tomater i sæson, det er nu at foretrække. Det er netop, hvad man får i denne udgave, der ellers er ret enkel at lave, og så kræver den kun lidt salat for at udgøre et fint måltid. Og så har jeg undersøgt, hvorfor tomater i dag ikke smager som barndommens røde eksplosioner af smag, saft og duft.

Den skæggede og jeg er flyttet. Og vi har fået have. Ikke bare have, men have med drivhus eller måske rettere et orangeri, jeg har ikke helt styr på forskellen. Uanset navn så indeholder det nogle tomatplanter, der kommer til at give et godt udbytte og allerede er godt i gang med at sikre os en solid, daglig forsyning. Med den generøsitet skal vi have tomater i alle afskygninger i den kommende tid. Det er slet ikke så ringe, for tomaterne er solmodnede og smager langt, langt bedre end dem, man køber i butikkerne. Man kan simpelthen smage, at de har fået lov til at modne på stilken.

Dengang jeg var barn, smagte tomater bare bedre…

Det er måske ikke engang løgn. Dengang vi var børn, smagte tomater af mere. Det skyldes nok først og fremmest, at de rent faktisk fik lov til at modne, før de blev plukket. For dengang fik vi tomater om sommeren – og ikke om vinteren, hvor vi i dag får masser af tomater, der har været på langfart fra for eksempel Spanien.

Arbejdet med at fremelske tomater, der kunne holde til lang transport og lang holdbarhed i butikkerne, har desværre betydet, at deres modningsgen er blevet skadet. Det viser forskning fra University of California. Når tomater ikke modner, får de heller ikke smag. Læg dertil, at mange tomater bliver nedkølet, hvilket betyder, at de mister meget duft – og duften er også en del af smagsoplevelsen. Masser af duftstoffer forsvinder nemlig, når tomaterne bliver opbevaret under 12 grader. Altså ud af køleskabet med tomaterne. Skaden er imidlertid ofte sket, når man køber tomaterne i butikken, for de er transporteret nedkølet. Når duften forsvinder, så forsvinder meget af smagen også, for den er en kombination af oplevelsen i munden og i næsen.

Om tomatrisotto

Tomatrisottoen er derfor noget af det første, som jeg har lavet i vores nye hjem. Ikke kun fordi der er masser af tomater at hente lige uden for døren, men også fordi det er så fuldstændig enkel og stadig velsmagende mad, der kræver ganske få ingredienser. Og det er netop, hvad der er overskud til, når man lige er flyttet ind sammen med et utal af flyttekasser.

Risotto som lynhurtig hverdagsmad

Nogen tror, at risotto er meget vanskelig at lave, og at det derfor er en ret, der på ingen måde passer ind i en normal hverdag med ”hjem fra arbejde, mad på bordet” rutine. Det er en gang vrøvl for at sige det helt enkelt. Risotto er mega let at lave, og nej, det kræver ikke, at man står ved siden af gryden hele tiden. En risotto kan faktisk godt passe sig selv i kortere perioder.

Jeg har flere gange leget med tanken om en tomatrisotto, men hver gang har jeg tænkt, at det bliver lidt ligesom pasta med tomatsovs. Lidt kedeligt. Men nu skulle det være, dog uden at det skulle være med en masse ingredienser, og måske er det egentlig bare risotto med tomatsovs, men det er til gengæld en meget velsmagende udgave.

Det er også en udgave, der er ret nem at lave. Jeg tilsætter stort set al bouillon på én gang. Der er ingen grund til den forsigtige lidt-ad-gangen metode, hvor man rører stort set hele tiden i risottoen. Jeg holder blot øje med, at risene ikke koger fast i bunden. Husk også, at risene skal simre og ikke bulderkoge.

Skal der ikke ost i? Næh, det skal der ikke. Det er godt nok standard i langt de fleste udgaver af risotto, på nær hvis de er med fisk eller skaldyr. Jeg synes bare ikke, at ost giver noget til retten her, fordi jeg i forvejen giver den gas med krydderierne.  

Tomatrisotto

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Kogetid?

15

minutter
I alt?

29

minutter

Smagfuld tomatrisotto

Ingredienser

  • 1 rødløg

  • 1 fed hvidløg

  • 1 lille ds koncentreret tomatpure

  • 3-4 tomater

  • 125 g risottoris

  • ½ l grøntsagsbouillon

  • chiliflager

  • salt, peber

  • rapsolie til stegning plus 1 spsk ekstra

  • 1 håndfuld rucola

  • Tilbehør
  • Grøn salat

Sådan gør du

  • Start med at klargøre grøntsagerne: Hak rød- og hvidløg fint. Skær tomaterne i tern.
  • Varm olien i en lille gryde. Tilsæt det finthakkede rødløg og hvidløg. Rør rundt et par minutter. Rør derefter koncentreret tomatpuré i og til sidst risottorisene. De skal svitse med et minuts tid, så kommes grøntsagsbouillon i sammen med chiliflager.
  • Lad risene simrekoge i ca. 15-16 minutter, indtil de er møre.
  • Tilsæt tomaterne i tern. Lad dem simre med et par minutter.
  • Smag til med salt, peber og evt ekstra chiliflager.
  • Lige inden servering kommes 1 spsk rapsolie i sammen med rucola. Vend rundt og server sammen med en grøn salat.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

tomatrisotto

Kilde: Videnskab.dk – derfor smager tomater af pap, Videnskab.dk – derfor smager tomater ikke som før i tiden

close

RAMSLØG TIPS OG OPSKRIFTER

TILMELD DIG NYHEDSBREVET OG FÅ E-BOGEN OM
RAMSLØG

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*