valnøddebrød med speltmel

Valnøddebrød med speltmel

Jeg har fået nyt legetøj, nemlig en bageplade med huller. Nu har jeg bagt nogle brød på den efterhånden, og den er ret god. Tjek billedet nedenfor, hvor du kan se, hvordan brødet får sådan et rigtigt ”bager-look” med alle aftrykkene fra hullerne. Et af de brød, jeg har bagt endda en del gange, er det her valnøddebrød med speltmel.

Nogle køber biler som legetøj…

Jeg kunne godt finde på at købe en bil som legetøj – jeg har faktisk gjort det på et tidspunkt. En lille Mazda MX5, på det tidspunkt allerede en dame med erfaring i bagagen, da hun var 13 år ved ankomsten på matriklen. En skøn bil, som jeg havde i syv år (og som jeg stadig savner lidt). I sammenligning med en bil er en enkel bageplade nærmest bare det stykke legetøj, som kommer sammen med Kinder ægget. Ikke desto mindre har jeg allerede haft stor fornøjelse ud af min nye hulbageplade. Der er stor glæde ved at vende det nybagte brød om og se de mange, små aftryk fra pladens huller i brødet. Det ser ganske enkelt ret prof ud.

Dommen over hulbagepladen

Min dom over det nye legetøj er, at det faktisk er legetøj, der gør en forskel. Brødet bliver altså bare mere sprødt og saftigt, fordi luft, varme og damp kan komme op også nedefra. Bemærk, at man lægger brødet direkte på pladen uden bagepapir. Jeg smører pladen med en oliespray til bagning, så brødet ikke hænger fast. Pladen er desuden superlet at gøre ren. Jeg skyller den stort set kun med varmt vand, så forsvinder alle urenheder. Jeg er helt sikkert fan af hulbageplade til brød- og bollebagning. Drømmer allerede om at bage rigtige rundstykker 😉

valnøddebrød med speltmel

Om valnøddebrød med speltmel

Jeg har ikke altid været glad for valnøddebrød, og uden helt at kunne sætte fingeren på det ømme sted, så tror jeg, at det skyldes, at det ikke er groft. Der mangler – ud over valnøddekernerne – bid i det. Derfor var jeg heller ikke i tvivl om, at mit valnøddebrød skulle indeholder en lidt grovere meltype. Det blev så til groft speltmel, som sammen med solsikkekerner giver lidt modstand i brødet.

Brødet er lavet med en fordej, der går under navnet biga. Det er en form for en surdej, inden den bliver til surdej, og kan bedstt betegnes som en starter. Den er baseret på en italiensk bagemetode, som du kan læse mere om her, hvor jeg også deler opskriften på et andet brød bagt med biga. Jeg laver typisk fordejen enten aftenen før eller om morgenen på dagen, hvor jeg vil bage. Den skal blot have cirka 8 timer til at udvikle sig i, men kan sagtens stå op til 24 timer eller evt lidt mere, uden at den tager skade af det.

Det er et brød, der holder sig frisk længe, og det tror jeg, først og fremmest skyldes fordejen og brugen af kærnemælk. Skal du ikke spise det hele på én gang – og det skal man jo trods alt sjældent, er det godt at vide, at brødet sagtens tåler en tur i fryseren. Har du en dampovn, så ved du, at du får brød med sprød skorpe – den sprødhed forsvinder desværre i fryseren.

Valnøddebrød med speltmel

Opskrift af Susanne PaghMåltid Brød og bagtType BrødSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

1

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

30

minutter
Hævetid?

2

timer 
Hævetid fordej?

480

minutter
Total time

3

timer 

Groft valnøddebrød med speltmel, der bliver både sprødt og saftigt

Ingredienser

  • Fordej
  • 1½ dl vand

  • 2 g gær

  • 150 g hvedemel

  • Dej
  • 1½ dl vand, lunt

  • 1 dl kærnemælk

  • 13 g gær

  • fordej

  • 50 g solsikkekerner

  • 50 g valnøddekerner

  • 1 tsk honning

  • 1 spsk groft salt

  • 125 g speltmel

  • 175 g manitoba hvedemel (eller anden mel med højt glutenindhold)

  • 175 g tipo 00 hvedemel

  • Solsikkekerner til pynt

  • Udstyr
  • Gerne hulbageplade

Sådan gør du

  • Dagen før – Fordej
  • Rør gær ud i vandet og rør hvedemelet ud i det. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad den stå og hygge sig på køkkenbordet til næste dag eller mindst 8 timer.
  • På dagen
  • Rør gær ud i det lune vand. Tilsæt honning, kærnemælk og fordej.
  • Hak valnøddekernerne groft og rør dem i dejen sammen med solsikkekernerne.
  • Rør speltmel ud i dejen, tilsæt salt.
  • Rør nu manitoba hvedemel og tipo 00 hvedemel i. Dejen skal nu æltes godt sammen, og det gøres faktisk rigtig let med elmixeren med dejkroge. Rør i ca 7-10 minutter. Dejen bliver lækker blød, og du kan se, hvordan glutenstrengene bliver dannet.
  • Når dejen er rørt/æltet godt sammen, dækkes skålen med husholdningsfilm og stilles til hævning i ca. 1½-2 timer.
  • Har du en hulbageplade, smøres den med olie. Ellers lægger du bagepapir på en bageplade. Vend dejen ud på bordet og form et brød – du skal lige have lidt mel på hænderne, så de ikke klistrer sammen med dejen. Læg brødet på bagepladen.
  • Tænd for ovnen på 225 grader varmluft og meget gerne med damp. Når ovnen er varm, skrues der ned til 200 grader varmluft (og evt damp). Sæt brødet ind og lad det bage i ca 30-30 minutter. Det skal lyde hult, når du banker det under bunden. Så er det klart. Afkøles på rist.

Bemærk

  • Jeg halverer brødet og lægger den ene halvdel i fryseren. Det smager stadig dødgodt, når det kommer ud derfra.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*