varme hveder med kardemomme og citron

Varme hveder med kardemomme og citron

Traditionen byder, at man spiser varme hveder aftenen før Store Bededag. Den tradition vil jeg ikke bryde, så jeg har selvfølgelig bagt varme hveder med kardemomme og citron. Egentlig er hveder ikke andet end krydderboller, der ristes. Men de er alligevel lidt specielle. For det første er det ikke normalt, at vi ligefrem opfordres til at spise hvidt brød med tandsmør. For det andet har den traditionelle hvede i modsætning til krydderbollen en diskret smag af kardemomme og citron.

Hvedeknopper ifølge traditionen

Gå forbi et bagervindue, og du vil helt sikkert se hvedeknopper i den helt rene form med masser af hvidt hvedemel. Men i de senere år er der tillige kommet en del varianter til. Ud over lidt grovere hveder med grahams- eller speltmel, ser man også nye bud med chokolade eller marcipan. Jeg holder mig denne gang til de mere traditionelle varme hveder med kardemomme og citron.

Traditionelle hvedeknopper er kridhvide, for de er lavet af fint hvedemel. Det har historisk været ren luksus, men masser af hvidt hvedemel er jo ikke ligefrem i høj kurs i dag. Jeg har derfor valgt at tilsætte speltmel for trods alt at få lidt sundhed ind i dem. I forhold til mange traditionelle opskrifter har jeg også reduceret i mængden af både gær og smør. Dog af to forskellige årsager. Der er mindre gær i end normalt, men det betyder ikke, at de ikke hæver. Det går de – og lige så fint. Til gengæld er der ingen smag af gær i de færdige hveder. Og så er der mindre smør i end i mange andre opskrifter. Det betyder ikke noget for hverken konsistens eller smag. De smager stadig skønt – og har en lækker, blød konsistens som hvedeknopper.

Man bager bedst hveder i et fad eller en bradepande (hvis mange). Når du har formet bollerne, der bliver til hveder, skal de nemlig stå tæt sammen i fadet. Ellers vokser de ikke sammen under bagningen, og det er essentielt for, at de færdige hveder får den karakteristiske let firkantede form uden skorper på siderne.

varme hveder med kardemomme og citron

Store bededag

Store bededag er en helligdag, der nok har sin oprindelse i kirken, men ikke i bibelen. Det er derimod en dag, der blev indført af i 1686 af biskoppen over Sjælland, Hans Bagger, som ønskede at samle nogle af de mange bods- og bededage, der hidtil havde været. Han endte med tre dage, hvoraf så Store bededag endte med at blive lovfæstet. Store bededag falder altid på fredagen før fjerde søndag efter påske.

I slutningen af 1700-tallet gjorde man igen op med de mange bededage, der fortsat havde været, faktisk hele 11 fordelt over året. Ikke mindst fordi bededagene angiveligt blev brugt mere til druk, spil og lediggang end fordybelse, bøn og kirkegang. Store bededag overlevede denne oprydning som den eneste bededag.

Aftenen før Store bededag ringede kirkeklokkerne for at varsle, at nu skulle kroer og forretninger lukke – og man skulle både faste og afholde sig fra at arbejde, indtil næste dags tre gudstjenester var afsluttede. På den måde sikrede man, at befolkningen med en vis sandsynlighed ville møde ædru og udhvilede op til gudstjenesterne. Men en yderligere effekt var, at bagerne ikke kunne bage brød. Derfor lavede de stedet hveder, som kunne ristes dagen derpå.  

I løbet af årene blev traditionen med at spise varme hveder flyttet til aftenen før Store bededag. Årsagen fortaber sig lidt i det uvisse.

Varme hveder med kardemomme og citron

Opskrift af Susanne PaghMåltid BrødType BollerSværhedsgrad Let
Hvor mange?

9

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

18

minutter
Hævetid?

2

timer 
I alt?

2

timer 

48

minutter

De traditionelle hvedeknopper – lidt sundere (bare en lille smule)

Ingredienser

  • 2½ dl minimælk

  • 15 g gær

  • 1 æg

  • 40 g sukker

  • 1½ tsk kardemomme

  • Revet skal af ½ citron

  • 100 g speltmel

  • 1 tsk fint salt

  • 400 g hvedemel

  • 50 g smør

  • ½ æg, sammenpisket

  • Tilbehør
  • Fad ca. 25 x 25 cm.

Sådan gør du

  • Varm mælken i en kasserolle til lillefingervarm. Opløs gæren i mælken i en skål.
  • Tilsæt æg og derefter sukker og kardemomme sammen med revet skal af citronen.
  • Rør speltmel i sammen med salt. Tilsæt hvedemelet ad et par gange, mens dejen æltes godt sammen. Brug gerne røremaskine eller elmixer med dejkroge. Til sidst æltes smørret i. Ælt dejen, indtil den slipper kanterne af skålen.
  • Dæk skålen med husholdningsfilm og lad den hæve på bordet i 1 time.
  • Læg bagepapir i et fad. Del dejen i 9 stykker. Form hvert stykke til en bolle ved at samle dejen som en pakke med samlingerne under bunden.
  • Læg bollerne i fadet tæt på hinanden. Dæk fadet med husholdningsfilm og lad bollerne hæve i 1 time.
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft og gerne med damp, hvis muligt. Pensl bollerne med sammenpisket æg. Når ovnen er varm, sættes fadet ind. Hvederne skal bages i ca. 18 minutter.
  • De færdige hveder afkøles.
  • Servering
  • Ved servering skæres hvedeknopperne over, ristes og serveres med iskoldt smør. Nogle vil også gerne have marmelade eller ost på.

Bemærk

  • Bollerne skal stå med ca 1 cm imellem, når de er hævet. Så er der plads til, at de kan udvide sig yderligere i ovnen.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
varme hveder med kardemomme og citron

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kilde: Folkekirken.dk

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*