Pandekager med kikærtemel til den internationale pandekagedag

Knap har man sunket den sidste bid af fastelavnsbollerne, før den næste mærkedag med tilhørende madtraditioner står parat i kulissen. Det er nemlig international pandekagedag den første tirsdag efter fastelavn. Og derfor er der blevet bagt pandekager med kikærtemel.

Egentlig troede jeg, at det var endnu en amerikansk opfindelse, som havde fundet vej til Danmark, men her tog jeg fejl – til dels. Det er faktisk ifølge World wide web en gammel, kristen tradition, ifølge hvilken man skulle faste i 40 dage op til påske. Ja, altså ikke sådan, at man slet ikke måtte spise noget, men de søde sager, æg, hvidt mel og mælk skulle man forsage. Til spilde skulle maden imidlertid ikke gå, så for at få dem spist op, lavede man pandekager, masser af pandekager. Pandekagedagen falder altid tirsdag efter fastelavn og kaldes “Hvide Tirsdag” efter farven på de midlertidigt forbudte råvarer.

Pandekager med kikærtemel – fyldt med proteiner

Mine pandekager er nu ikke lavet af hvedemel, men derimod af kikærtemel – og så æg og mælk, så lidt af den gamle tradition har de i sig. Pandekager med kikærtemel har den fordel, at de er smækfyldt med proteiner. Altså lidt sunde. De skal heller ikke fyldes med søde sager, men derimod gode grøntsager og nydes til frokost eller aftensmad. Man kan fylde dem efter ønske. For mit vedkommende handlede det om, at jeg havde kigget dybt ned i kassen fra Aarstiderne og fundet et lille knoldselleri, 3 stilke grønkål, der var megalækker og sprød, samt en bakke shitake svampe. Kombineret med en peberfrugt, salt, peber og timian blev det til lækkert fyld til pandekagerne. Grøntsagerne skal bare skæres i mundrette stykker og sauteres stille og roligt i et godt langt kvarter i en sauterpande.

Imens kan man lave pandekagerne – og en skål salat. Så har man et fint måltid mad.

Har du ikke kikærtemel, så prøv i stedet de her pandekager med persille og grahamsmel. De smager nemlig også ret godt.

Detaljer

Hvor mange?

2-3 personer

Arbejdstid?

20 minutter

Alt i alt?

20 minutter

Hvor svært?

Du behøver jo ikke vende pandekagerne i luften…

Ingredienser

  • 100 g kikærtemel

  • 2 spsk hørfrø

  • 2 spsk rapsolie

  • 1 tsk salt

  • 2 æg

  • 2 1/2 dl mælk

  • Rapsolie til stegning

  • Fyld
  • Grøntsager efter eget valg

Sådan gør du

  • Bland kikærtemel med hørfrø og salt, tilsæt olie og æg og rær det sammen. Pisk mælken i – det giver gode armkræfter.
  • Varm en pande med sliplet belægning godt op, så den har en god varme. Fordel lidt olie og steg i alt tre pandekager, de skal have nogle minutter på hver side.
  • Imens sauteres grøntsagerne på en sauterpande, krydres godt med salt, peber og timian og fyldes i de lune pandekager.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*