Rødgrød med fløde

Moderne rødgrød med fløde

Der er nogle klassikere, som man på en eller anden måde enten glemmer eller bare ikke får lavet. Sådan en klassiker er rødgrød for mig. Men når klassikeren får et twist, og der kommer en moderne rødgrød ud af det, er det faktisk ikke så dumt.

Jeg har aldrig rigtig været til at lave grød, måske fordi jeg synes, det er lidt kedeligt at spise. I hvert fald i den oprindelige form – og måske fordi det var et af de faste indslag ved søndagsmiddagen. Min farmor og min mor var nemlig begge ret begejstrede for rødgrød, jordbærgrød, blommegrød, stikkelsbærgrød og al mulig anden grød med frugt og bær. Og så skete det en gang imellem, at grøden blev “lang” i det. Det sker, hvis man kommer kartoffelmel i, og grøden koger derefter. Det kunne godt blive lidt for meget for såvel barneøjne som en lille barnemave (og sikkert også for de voksne).

Moderne rødgrød med en venlig tanke til tidligere generationers husmødre

Her handler det om rødgrøden – også kendt som den store “hvor meget dansk kan du”-test med udtalen af “rødgrød med fløde”. Rødgrøden blev næsten blev nationalspise i starten af 1900-tallet (jf Ane Børup om rødgrød i Den Store Danske, denstoredanske.dk). Det vidner mine barndomserindringer jo også om. Min farmor blev født i starten af 1900-tallet og er sikkert vokset op med frugtgrød i alskens former. Som sagt var hun gavmild med at servere dem til søndagsmiddagen. Det samme var min mor, der ofte miksede bær og frugt på kryds og tværs. Og serveret med mælk blandet med fløde. Min farmor valgte altid ren fløde.

Jeg har mikset rabarber, som er doneret af en af mine gode kolleger, med jordbær og hindbær. Det er en kombination, der giver grøden en smadderflot farve og en god, lidt syrlig og ikke for sød smag, som passer fint sammen med fløden, for her hører der sig rigtig fløde til. Jeg kunne ikke drømme om at komme fløde i flydende form på en traditionel frugtgrød. Det bliver simpelthen for fedt i smagen for mig. Så her har jeg pisket fløden til flødeskum og blandet den med lidt skyr for en lettere version. Vil man have den rene flødesmag, så undlader man selvfølgelig bare skyr eller cremefraiche og kører med ren fløde.

Det moderne islæt i forhold til tidligere består således af dels serveringen i glas, dels at grøden nærmere bliver en fast kompot. Og så selvfølgelig flødeskummet på toppen.

Detaljer

Hvor mange?

4 personer

Arbejdstid?

30 minutter

Hviletid?

Et par timer

Hvor svært?

Meget enkel at gå til

Ingredienser

  • 250 g rabarber, jordbær og hindbær

  • 60 g sukker

  • 1/2 citron, saft og revet skal

  • 1/2 dl vand

  • 1 blad husblas

  • 1 tsk vaniljesukker

  • Pynt
  • 1/4 l fløde

  • Evt. 3-4 spsk skyr eller cremefraiche

  • 1-2 tsk vaniljesukker

  • Revet hvid chokolade

Sådan gør du

  • Rengør rabarber og bær, skær dem i små stykker og hæld dem i en lille kasserolle sammen med sukker, citronsaft, revet citronskal og vand. Sæt det over og småsimre i ca. 10 minutter.
  • Samtidig udbløder du husblas i rigeligt, koldt vand i 10 minutter.
  • Når bær og rabarber er kogt ud (der må gerne være synlige stykker tilbage), tages grøden af varmen. Vaniljesukker røres i. Derefter afdryppes husblasen og den røres med ihærdighed ud i grøden, så den opløses helt.
  • Grøden fordeles i fire portionsglas og sættes i køleskabet i et par timer.
  • Ved servering
  • Pisk fløden og bland den evt. med skyr for en lettere version. Smag til med vanilje. Fordel flødeskummet øverst i de fire glas og pynt af med lidt revet, hvid chokolade.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*