kirsebærtærte med crumble hel flatlay

Kirsebærtærte med crumble

For alle os, der sad som fortryllede, da Twin Peaks første gang rullede over tv-skærmen, er der noget helt specielt over kirsebærtærte. Det var nemlig det, som Agent Cooper fik sammen med en “damn fine cup of coffee”. Og som med alle andre serier, der har opnået kultstatus, er der også for Twin Peaks opstået et univers om alt det, der ikke nævnes på skærmen. Således er kombinationen af kirsebærtærte og kaffe ikke ny for Agent Cooper. Angiveligt fik han nemlig sit livs første to kopper kaffe sammen med et stykke kirsebærtærte, da han i en alder af 15 år på vej hjem fra en spejderlejr stoppede ved en restaurant i Pennsylvania. Ikke at det i princippet har noget at gøre med denne kirsebærtærte med crumble, for den er ikke kommet til verden in memorial af Twin Peaks.  

Derimod blev tærten bagt, fordi gode venner havde givet mig nogle kirsebær – og de skulle selvfølgelig bruges på kreativ vis. Resultatet blev en kirsebærtærte med crumble. Bunden består af en mørdej, som jeg har brugt flere gange med succes, blandt andet til denne rabarbertærte. Jeg er ganske enkelt vild med den bund, fordi den bliver supersprød og næsten flaget i konsistensen. Kunsten i bunden er at holde dejen kold undervejs – og så bage i en tærteform af metal med løs bund. Ovenpå bunden kom der kirsebær og en crumble med havregryn og mandler. I mangel af creme fraiche serverede jeg den færdige tærte lun med lidt skyr smagt til med vanilje. 

Det er min oplevelse, at det nogle gange kan blive lidt overvældende smagsmæssigt med kirsebær alene, men i denne tærte er der en klar modvægt i crumblen, som både er sprød og sød – uden at være for sød. Jeg vil helt klart anbefale, at man bruger friske kirsebær, så det er en tærte, der skal laves, mens kirsebærrene er i sæson.  

Må jeg byde Dem et kirsebær? 

Jeg bød den skæggede på kirsebærtærte, da den stadig var lun og helt nybagt. Det vakte stor begejstring – jeg var faktisk lidt overrasket, for der forsvandt lynhurtigt en halv tærte. Og godt nok havde jeg kun bagt en lille portion, men alligevel… jeg betragter det som en succes. 

I øvrigt er det ikke ufarligt at blive budt på kirsebær. Det hedder sig, at Dyveke, der var Christian den 2.’s elskerinde, blev slået ihjel af forgiftede kirsebær i 1517. Det er ikke noget, der er meget dokumentation omkring, men forbindelsen mellem kongen og Dyveke var ildeset. Årsagen til hendes pludselige død blev ikke klarlagt endeligt, men adelsmanden Torben Oxe blev dømt og henrettet for at have sendt Dyveke forgiftede kirsebær. Angiveligt fordi hun havde afvist hans tilnærmelser.

Sandt eller ej – det vides ikke, men kirsebær kan faktisk være giftige. Eller rettere kirsebærstenen kan være giftig, fordi der kan dannes blåsyre i den, når den brydes for eksempel ved bid. Det kræver dog en stor mængde kirsebærsten, før det vil være dødeligt. Så du kan trygt tage imod de kirsebær og kirsebærtærter, du bydes på.  

Kirsebærtærte med crumble

Opskrift af Susanne PaghMåltid DessertType TærteSværhedsgrad Normal
Antal (tærteform 18 cm)

4

personer
Arbejdstid

45

minutter
Bagetid

35

minutter
Hviletid

30

minutter
I alt

1

time 

50

minutter

Kirsebærtærte med masser af lækker crumble

Ingredienser

  • Mørdej
  • 125 g kagehvedemel

  • 1½ spsk flormelis

  • 1 knivspids salt

  • 75 g iskoldt smør

  • ½ æg

  • Fyld og crumble
  • 200 g friske kirsebær

  • 50 g hvedemel

  • 25 g mandler

  • 50 g havregryn

  • 50 g sukker

  • 50 g smør

  • ½ æg

  • Servering
  • Creme fraiche eller skyr smagt til med vanilje

Sådan gør du

  • Mørdej
  • Rør ægget let sammen i en skål for sig selv.
  • Bland hvedemel, flormelis og salt i en anden skål. Tilsæt smørret i små stykker. Gnid smørret ud i de tørre ingredienser gerne med en gaffel, så du ikke får fingerbasserne i dejen. Den må nemlig helst ikke blive varm.
  • Når smørret er gnedet godt ud, samles dejen lynhurtigt med det halve sammenrørte æg – det er ikke sikkert, at du skal bruge det hele.
  • Dejen formes til en flad disk og lægges på køl i mindst en halv time, men også gerne natten over.
  • Fyld og crumble
  • Udsten kirsebærrene og stil dem til side.
  • Til crumblen hakkes mandlerne groft. Smelt smørret.
  • Bland hvedemel, sukker og havregryn med mandlerne. Rør den smeltede smør i sammen med det halve æg.
  • Tærten bages
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Rul tærtedejen ud mellem to stykker bagepapir. Bliver dejen blød, så smid dejen i køleskab, indtil den er til at arbejde med igen.
  • Tænd for ovnen på 180 grader varmluft. Fordel dejen i tærteformen – der er så rigeligt med smør, at det ikke bør være nødvendigt at smøre formen. Bunden skal blindbages, så læg et stykke bagepapir og fx en samling tørrede kikærter ovenpå til at holde dejen nede. Forbag bunden i 10 minutter.
  • Tag tærtebunden ud af ovnen og fordel de halverede, udstenede kirsebær ovenpå – og dernæst crumblen. Tærten bages i yderligere 25 minutter, indtil den er gennembagt og lysebrun på toppen.

Bemærk

  • Husk hviletid for mørdejen!

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Snippet tekst: Få opskriften på en sprød kirsebærtærte med crumble her. Megasprød bund, lækre kirsebær og sprødbagt crumble med havregryn og mandler – det bliver ikke meget bedre. 

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*