I dag den 29. september er det National Madspildsdag. Det er første gang, at denne dag markeres – og den falder sammen med FNs samme mærkedag, International Day of Awareness of Food Loss and Waste. Men hvorfor dog have en dag, der fokuserer på at mindske madspild?
Årsagen er helt enkelt, at der mistes rigtig meget mad fra produktion til spisebord. FAO estimerer, at ca 1/3 af den globale fødevareproduktion ikke ender i maverne på folk, men går til spilde undervejs. Og her gør den øgede velstand ingen nytte – tværtom. Miljøstyrelsen estimerer, at der sker et madspild på 700.000 tons i Danmark. Er det meget? Ja, det er det faktisk. 24% af affaldet i din skraldespand stammer fra madspild. (Læs mere her: Miljøstyrelsen og Nationalt Videncenter om Madspild)
Af de 700.000 tons, der går til spilde i Danmark, stammer de 250.000 tons fra husholdningerne. Resten kommer fra især produktionen (landbrug og industri) samt detailhandel – og resten står restauranter, kantiner og lignende for. Der er altså potentiale for forbedring…
Vil du gerne gøre mindske dit eget madspild, så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få 9 effektive og enkle tips til at mindske madspildet hjemme.
Penge direkte i skraldespanden?
Tallene ovenfor er vel at mærke kun mad, som vi ikke kan spise. Det er altså ikke æggeskallerne. Det er regulær mad, som kunne være blevet spist. Så der er faktisk tale om, at du smider penge direkte i skraldespanden.
Tørt brød?
Vi er bare så rige, at vi ikke rigtig gider spise det tørre brød. Det behøver vi jo ikke, vi kan bare købe et frisk rugbrød. Det tørre brød behøver nu ikke gå til spilde. Her er tre meget lette ideer:
- Rugbrødschips: Skær brødet i tynde skiver, læg dem på en bageplade, dryp med olie og drys med salt. Ind i ovnen ved 160 grader, indtil det er blevet sprødt.
- Croutoner: Skær eller riv brødet i mundrette stykker. Rist dem på en pande med olivenolie, indtil de er sprøde.
- Ymerdrys: Smuldr rugbrød og rist det på en tør pande ved middel varme.