vindruesalsa

Vindruesalsa

Har du vindruer i drivhuset, har du måske også oplevet, at de bliver modne alle sammen på én gang. Og hvad gør man så med alle vindruerne? Altså ud over at rovspise dem direkte fra planten? Et rigtig godt bud er en vindruesalsa, som er lynhurtig at bikse sammen. Og har du ikke selv vindruer, så bliver salsaen med garanti lige så god med vindruer fra supermarked eller grønthandler.

Efter flere år i ejerforeninger med gartnerservice er den skæggede og jeg igen husejere. Og ikke bare haveejere, men også drivhus/orangeri-ejere. Og det sidste har vi ikke prøvet før. Her starter vi lidt fra bunden med at opbygge viden, og vi er langt fra alene. En hurtig søgning på det store internet viser således, at mit indledende spørgsmål om brugen af vindruerne langt fra er det eneste spørgsmål, der stilles af mange. For det at have vindruer i drivhus er åbenbart lidt af en trossag, når det kommer til dyrkning og især beskæring. Hvordan, hvornår og hvor ofte skal der beskæres? Her er der stort set lige så mange meninger, som der er hjemmesider, har jeg opdaget. Jeg er allerede lidt skræmt ved tanken om, hvor meget skade man kan komme til at gøre med en saks… Men i første omgang handler mine spørgsmål mest om, hvad jeg gør med alle vindruerne, der nu er klar til brug.

Vindruer er mega smarte. De kan gæres til vin, kernerne kan presses til olie, eller de kan tørres til rosiner. Alt sammen noget, som jeg helt sikkert ikke vil give mig i kast med, for det har jeg helt sikkert ikke viden til. Men derudover kan druerne selvfølgelig spises rå som en snack, kommes i salater eller i varm mad.

Vindruesalsa

De fleste vindruer bliver nok bare spist direkte fra drivhuset – de smager sødt og godt, og det er tillige lidt en følelse af luksus og overskud bare at kunne plukke løs. Men nogle vindruer ender også i maden. Det er oplagt at komme dem i salaten, især hvis menuen står på vildt med den berømte waldorfsalat. Men der findes også alternative anvendelsesmuligheder i det salte køkken for vindruerne.

Både den skæggede og jeg er lidt pjattede med min vindruesalsa, hvor vindruerne er vendt i balsamicoeddike med chili, der giver bid, og med mandler, der knaser. Da jeg første gang serverede vindruesalsaen, var den skæggede lidt skeptisk – lige indtil han havde smagt på den. Salsaen er nemlig stærkt afhængighedsskabende, eller sagt med den skæggedes ord: ”Det er altså vildt godt, det her!” Så det er med den bedste anbefaling, jeg giver opskriften videre.

Jeg har lavet salsaen på grønne vindruer, men blå kan selvfølgelig også anvendes.

Serveres til…

Vindruesalsaen er helt perfekt til et stykke stegt, hvid fisk. Sådan kommer den til at blive serveret her i huset. Er man derimod til okse- eller lammekød, vil den også gøre sig rigtig godt. Nu er vi jo ikke de store kødspisere her i huset, men skal der kød på bordet, kan det være lammemørbrad med druer og balsamico. Det er en af den skæggedes favoritretter med kød, og den falder i smag også hos folk, der ellers ikke er vilde med lammekød.

Vindruesalsa

Opskrift af Susanne PaghMåltid TilbehørType VegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

10

minutter
I alt?

10

minutter

Perfekt tilbehør til fisk

Ingredienser

  • 100 g grønne vindruer

  • ½ rødløg

  • 1 tsk balsamicoeddike

  • 2 spsk rapsolie

  • 1 knsp chiliflager

  • salt, peber  

  • 25 g mandler

Sådan gør du

  • Skyl og halver vindruerne. Snit rødløget ultrafint.
  • Bland en dressing af balsamicoeddike, rapsolie, chiliflager og smag den til med salt og peber.
  • Bland vindruer og rødløg med dressingen. Hak mandlerne og drys dem over salsaen lige inden servering, så de stadig er knasende sprøde.

Bemærk

  • Har du en dusk persille, så hak den fint og kom i. Det giver også god smag.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

vindruer af egen avl

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*