Grød til aftensmad? Det kan man godt!

Jeg er forkølet, ikke sådan snotnæset men jeg hoster. Folk, der kender mig, ved, hvad det vil sige. Jeg lyder som en sæl, der har fået en sild galt i halsen. Heldigvis for den skæggede er han ikke hjemme pt, så han får ro og nattesøvn. Det gør jeg så ikke, og min hals er blevet godt øm af at hoste. Derfor skulle menuen i går stå på noget, der ikke kradser i halsen. Det blev til fulde opfyldt med denne her grød til aftensmad. Grød er ellers noget, jeg aldrig spiser.

Jeg er ikke vokset op med havregrød eller andre typer af grød ud over risengrød, hvor min far altid brummede utilfreds. Derudover har jeg kun en enkelt gang fået serveret noget i grødsegmentet hjemme hos mine forældre efter at have fået mælketænder. Det var øllebrød, og det var en eklatant fiasko. Alene lugten forfulgte mig mange år efter i så høj grad, at jeg ikke kunne køre forbi Ceres bryggeriet i Aarhus, uden at de dårlige minder væltede frem i mine næsebor.

Introduktion til grød

Så når nu jeg skal introducere mig selv for grød, skal det altså ikke være en kedelig, klistret havregrød. Sådan en hvor skeen kan stå af sig selv, og som smager fadt og trist (og værst af alt af havregrød). Jeg måtte finde på noget andet, og resultatet kan jeg faktisk ret godt lide. Jeg er næsten på nippet til at blive fan af grød. Det her er nemlig en cremet, blød og lækker grød på basis af quinoaflager og havregryn. Den bliver så cremet, fordi den har stået og trukket, inden den bliver kogt. Derudover kommer jeg æggehvide i. Det lyder måske underligt, men det er faktisk ret genialt, for ud over at gøre grøden mere blød, så tilfører æggehviden også proteiner. Quinoaflagerne er i øvrigt i sig selv ret proteinrige.

Serveret med lidt sauteret grønt, hvad grøntsagsskuffen nu rummer, bær og parmesanflager bliver det til et ret fornuftigt aftensmåltid. Tillige er det hurtigt. Du kan fx blande quinoaflager og havregryn, inden du farer af sted på arbejde, lade det trække i vand i køleskabet hele dagen og så bare koge grøden færdig, når du kommer hjem. Dermed er der hurtig grød til aftensmad.

Vælger du en alternativ topping som fx bær eller nødder, vil det være en fin morgenmad. Så stiller du bare gryden med quinoaflager, havregryn og vand i køleskabet om aftenen, tager den ud og sætter på kogeblusset. 5-10 minutter senere er der morgenmad.

Er du ikke helt klar? Så husk, at risotto også er en slags grød. Se opskriften på risotto med rejer og laks her.

Detaljer

Hvor mange?

1 person – evt. rester kan blive til klatkager til morgenmad

Arbejdstid?

Max 15 minutter

Tid i køleskab?

Min. et par timer

Hvor svært?

Det kan ikke gå galt

Ingredienser

 • 1/2 dl quinoaflager

 • 1/2 dl grovvalsede havregryn

 • 1 dl vand

 • 1 dl mælk

 • 1 nip salt

 • 1 æggehvide

 • Topping
 • 1/2 squash

 • 1/2 rødløg

 • 1 håndfuld blåbær

 • 1-2 spsk revet parmesan

 • Olivenolie

 • Salt, peber

Sådan gør du

 • Start om morgenen med at blande quinoaflager, havregryn og vandet sammen. Stil det i køleskabet i minimum et par timer – eller en arbejdsdag.
 • Lad det koge op sammen med mælken. Der skal evt. justeres med lidt ekstra mælk. Når det kogt igennem efter ca. 5-10 minutter, tilsættes salt og æggehvide. Rør godt rundt.
 • Imens grøden koger, skæres squash i mindre stykker og rødløget hakkes fint. Begge dele sauteres i lidt olivenolie i ca. 5-10 minutter og smages til med salt og peber.
 • Grøden anrettes i en tallerken med squash og rødløg omkring. Top med blåbær og parmesanflager (kan let laves med en kartoffelskræller).

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*