Jeg bliver altså lige nødt til at slå et slag for verdens letteste hollandaise sauce igen-igen. I sidste weekend havde vi gæster til bl.a. bagt laks med grøntsager, små kartofler og ikke mindst hollandaise saucen, som burde kommes på flaske og sælges…
Dagen efter stod den på rester, og da jeg ikke lige gad varme maden, blev det til kold hollandaise, og det smager altså også forrygende godt, lidt a la citron mayonnaise.
Opskrift – den lette hollandaise
Der var rigeligt i denne portion til 4 personer om aftenen og rester til 2 dagen derpå.
Tidsforbrug: 10 koncentrerede minutter. Du rører dig ikke ud af stedet, men bliver stående med blikket stift rettet mod gryden i samtlige minutter. For går du, skiller saucen. Det er bare naturlov. Resten af maden skal være klar til anretning, når du starter på saucen. Den her sauce lader man ikke vente, men når det alt det her så er sagt, er den mildest talt pærelet at lave.
Ingredienser:
- 120 g smør, rigtig smør
- 6 æggeblommer
- 1 dl grøntsagsbouillon
- Saft af 1 citron
- Salt, peber
- Evt. et skvæt hvidvin – eller hvis den mousserende i forvejen er trukket op, så er det altså et fint alternativ.
Hæld alle ingredienserne på nær vinen op i en lille gryde, sæt over på jævn varme og lad det smelte. Rør hele tiden i det – og med hele tiden mener jeg hele tiden. Først langsomt og så pludselig hurtigt ændrer den underligt tynde væske konsistens til en lækker tyktflydende hollandaise sauce. Smag til med salt, peber og evt. et skvæt hvidvin. Server!