varmrøget laks med rygeost

Varmrøget laks med rygeost – remake

Jeg har været på inspirationstur i mit bagkatalog af opskrifter, og her faldt jeg over en forret, som jeg skrev om for seks år siden. En helt enkel omgang røget laks med rygeost, rødløg og agurk. Rødløgene var lynsyltede, rygeosten røget og agurken pivfrisk. Frisk, stærk, sød og fyldig på én gang. Jo, jo, det kan godt lade sig gøre. Jeg har netop lavet en remake af den, denne gang er den dog med varmrøget laks med rygeost serveret a la rejecocktail i 1980’erne. Sådan i glas med salat i bunden…  

Og hvorfor så lige skifte koldrøget laks ud med varmrøget? Ja, altså ud over at det kunne være et spørgsmål om praktik, dvs. hvad der er i køleskabet, så smager det simpelthen rigtig, rigtig godt. I min optik er det en bedre løsning end den koldrøgede. I hvert fald lige her. Den skæggede var helt enig i bedømmelsen og så faktisk lidt skuffet ud, da jeg selv spiste min egen portion.  

røget laks med rygeost
Sådan så retten ud oprindeligt – der er sket lidt siden da 😉

Perfekt til! 

Jeg var så generøs med fyldet, at der næsten er tale om en mellemting mellem forret og hovedret. Jeg var i hvert fald ikke meget mere sulten, efter at have tømt glasset. Jeg kan sagtens se den her salat serveret på denne måde i et glas som en let anretning for to i stearinlysets skær. Den er både lidt festlig og samtidig også lidt hyggelig. Server et godt glas chardonnay til, så tror jeg, at lykken er gjort.  

Et fif! 

Der bliver mere lynsyltet rødløg, end du skal bruge her. Gem resten i et glas i køleskabet. Det kan snildt holde sig en uges tid. Og du kan lige så snildt lave løgene på forhånd – det vil de bestemt ikke tage skade af. Jeg bruger lynsyltede rødløg oven på meget andet end en omgang varmrøget laks med rygeost. Sådan en rugbrødsmad med kartoffel, mayonnaise og syltede rødløg er for eksempel ret lækkert.   

Rygeostens historie 

Rygeost kan godt være lidt overset og har måske heller ikke helt sit udseende med sig. Det er faktisk lidt ærgerligt, for den er med den røgede smag god til at skabe modspil til andre råvarer.  

Rygeost er den eneste helt og holdent danske ost. Alle andre oste skulle efter sigende være efterligninger af udenlandske oste, men rygeosten er dansk. Og en fynsk specialitet, som endda hyldes af TV2/Fyn. I 2018 indstiftede de Rygeostens dag, fordi man havde opdaget, at rygeosten var en truet art i køkkenerne.    

Måske er den truet, fordi det ikke er en helt let tilgængelig ost med sin røgede smag. Den må godt dæmpes en anelse i tilberedningen, i hvert fald hvis der er yngre generationer til stede. Selv kan jeg godt lide røgsmagen, og så må den gerne få lidt modspil af noget frisk. Derfor passer rygeost også rigtig godt på en rugbrødsmad med radiser i tynde skiver. Bare hvis man vil gøre noget helt enkelt. Rygeost passer også godt sammen med spinat, det kan du opleve i denne spinattærte med rygeost. Eller man kan gøre som min bloggerkollega, Maria Silje, og lave en blomkålssalat med rygeost – det er altså heller ikke dårligt!

Varmrøget laks med rygeost – remake

Opskrift af Susanne PaghMåltid fiskType forretSværhedsgrad Normal
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
I alt

30

minutter

Fyldig forret – måske til 3 personer i stedet?

Ingredienser

  • Lynsyltede rødløg
  • 1 rødløg

  • ½ dl vand

  • ½ dl æblecidereddike

  • ½ dl sukker

  • 1 tsk citronsaft

  • Salat
  • 1 stk varmrøget laks, ca 125 g

  • ½ salat

  • ¼ agurk

  • 1 skive rugbrød

  • Olivenolie

  • Rygeostdressing
  • 1 spsk rygeost

  • 2 spsk skyr

  • 1 spsk mælk

  • 1 tsk honning

  • Salt, peber

Sådan gør du

  • Lynsyltede rødløg
  • Bland sukker, æblecidereddike og vand i en kasserolle og kog blandingen op, så sukkeret opløses. Imens skæres rødløget i tynde skiver.
  • Hæld eddikeblandingen over rødløgsskiverne i en skål og lad det trække i mindst 10 minutter.
  • Rygeostdressing
  • Bland alle ingredienserne til dressingen. Juster konsistensen med mælk og/eller lidt vand. Smag til med salt og peber.
  • Salat
  • Smuldr rugbrødet i små stykker. Varm en pande op med lidt olivenolie og steg rugbrødssmulderet, indtil det er sprødt. Giv det et vrid salt. Lad smulderet dryppe af på et stykke køkkenrulle.
  • Skær salaten i tynde strimler. Skær agurken i små, mundrette stykker. Bland agurk og salat i bunden af to store glas.
  • Bryd den varmrøgede laks i mindre stykker og læg dem ovenpå salaten. Fordel derefter dressingen på laksen og top med rugbrødssmulder og lynsyltede rødløg.

Bemærk

  • Gem resten af de lynsyltede rødløg – de smager godt på fx en kartoffelmad.

Sådan gør du:  

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*