Mad til 1 er sværere, end man skulle tro – gode råd og tanker

“Laver du så mad til dig selv,” spurgte min svigermor med næsten vantro i stemmen eller i hvert fald overraskelse. Jeg fandt ikke helt ud af, hvor den tanke stammede fra, men jo, jeg laver faktisk mad til mig selv, når den skæggede ikke er hjemme. Dermed også være sagt, at ikke al mad laves for at forkæle den skæggede. Nogle gange handler det også om simpel ernæring eller selvforkælelse. Mad til mig selv skal ikke bare overstås, det må gerne være lækkert, sundt og tage tid.

Men svigermorens spørgsmål fik mig til at fundere lidt videre, for hvordan står det egentlig til med madlavningen, når mange husstande kun består af en enkelt person. Madkulturens Madindeks 2017 viser, at hver fjerde dansker spiser alene. På en almindelig aften vil der være over 1 mio. mennesker, der sidder alene ved bordet (eller i sofaen) ved aftensmåltidet. Alligevel er der et utal af kogebøger og blogs på nettet rettet mod mad for flere, men kun få steder, hvor man kan få gode opskrifter til singlemåltider. Bloggen her er ingen undtagelse. “Sundt for to” handler om, at vi er to i husstanden og langt de fleste dage dermed også to til aftensmåltidet.

Det kan være vanskeligt at skabe variation i måltiderne, når man kun skal lave mad til 1. Det er faktisk ikke så enkelt, hvis man kigger på de traditionelle madplaner. Eller rettere så vil det generere en masse madspild. Man kan jo ikke lige købe en enkelt laksefilet – med mindre man går til fiskehandleren eller er villig til at spise det samme flere dage i træk. Og måske har man heller ikke lyst til at have et kæmpelager af forskellige råvarer. Det gælder nu også, når man kun er to i husstanden, så er supermarkedets storkøb definitivt No-go.

Gode råd om at lave mad til 1

Jeg har prøvet at samle lidt gode råd her:

  • Skal du have kød eller fisk, så tilbered det hele på én gang. Det gør det lettere næste dag, eller du kan fryse noget af det ned. Det bliver heller ikke bedre af at ligge utilberedt i køleskabet.
  • Kog ligeledes ekstra perlespelt, ris, bulgur etc. Brug det varmt som tilbehør første dag, og lad det være det solide fyld i en salat på dag to.
  • Tilsvarende brug resten af fx den stegte laks i en sandwich på dag to.
  • Suppe kan som regel fryses og er ideelt til travle dage. Så her er det ok at lave en portion til 2 eller flere.
  • Lad dig ikke friste af supermarkedets tilbud om 10 tomater og 2 agurker for ingen penge, for så bliver salaten hurtigt en kedelig affære. Tænk i stedet i forskellige toppings, fx nødder, granatæblekerner, bær (som du evt også kan spise til morgenmad) eller parmesan (som kan holde sig i en evighed).
  • Og hey, i alle familier er der med jævne mellemrum dage, hvor måltidet består af et stykke rugbrød og et spejlæg. Ingen dør af det.

Et par eksempler fra denne uge er først en salat arrangeret som en bowl. Det betyder nemlig noget, at maden serveres pænt. Nu havde jeg lidt asparges til overs fra weekenden, blåbær spiser jeg også om morgenen på skyr, så de to ting var oplagt til salaten.

Og blåbær går igen i denne quinoa/havregrød sammen med resten af en squash og parmesan, der kan holde sig i evigheder eller i hvert fald længe.

Det alternative råd: bliv flere om bordet

Madkulturens Madindeks viser også, at en fjerdedel af dem, der spiser alene, oplever det som ensomt. Det gør jeg ikke, men jeg forstår godt, hvis man synes, det er lidt trist at spise alene. Det kan også være svært i længden at sørge for at lave det gode, ernæringsrigtige og spændende måltid, især når det er så let at købe takeaway med hjem.

I uge 17 sætter Folkebevægelsen mod ensomhed et større projekt i gang. Målet er at øge fokus på ensomhed blandt både unge og ældre og på tværs af kulturer. Det gør de ved at opfordre alle til at lave spisearrangementer, hvor man inviterer til et måltid mad, samvær og fællesskab. Tjek deres hjemmeside – der er masser af arrangementer oprettet af både private og organisationer. Og nej, glorien skinner ikke, for jeg har ikke selv inviteret eller tilmeldt mig nogen arrangementer. Jeg synes bare, at ideen er rigtig god, og jeg vil gerne sprede det gode budskab.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*