torsk med jordskokker og artiskokker

Torsk med jordskokker og artiskokker

Jordskokker og artiskokker har absolut intet med hinanden at gøre, der er intet slægtskab, selv om de hedder ”skokker”. Til gengæld kan de godt forenes. Det sker i dagens ret, hvor vi kombinerer torsk med jordskokker og artiskokker.

Artiskokker stammer fra Middelhavsområdet og tilhører ligesom bl.a. tidsler kurvblomstfamilien. I antikkens Grækenland og i Rom for et par tusind år siden var artiskokker på menuen. Herhjemme har vi slet ikke kendt den så længe.

Artiskokker er faktisk ret flotte, synes jeg. Og det helt modsat jordskokkerne, der med deres knudrede overflade ikke ligefrem er smukke. Jordskokken stammer fra Amerika, men kom på uransagelig vis til Europa i 1500-tallet, hvorefter den hurtigt blev populær i Middelhavsområdet. Så langt går ligheden altså – til Middelhavsområdet. Begge har dog også en let nøddeagtig smag og kræver derfor lidt modspil.

torsk med jordskokker og artiskokker

Lidt om retten

Jeg blev nysgerrig på, om man da ikke kunne kombinere de to ”skokker”. Og det kunne man faktisk godt. Jeg gik den lette vej med artiskokkerne og valgte de marinerede på glas. De skal helt sikkert have noget potent modspil, for ellers bliver de en ret fad affære. Modspillet kommer i form af appelsin, der både er syrligt og sødt på én gang. Øverst kom der ristede hasselnødder. Har du ikke tid til at riste dem, så kan det undlades. Rister du hasselnødderne, får du imidlertid en meget dybere smag af nødder, som går godt sammen med både den ene af den anden slags skokker. Jordskokker har i sig selv en smag af nødder, og det samme gælder som nævnt artiskokkerne.

Her har jeg serveret de to skokker sammen med et stykke skindstegt torsk. Du kan sagtens vælge andre typer af fisk, men på en eller anden måde passer det godt at servere torsk med jordskokker og artiskokker.

Torsk med jordskokker og artiskokker

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType FiskSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
I alt?

30

minutter

Ingredienser

  • 300 g jordskokker

  • 1 rødløg

  • ½ glas marinerede artiskokker

  • 1 appelsin

  • olie til stegning

  • 25 g hasselnødder

  • 2 stk torskefilet gerne med skind

  • salt, peber

  • tørret timian

  • Tilbehør
  • Server med ris, brød eller små, kogte kartofler

Sådan gør du

  • Varm en tør pande op og rist hasselnødderne, indtil de dufter godt. Afkøl nødderne og hak dem groft.
  • Rengør jordskokkerne. Skræl dem, hvis du synes, ellers skal du bare sikre, at al jord og skidt kommer af. Skær rødløget enten i smalle både eller i tern. Skær jordskokkerne i tern, ca. 1½ x 1½ cm.
  • Varm en pande op med lidt olie. Rist løg og jordskokker ved medium varme, så jordskokkerne får lidt farve i kinderne. Giv en anelse vand ved og lad det sautere videre i ca. 20 minutter, indtil jordskokkerne er møre.
  • Imens skæres artiskokkerne i mindre stykker, og appelsinen skrælles, og bådene skæres i tilsvarende stykker.
  • Vend artiskokker og appelsinbåde med jordskokkerne. Giv det godt med salt, peber og gerne lidt timian.
  • Mens jordskokkerne sauteres møre, steges torskestykkerne først på skindsiden i ca. 7-8 minutter i alt på en pande med lidt olie.
  • Når skokkerne er møre, hældes de hakkede hasselnøddekerner over, og til sidst lægges det skindstegte stykke torsk øverst.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

close

RAMSLØG TIPS OG OPSKRIFTER

TILMELD DIG NYHEDSBREVET OG FÅ E-BOGEN OM
RAMSLØG

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*