Hvem er Valentines for? Speltotto med tigerrejer

Nu spørger jeg lige dumt: hvem er Valentines egentlig lavet for? Og nej, jeg hentyder ikke til blomster- og chokoladeforretningerne, men derimod til alle de forslag til lyserøde menuer, som jeg gennem de sidste år har set. For undskyld mig, men mon ikke mange – både mænd og kvinder – vil blive glade for et veltilberedt måltid mad, der serveres enkelt og let i en god stemning? I stedet har jeg set masser af Valentines menuer, der lægger op til adskillige timer i køkkenet, og hvem har så lige tid til det på en almindelig onsdag aften?. Eller en sammensætning af menuen, der ville virke bedre til en pigefrokost. Og sådan lyder speltotto med tigerrejer måske også. Men sådan er det ikke.

Mit forslag til en Valentines middag er nemlig ganske enkelt en risotto, eller det der ligner, med rejer. Lavet på speltkerner bliver det til en speltotto med tigerrejer. Enkelt og let. Hvis du gerne vil have en rigtig risotto, bruger du bare arborioris i stedet for.

Desserten er også let og på ingen måde tidskrævende. Den skal bare hives ud af fryseren, for den består af is garneret med frisk frugt. Hey, denne her dag er jo ikke for madens skyld, for én gangs skyld – hvis den er noget, er den vel til for hinandens selskab og tosomhed.

Lidt om Valentines

Bonusinfo: I 1950erne forsøgte blomsterhandlere og guldsmede at indføre Valentines første gang i Danmark. Det mislykkedes dog. Næste forsøg 40 år senere vakte mere genklang.

Bonusinfo nr 2: I Finland er Valentinsdag den næststørste tid for afsendelse af breve. Sådan helt fysiske breve!

Hvis du vil vide mere om Valentines, og hvem ham Valentin egentlig var, så har jeg skrevet om det i dette indlæg om (endnu et bud på) middagen til Valentines.:

Speltotto med tigerrejer

Jeg har som sagt lavet en meget enkel speltotto med tigerrejer. Du kan opgradere den med et skvæt hvidvin, hvis du har det, eller vælge jomfruhummerhaler i stedet for tigerrejerne. Som den er her, kan du købe ind på vejen hjem og stadig have en fin aften. Til speltottoen har jeg lavet en salat af hovedsalat, avocado, agurk, feta og granatæblekerner med en dressing af hvid balsamico og rapsolie.

Detaljer

Hvor mange?

2 personer – naturligvis

Arbejdstid?

1/2 time

Alt i alt?

1/2 time

Hvor let?

Let

Ingredienser

  • 125 g speltkerner – eller arborioris for et lyst og delikat udseende

  • 1/2 l grøntsagsbouillon

  • 170 g tigerrejer

  • 1/2 mango

  • 1 rød peberfrugt

  • 1 bundt dild

  • 25 g revet parmesan

  • 1 skvæt hvidvin, hvis du har det, og det har du formentlig til Valentines-middagen 

  • Olivenolie til stegning

  • Salt, peber

  • Serveres med
  • Blandet salat efter eget valg

Sådan gør du

  • Varm en lille gryde op med lidt olivenolie, svits speltkernerne heri et par minutter. Tilsæt grøntsagsbouillon lidt efter lidt og evt. lidt hvidvin til sidst, så kernerne når at suge væden til sig/den fordamper. Det tager ca 15-20 minutter, førend speltkernerne er møre. Der må godt være lidt bid tilbage.
  • Imens varmer du en pande med olivenolie godt op. Heri svitser du rejerne et minut, ikke mere for så bliver de seje. De lægges i et fad og dækkes til. Derefter sauteres mango og peberfrugt i tern.
  • Når speltkernerne er møre og væden opsuget, tilsættes revet parmesan. Vendes med rejer, mango og peberfrugt – samt hakket dild. Serveres med det samme med en skål salat.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*