tunsteak med lime

Tunsteak med lime, forår og morgensang

Årh, vejret er bare skønt. Solen skinner, vandet er blåt – og det er starten på påskeugen. Lørdag var jeg her i corona-tiden på ugens indkøbstur, og den gik forbi fiskehandleren. Tidligt på dagen, så der var masser af plads i butikken, og ingen kom for tæt på hinanden. Der er ellers ofte proppet med kunder sådan en lørdag formiddag. Jeg faldt for et stykke rød tun, som senere blev til en tunsteak med lime. Dertil små kartofler, grønne asparges med kapers og en creme med radiser. Rent og skært forår på tallerkenen.  

Et par fif! 

Jeg vælger ofte at få en lidt tykkere tunsteak – og så kun en enkelt til deling mellem den skæggede og mig. Det gør det meget lettere at stege den perfekt, end hvis man skal stege to tynde steaks. Jeg har valgt grønne asparges, men retten kan selvfølgelig også laves med hvide asparges. Så skal du bare huske at skrælle dem. Når asparges får en tur på panden, lidt kapers og lime, bliver de virkelig lækre.    

asparges med kapers serveret til tunsteak med lime

En ny star er født 

Mens jeg skriver dette, hører jeg Morgensang med Philip Faber (find udsendelserne på dr.dk). Hvem skulle have troet for en måned siden, at vi i disse dage ville samles foran skærmene for ikke blot at se det samme program alle sammen, men også deltage i det? Og at en dirigent for et pigekor skulle blive vor tids star? Eller at Højskolesangbogen ville være at finde på bestseller-listen over faglitteratur (kilde: Arnold Buscks bestsellerliste for uge 14)? Egentlig giver det rigtig god mening, for hvad savner vi allermest lige nu? Trygheden i velkendte rutiner hører til på manges top 10 liste over savn, som corona-krisen har skabt. Her bliver vi tilbudt ti minutter at være familie sammen på i en tid med usikkerhed og et behov for at skabe egne, nye rutiner. Gentagelsen og fordybelsen i programmet er derfor så uendelige vigtige, fordi de netop er med at skabe trygheden.

Mon vi husker på det, når vi kommer om på den anden side af corona-krisen? Faktisk tror jeg ikke helt på – og jeg håber det heller ikke, at vi “kommer om på den anden side”. Det er lidt, som når folk taler om at komme sig over en sorg. Man kommer ikke over en sorg, men igennem den og bliver en anden undervejs. På samme måde håber jeg, at vi hver især lærer af corona-krisen og tager en enkelt eller to af de nye rutiner med os ud i det, der bliver vores hverdagsliv.  

Når jeg ser Philip Faber ved flyglet, er det med smil på læben, for nu kommer dagens velkendte program. Helt uden tale om udviklingen i intensivpatienter, dødsfald siden i går eller om det er muligt at udvikle en vaccine mod coronavirussen. Det er trygt, varmt og befriende normalt i al sin gammeldags fremtoning. Så derfor samler han børn og voksne hver morgen. Og en hel time fredag aften er der 1 mio danskere, der synger eller lytter med. Ok, jeg synger altså kun med, når jeg er alene hjemme. Jeg er en af dem, hvor læreren ikke ligefrem opfordrede mig til at forfølge en musikalsk karriere.  

250 år på bagen og helt aktuel

Den ene af dagens sange er “Her vil ties, her vil bies” af Brorson, en salme med mere end 250 år på bagen, men som er uendelig aktuel. Ikke blot er den en tidlig forårsbebuder, men også en salme om håb og ikke mindst kærlighed. Lige hvad vi har brug for i denne svære tid, hvor vi skal vise vores omsorg for hinanden ved at forblive på afstand.  

tunsteak med lime closeup flatlay

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

30 minutter

Alt i alt?

30 minutter

Hvor let?

Helt standard

Ingredienser

  • 1 eller 2 tunsteak, i alt ca 250-300 g

  • ½ lime

  • 1-2 spsk rapsolie evt med tang

  • 400 g små kartofler

  • Asparges med kapers
  • ½ bdt grønne asparges

  • 2 spsk kapers

  • ½ rødløg

  • 1 fed hvidløg

  • ½ lime

  • Olivenolie eller rapsolie til stegning

  • Salt, peber

  • Creme med radiser
  • 3 spsk skyr

  • 1-2 radiser

  • ½ fed hvidløg

  • 2 tsk rapsolie

  • 1 tsk honning

  • Salt, peber

Sådan gør du

  • Start med at blande saft af ½ lime med 1-2 spsk rapsolie gerne med tang. Vend tunsteaken(e). Lad dem marinere i ca 15-20 minutter.
  • Gør kartoflerne klar og sæt dem over og koge i letsaltet vand.
  • Rør cremen sammen: Skær radierne i små, fine tern og hak hvidløget megafint. Bland med skyr, honning, olie, salt og peber. Tilsæt vand så cremen får den rette linde konsistens.
  • Knæk enderne af de grønne asparges. Hak hvidløg og rødløg meget fint.
  • Varm to pander op – den ene til tunsteaks med rapsolie med tang, den anden til asparges med almindelig olivenolie.
  • På den ene pande svitser du de grønne asparges i 4-5 minutter. Bland kapers, rødløg og hvidløg over sammen med saft af ½ lime. Giv et godt drys groft salt. Hold dine asparges varme – men ikke på panden. Læg dem på serveringsfadet og dæk dem med stanniol.
  • På den anden pande steger du din(e) tunsteak(s). De skal endelig ikke have for meget – mest lige se panden, mærke varmen og sige “av”, så du tager dem af igen. Altså max, max, max 2-3 minutter i alt. Hold dem varme indtil servering.
  • Ved servering skærer du tunsteaken i skiver, hvis du har 1 til deling. Anret med de kogte kartofler, asparges og creme.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Tunsteak med lime 

Snippet tekst: 

Vil du have forår på tallerkenen og tillige en nem fisk, så vælg en tunsteak med lime, små kartofler og ikke mindst grønne asparges med kapers. Det tager en halv times tid – og smager som på en bedre restaurant. 

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*