Varme hveder er historien om Lean i 1600-tallet

Traditionen byder, at der serveres varme hveder i denne tid. Man kan heller ikke gå forbi en bagerforretning uden at se hveder i vinduet. Så skik følge eller land fly, og derfor har jeg selvfølgelig meldt mig i rækken af hvedebagerne.

Er Store Bededag ren Lean?

Men hvad er Store Bededag så egentlig? Jo, det er ren Lean. Før reformationen havde det været helt galt med antallet af bededage, her var der den ene helgen efter den anden, som man skulle sende tanker til. Men også efter reformationen var der fortsat alene i løbet af foråret hele tre faste- og bededage. Med Store Bededag gik man Lean og fik i stedet en enkelt dag. Så skulle man til gengæld den ene dag faste fra klokken 18 dagen før, i hvert fald fra drikkevarerne, og møde på selve Store Bededag i kirken ædru og i ordentlig tid (kilde: natmus.dk).

Jeg har egentlig altid syntes, at det var lidt ulogisk med de her varme hveder. Oprindeligt var tanken jo, at man på Store Bededag ikke måtte arbejde, men skulle hellige sig bønnen. Således måtte bagerne ikke bage frisk brød. Derfor lavede de hvedeknopper dagen før, som man så kunne skære over og riste på selve Store Bededag. Men man spiser dem jo aftenen før Store Bededag – det giver ingen mening? Og det skal det ifølge Nationalmuseet heller ikke. Sådan har traditionen blot svimlet sig hen ad vejen, måske i takt med at kirkens magt mindskedes. Pyh, jeg troede, det var mig, der som den eneste så, at det her ikke hænger sammen…

Hvad de varme hveder indeholder

Hveder bages oftest med smør og kardemomme, fordi de så bliver dejligt velsmagende, når de ristes, og selvfølgelig med hvedemel. Jeg har imidlertid valgt at lave en type, der er lille smule grove i det, ikke for meget, men nok til at dulme den dårlige samvittighed over at spise rent hvedebrød, skulle man have en sådan. Til gengæld har jeg ikke rokket ved hverken smør eller kardemomme.

Detaljer

Hvor mange?

12 stk

Arbejdstid?

30 minutter

Tid til hævning og i ovn?

1,5-2 timer på køkkenbordet – 20-25 minutter i ovnen

Hvor svært?

Lette

Ingredienser

  • 150 g grahamsmel

  • 350 g hvedemel

  • 2 spsk sukker

  • 1 tsk salt, gerne groft

  • 1 tsk kardemomme

  • 2 dl mælk

  • 50 g smør

  • 1 dl vand

  • 25 g gær

Sådan gør du

  • Find først en form frem, der er ca 20 x 30 cm. Læg et stykke bagepapir i den, så kanterne også er dækket. Formen må ikke være for stor, for hvederne skal jo vokse sammen.
  • Bland de to slags mel (hold ca 50 g hvedemel tilbage), sukker, salt og kardemomme i en skål, der er stor nok til at rumme al dejen. Smelt smørret i en kasserolle. Tilsæt halvdelen af vandet og mælken til det smeltede smør, så blandingen bliver lun.
  • Resten af vandet og mælken hældes i en lille skål, hvor gæren opløses i. Derefter tilsættes smørblandingen. Det hele hældes i melblandingen, mens det røres sammen.
  • Dejen æltes godt igennem, og det resterende hvedemel tilsættes efter behov. Når dejen er smidig og let, deles den i 12 stykker, der formes til boller og stilles i formen med ca. 1 cm imellem. Herefter dækkes de over med et viskestykke og hæver til dobbelt størrelse. Det tager ca. 2 timer. Bages ved 225 grader alm. ovnvarme i ca. 25 minutter.
  • Alt efter temperament, smagsløg og tradition kan de spises lige fra ovnen, varme og bløde – eller du kan riste dem sprøde enten på brødristeren eller i ovnen. Det sidste helt klart dagen derpå, men de er nu heller ikke uefne sådan lige fra ovnen. De er vældig gode at fryse, så gør endelig det… så sker der måske for dig som for mig: at man finder dem om en måneds tid og undrer sig over, hvor de kommer fra…

Kommentarer

  1. Anne-marie Skou Hansson

    Hejsa.
    Jeg kan ikke se smøret i den opskrift med grahamsmel hveder ?

    • Susanne

      Hej Anne-Marie,
      Det er altså pinligt, der skal da smør i. Jeg har fundet frem til mine gamle notater, og opskriften er nu opdateret.
      Tak for falkeblikket – jeg håber, at du får bagt nogle lækre hveder.
      Hilsen Susanne

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*