Bounty-is, eller hvordan man kommer i sommerstemning på trods af vejret


Når nu sommervejret svigter, så skaber man da bare selv fornemmelsen af varme, sol og palmesus fra en eksotisk strand med kokosis, en bounty-is, som i øvrigt er en af den skæggedes favoritter i desserter (sammen med de første 10-20 andre isvarianter).

Nu kunne man jo bare lave en kokosis og servere den i fine kugler sammen med lidt frisk frugt eller for at gå helt i kokos sammen med kokostoppe. Måske de kokostoppe man kan lave ud af evt. overskydende æggehvider, hvis man bruger friske æg. Men jeg valgte altså at gå chokoladevejen og har derfor brugt lidt (meget) tid i sommerferien på at eksperimentere med at overtrække is med chokolade. Og lad mig sige det med det samme – det er ikke for tøsedrenge, det her. Det gav sved på panden og rig lejlighed til at rase ud undervejs. Selve isen er pærelet at lave – det svære kommer med chokoladen.

Bounty-is – kokosis med chokoladeovertræk

Passer til 6-8 personer afhængig af tilbehør
Tilberedningstid: Det her er ikke den hurtigste dessert… Selve isen kræver vel 1/2 times arbejdstid. Derefter minimum 5-6 timer i fryseren. Så skal der skæres bounty-barer, det tager 20 minutter. Tilbage i fryseren med barerne i mindst en time. Chokoladeovertræk tager ca. 20 minutter, hvorefter de færdige barer skal fryses i endnu en time. Det gode er, at alt kan laves på forhånd… så når desserten skal serveres, er det blot at hive bounty-barerne ud af fryseren og op på tallerkenerne, gerne sammen med lidt frugt, fx danske hindbær eller en mangosalsa.

Ingredienser:

  • 2 æggeblommer
  • 100 g rørsukker
  • 1 vaniljestang, flækket – skrab kornene ud
  • 2 1/2 dl piskefløde
  • 2 1/2 dl sødmælk
  • 40 g kokosmel

Til overtræk:

  • 100-200 g mælkechokolade
  • 1-2 spsk kokosolie (smagsneutral)  

Sådan gør du

Kom vaniljekornene fra den flækkede vaniljestang, selve vaniljestangen, piskefløde og mælk i en gryde, som er stor nok til at indeholde hele ismassen, og giv det et hurtigt opkog. Pisk imens æggeblommer og sukker sammen længe og ihærdigt i en skål til en hvid, luftig æggesnaps.
Hæld den varme mælkeblanding over æggesnapsen og pisk godt rundt i det. Derefter hældes det hele tilbage i gryden og koges ved svag varme, mens du pisker kontinuerligt med et piskeris, indtil konsistensen bliver lækker cremet. Det tager lidt tid, men det vil helt sikkert komme. Tilsæt kokosmelet.

Hæld ismassen i en passende beholder, gerne så firkantet og flad i bunden som muligt, fx gamle beholdere fra købe-is. Sæt beholderen i fryseren og lad isen fryse ind. Hvis du husker det, kan det være en fordel at røre rundt i isen et par gange under indfrysningen, så ender al kokosmelet ikke i bunden. Så er step 1 på din bounty-is klar.

Chokoladeovertræk der kan give tics

Når isen er frosset, dvs. næste dag, kan du starte med step to: chokoladeovertræk. Og det er virkelig noget, der kan bringe præstationsangsten frem. Jeg havde hele tre forsøg, førend jeg havde regnet den ud (tror jeg da). I hvert fald lykkedes det, da jeg var obs på, at chokoladen endelig ikke må smelte ved for høj varme, at et højt glas og rigeligt med chokolade er en fordel, og at der skal arbejdes hurtigt og effektivt. Så snart isen begynder at smelte det mindste, kan man godt glemme enhver tanke om at overtrække den med noget som helst. Alt glider bare af.

Men inden vi når dertil, skal der lige skæres små bountybarer af isen. Skær isen fri af beholderen og vend den ud på et skærebræt. Varm gerne kniven i varmt vand – det gør det lettere. Skær isen i passende bountybarer. Jeg fik ca. 20 ud af min portion, men det afhænger jo helt af, om man er til mini eller maxi bounty-is. Læg stykkerne i en beholder – gerne lidt på kryds og tværs eller allerbedst i et enkelt lag, så de ikke rører hinanden. Lad dem fryse igen i minimum en time. Det er også vigtigt – isen skal være helt, helt frosset.

Smelt mælkechokoladen sammen med kokosolien over vandbad og ved svag varme, jeg gentager lige: ved svag varme (eller koagulerer chokoladen, jeg aner ikke hvorfor). Kokosoliens funktion er kun at gøre chokoladen mere flydende og dermed lettere at overtrække med, og den viste sig at være helt genial – jeg prøvede uden, men så er chokoladen alt for tyktflydende. Hæld den smeltede chokolade i et højt glas, så er det lettere at overtrække barerne ved at lægge dem på en gaffel og hælde glasset let, når du dypper gaffel med bar i chokoladen. Tag 2-4 barer frem fra fryseren, dyp dem hurtigt i chokoladen og læg dem i en ny beholder, gerne af plast, så er de lette at få af senere, og retur i fryseren med dem. Fortsæt sådan indtil der ikke er flere barer, eller du giver op…

Argh!

Apropos “giver op” – her var jeg tæt på at give op og erklære mig for overtrumfet af en gang mælkechokolade:

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*