vegetarisk brændende kærlighed

Vegetarisk brændende kærlighed – og corona-blues

”Det var en mørk og stormfuld aften…” Det var det faktisk, da jeg lavede denne omgang vegetarisk brændende kærlighed. En helt enkel ret og rigtig comfort food til en aften, hvor det blæste en halv pelikan udenfor, og hvor man kun havde lyst til at krybe sammen i sofaen med en god bog og en kop te. Men inden da skulle der altså lidt mad til.

Vegetarisk brændende kærlighed er en rigtig hverdags-ret. Let at lave – og de fleste vil kunne lide den. Lav en grov mos af rodfrugter, steg rødbeder i tern med rødløg og hvidløg og bland det med ristede portobellosvampe. Det er en ret med umami og tyngde. Jeg serverede den med en grønkålssalat til, men ellers vil jeg varmt anbefale et spejlæg i stedet. Sagt på en anden måde: jeg fortrød det fornuftige valg af salat.

Jeg har prøvet at finde ud af, hvorfor det hedder brændende kærlighed, men oprindelsen til navnet fortaber sig i historien om mosen, der kom med kartoflerne i 1800-tallet og straks blev hældt over med flæsk.

Corona-vinter

Efteråret, ja snart vinteren, har for alvor ramt os. Det kan man mærke ikke bare på temperaturen og vinden udendørs, men også på den måde vi går mere og mere i hi. Snart er det imidlertid første søndag i advent, og så er det julen, der står for døren. I år i et corona-præget samfund, og det kommer helt sikkert til både at sætte begrænsninger og at skabe muligheden for nye traditioner.

Ingen store julefrokoster i år (ja, jeg sukker næsten lettet), men til gengæld måske en ny tradition med at mødes til advents-gåtur. Det vil jeg i hvert fald gerne slå et slag for. Tag traveskoene på og gå en tur. Find steder med læ – med mindre I gerne vil blæses igennem. Og husk lidt forplejning – det er nok det eneste tidspunkt, hvor kaffe fra termokande kan smage godt. Fordelene ved at komme ud på en travetur står i kø. For det første er der selve det at bevæge sig. For det andet det sociale element i at tale med andre undervejs. Og på en eller anden mystisk måde taler man bare bedre sammen, når man går. Jeg har set det, når jeg har valgt at gå en tur med en medarbejder i stedet for at sætte os sammen i et mødelokale. Måske skyldes det, at man ikke hele tiden ser hinanden i øjnene, men mere kan sætte sig selv fri. For det tredje får man lys ind på nethinden, også selv om det er overskyet. Det gør i hvert fald mig lidt gladere.

Corona-blues eller corona-depri?

Glæde er nemlig noget, vi får brug for i en lang vinter uden afbræk. Jeg erkender det blankt: jeg er bekymret for mig selv, for i slutningen af november eller starten af december plejer vi at tage på årets ferie. Et sted hen hvor der er varmt (eller varmere), og hvor der er sollys. Mange år er turen gået til Caribien, de sidste par år har målet været henholdsvis Syd- og Mellemamerika. Men uanset hvorhen så har jeg med rejsen fået tanket op med sol og varme. Sol i øjnene og varme ind i knoglerne. I år bliver det ikke til noget. Pokker stå i corona…

Og jeg bekymrer mig, for bliver jeg en af de mange, der i år måske bliver ramt af en vinterdepression? Jeg håber det ikke, og derfor sørger jeg også for at komme ud i løbet af dagen. Få set lidt lys. Og krydser fingrene for, at det er nok til at holde humøret oppe og mig selv fri af corona-blues eller værre endnu corona-depri.   

Vegetarisk brændende kærlighed – og corona-blues

Opskrift af Susanne PaghMåltid GrøntType hovedret, vegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Koge/stegetid

15

minutter
I alt?

45

minutter

Brændende kærlighed – helt vegetarisk

Ingredienser

  • Rodfrugtmos
  • 400 g kartofler

  • 300 g pastinakker

  • 2 spsk olivenolie

  • ½ dl kogevand

  • Salt, peber

  • Brændende kærlighed
  • 2 rødbeder af pæn størrelse

  • 1 rødløg

  • 1 fed hvidløg

  • 1 tsk honning

  • 1 spsk balsamicoeddike

  • Tørret timian

  • Salt, peber

  • 300 g portobello svampe

  • Olivenolie til stegning

Sådan gør du

  • Gør alle grøntsager klar: Skræl kartofler og pastinakker og skær dem i små stykker. Skær rødløget i både og hak hvidløget fint. Skær svampene i mindre stykker. Skræl rødbederne og skær dem i små tern, ca 1 x 1 cm.
  • Rodfrugtmos
  • Kog kartofler og pastinakker i ca 15 minutter i letsaltet vand, indtil de er møre.
  • Hæld kogevandet fra, men gem det. Mos rodfrugterne med et piskeris. Tilsæt olivenolie og lidt af kogevandet. Rør det hele godt sammen, indtil mosen har den ønskede konsistens. Smag til med lidt mere olivenolie, salt og peber.
  • Hold mosen varm, indtil resten er klar.
  • Svampe
  • Varm en pande op med lidt olivenolie. Steg svampene, indtil de har smidt væden. Giv dem lidt salt og peber. Hold dem varme på lavt blus.
  • Rødbeder
  • Varm en pande op med lidt olivenolie. Hæld rødbedeternene på og tilsæt tørret timian og salt. Steg rødbedeternene i ca. 15 minutter ved middel varme, indtil de er møre.
  • Tilsæt så rødløg og hvidløg. Lad det stege med et par minutter. Tilsæt honning og balsamicoeddike og lad det koge ind. Sæt temperaturen ned og smag til med salt og peber. Lad simre.
  • Servering
  • Server rodfrugtmosen med de stegte svampe og rødbedetern-blandingen ovenpå. Giv eventuelt lidt salat til – eller bedre et spejlæg.

Bemærk

  • Jeg kan godt lide, at mosen er lidt rustik, så man kan finde små stykker rodfrugt i den. Men det er helt klart en smagssag.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

vegetarisk brændende kærlighed

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*