Havtornis – mere nordisk bliver det ikke

Havtorn er pt nærmest et nordisk mode-bær, et superfood med masser af c-vitamin. Men også et meget utilgængeligt bær, som det sidder der på grenen med stikkende torne og i øvrigt ikke er særlig villigt til at slippe fri herfra. Så selv om jeg har spottet et par fine, fyldte havtornebuske lige uden for matriklen, valgte jeg den lette løsning og tog forbi supermarkedets frysedisk.
Jeg har ikke før lavet is eller andet for den sags skyld med havtorn, men jeg er lidt fascineret af den flotte farve, og den skæggede er jo vild med is. Således kombineret i en havtornis.

Opskrift – havtornis

Afhængig af tilbehør er der is til 6-8 personer.
Tidsforbrug: 1/2 times forberedelse, pokkers lang tid lig med minimum fire timer i fryseren.
Sværhedsgrad: enkel og let at gå til
Ingredienser:

  • 200 g havtorn (gerne frosne fra frysedisk)
  • 1 dl sukker
  • 2 æg, delt i æggeblomme og æggehvide, evt. pasteuriserede
  • 3 + 1 spsk sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1/4 dl piskefløde
  • 3 spsk Licor 43

Start med at blande havtorn og 1 dl sukker i en kasserolle. Varmes op og bobler, indtil sukkeret er opløst. Lad blandingen køle af og kør den gennem en si, så du får en fin pure.

Pisk æggehviderne helt stive. Tilsæt derefter 1 spsk sukker og pisk endnu et minuts tid. I en anden skål piskes fløden til stift, men ikke total smøragtig, flødeskum. Tag skål nummer tre og pisk de to æggeblommer, 3 spsk sukker og vaniljesukker længe og med ihærdighed, indtil du har den mest fine, hvide og skummende æggesnaps. Bland Licor 43 i æggesnapsen og tilsæt havtornepuréen lidt efter lidt, indtil æggesnapsen har en god, lidt markant smag (den mildnes lidt, når flødeskum og æggehvider kommes i). Bland flødeskummet i – tag først et par skefulde og rør dem i, resten af flødeskummet vendes roligt i, så luften bevares. Slut af med at vende de stiftpiskede æggehvider i med lige så let hånd. Hældes i en beholder og fryses i mindst 4 timer.

Når isen skal serveres, tages den op 5-10 minutter før. Har du lidt havtornepuré tilbage, kan det serveres til gerne sammen med noget sødt, fx de sprøde kokossager på billedet ovenfor (ja, ja, opskrift kommer) eller den hvide chokoladekage her.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*