Der skal nok lidt mere end et par håndfulde speltmel til for at kalde de her fastelavnsboller ver. 2.0 sunde. Så det er de ikke. Til gengæld kommer de i to versioner, og i begge tilfælde går vi all in på fyldet med både remonce/creme og fløde. Til gengæld har jeg ikke lavet bollerne særligt store, så det ikke bliver for meget. Det hindrede så ikke den skæggede i at spise 1 1/2…
Den ene version er med remonce og fløde med blandede bær (vist på billederne her), den anden med lemoncurd og flødeskum. Begge kan selvfølgelig serveres uden fløde, hvis man mest er til den gammeldags fastelavnsbolle.
Portionen her giver i alt 12 boller, de otte med remonce, de fire med lemoncurd. Hvis man kun vil lave den ene version, så er det bare i gang med at gange og dividere ingredienserne til fyldet.
Alternativt fyld: man kan jo gøre en indsats for at stoppe madspild og se, om køleskabet skulle gemme på en rest nougat sammen med lidt marcipan og evt. lidt hakkede hasselnødder. Det lyder da som en ret tiltalende måde at bruge rester på. Du kan også fylde dem med æblemos, hvis der ligger et par halvtriste æbler i frugtskålen. Fantasien sætter grænserne, blot det er fyld med en vis form for fasthed, det må ikke være for letflydende, for så bliver det ikke indendøre i bollen.
Opskrift – fastelavnsboller ver. 2.0 med remonce eller lemoncurd
Tilberedningstid: Et par timer inkl. hæve- og bagetid.
Ingredienser:
- 100 gram smeltet smør
- 2 dl lun mælk
- 25 gram gær
- 50 gram rørsukker
- 1 tsk salt
- 100 g speltmel
- 350-400 g hvedemel
- 1-2 spsk mælk til pensling
Version med remonce:
- 50 g sukker
- 50 g marcipan
- 50 g smør, stuetemperatur
Fyld:
- 100 g blandede frosne bær
- 1 dl piskefløde
Version med lemoncurd:
- 4 spsk lemoncurd
Fyld:
- 1 dl piskefløde
Pyntes med:
- 100 g hvid chokolade
- 1-2 spsk piskefløde
- Frysetørrede hindbær
- Lidt revet citronskal
- Citronsaft
Sådan gør du
Start med at lune mælken, smelt derefter smørret ved lav varme. Rør gæren ud i mælken, tilsæt sukker, salt og den lune, smeltede smør. Tilsæt speltmel og derefter hvedemel lidt ad gangen. Tjek hvor meget dejen kan tage, ælt dejen blank og delikat. Sæt dejen til at hæve i en skål på køkkenbordet – dækket af et (rent) viskestykke – i en times tid. Inden du slænger dig på sofaen i pausen, så husk lige at tage smør ud af køleskabet, så det kan blive blødt.
Når du har tjekket, at dejen har hævet til ca. dobbelt størrelse, laver du remoncen ved at røre ingredienserne sammen med en elpisker. Pas på, start ved lav hastighed, ellers har du pludselig remonce i hele køkkenet.
Så er du klar til at rulle dejen ud på et melpudret bord i en størrelse på ca. 30 x 40 cm. Pas på med at rulle den for tyndt, for så kan dejen ikke rigtig holde på det lækre fyld – og fyldet gør altså ikke meget gavn ude på bagepladen. Sørg også for, at du kan bevæge dejen, altså at den ikke klistrer fast i bordpladen. Skær dejen ud i 12 firkantede stykker på 10 x 10 cm – brug bagsiden af en almindelig kniv, så du ikke ridser eller skærer i bordpladen (altså hvis der er tale om en stål- eller træbordplade).
Remonce og lemoncurd
Læg en spiseskefuld remonce på otte stykker og en spiseskefuld lemoncurd på de sidste fire stykker. Luk hver pakke godt til ved først at løfte hjørnerne ind over fyldet og derefter lukke til med kanterne. Vær omhyggelig med at få lukket pakkerne godt, så fyldet bliver inde under bagningen. Læg hver pakke på bagepladen, som du selvfølgelig har beklædt med bagepapir.
Bollerne skal efterhæve på pladen i 20 minutter = lidt mere end den tid, det tager min ovn at varme op til 200 grader varmluft. Inden bollerne sættes i ovnen, pensles de med lidt mælk. Bages i ca. 10-12 minutter ved 200 grader varmluft, så de bliver gyldne og gennembagte.
Lad bollerne køle af på en rist. Imens kan du passende hakke chokoladen groft og smelte den over vandbad. Rør et par skefulde piskefløde i chokoladen. Pensl de første otte boller med remonce og pynt dem med frysetørrede hindbær. Tilsæt så lidt citronsaft til chokoladecremen og pensl de sidste fire boller med lemoncurd-fyld, som også pyntes med lidt revet citronskal.
Inden servering pisker du fløden til flødeskum. Derefter maser du de optøede blandede bær. Bland bærrene med 2/3 af flødeskummet. Resten af flødeskummet skal bare være “ren” flødeskum.
Halvér bollerne og fyld dem med flødeskum med/uden bær afhængig af variant.
Obs! Bollerne kan fryses – uden chokoladeglasur og fløde… og man kan selvfølgelig også vælge slet ikke at komme flødeskum i.