8. december: juletravlt? Snup en grønkålslasagne

Når juletravlheden indfinder sig, er der behov for løsninger, der både er sunde og hurtige. Lige mit speciale, hvis jeg må sige det selv. Ikke fordi jeg hopper over det lave gærde, men fordi det ikke behøver at tage lang tid at lave sund mad hverken til to eller mange. Så banker de uventede gæster på, kan dagens ret, grønkålslasagne, let ganges op.

Her midt i juletidens frydefulde gåen amok i sødt, stegt og fedt kommer nemlig noget helt, helt andet i form af en grønkålslasagne, hvor italienske og danske traditioner mødes. Jeg har tidligere lavet en spinatlasagne i samme stil, og begge fungerer efter min mening max. Men spinat, der ellers er lidt af en superfood, er ikke godt, hvis man har en tendens til at støbe nyresten, og her kommer grønkål så ind som alternativ. Kål er faktisk også lidt af en superfood, viser undersøgelser, men det skal helst være de gamle sorter (https://www.dr.dk/mad/artikel/gamle-kaalsorter-giver-bedre-helbred).

Grønkål er ligesom spinat ikke den nemmeste grøntsag at have med at gøre. Derfor springer jeg altså over det lave gærde og køber grønkål i færdighakket udgave. Det er tidsbesparende, og samtidig er kålen hakket helt tilpas fint.

Opskrift

Passer til 2-3 personer.
Tidsforbrug: 45 minutter, måske lidt mere
Sværhedsgrad: helt almindelig
Ingredienser:

  • 1 porre
  • 3 gulerødder
  • 150 g hakket grønkål
  • 1/2 chili (mængde afhænger af styrke)
  • 3 dl mælk
  • 1 spsk maizena, evt lys jævner
  • 1/2 pakke friske lasagneplader
  • 1/2 pakke revet ost
  • Olivenolie
  • Salt, peber

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Smæk en sauterpande på blusset med lidt olivenolie. Varmes op til medium varme. Imens rengøres porren, der skæres i skiver. Gulerødderne skrælles, og der laves lange strimler af dem med en kartoffelskræller, og så skal chilien hakkes fint. Det hele kommes i sauterpanden sammen med grønkål og svitses et par minutter. Herefter tilsættes mælk, og det hele varmes godt igennem. Jævn det med Maizena og smag til med salt og peber.
Hæld en tredjedel af grøntsagsblandingen i et fad ca 15 x 25 cm. Læg et lag lasagneplader, derefter endnu et lag grøntsager, et lag lasagneplader og slut af med grøntsagsblanding. Drys med revet ost.
Sættes i ovnen i ca. 25 minutter og serveres rygende varm med en salat til.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*