Profiteroles – vandbakkelser – eller fastelavnsboller

Kært barn har mange navne. Vandbakkelser, profiteroles eller fastelavnsboller. Opskriften er den samme, det er blot fyldet, som varieres. Men da det snart er fastelavn, kan vi jo passende kalde det for fastelavnsboller.

Selve bollen eller vandbakkelsen har ikke har så meget smag i sig. Det betyder så, at den kan anvendes både i det søde og det salte køkken. Her i en udgave i det søde spektrum og måske mest for voksne, hvor vægten er lagt på, at fyldet skal give dem både sødme og friskhed. Jeg valgte nemlig at fylde mine vandbakkelser med citronis og lemoncurd. Men man kan jo også lave en hindbærcreme. Eller man kan gå den lette vej med en god marmelade og flødeskum og så kalde dem for “rigtige” fastelavnsboller. Alt efter temperament og lækkersult.

Opskriften lyder mere besværlig, end den er, for det handler bare om, at man holder tungen lige i munden og er opmærksom på, hvad man laver. Derudover giver det pote at være nøjagtig med målene. Læg også mobiltelefonen væk, for afbrydelser dur altså ikke. Hold overblik, når dejen røres, og hold snitterne for dig selv, mens dine profiteroles er i ovnen. Ovnen må under ingen omstændigheder åbnes, før de skal ud. I hvert fald ikke i de første 20 minutters bagetid, for så bliver det nogle flade vandbakkelser, du kan tage ud. Luften fiser simpelthen ud af dem.

Resultatet er 15 små vandbakkelser. Hellere små lækre hapsere, som man måske tager to af, end at man springer over, fordi man ikke tror, at man kan spise en hel af de store….

Obs: Er du mere til traditionelle fastelavnsboller, så tjek opskriften her på fastelavnsboller ver. 2.0 med remonce eller lemoncurd.

Detaljer

Hvor mange?

15 stk

Arbejdstid?

30 minutter

Tid i ovnen?

30 minutter

Hvor svært?

Medium

Ingredienser

  • 80 g smør

  • 2 dl vand

  • 2 tsk sukker

  • 100 g hvedemel

  • 3 æg

  • Fyld
  • Fx citronis og lemoncurd – eller bare flødeskum med syltetøj – eller noget helt tredje…

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn og læg bagepapir på en bageplade. Find desuden følgende redskaber frem: en sprøjtepose med stor tylle, et piskeris og en grydeske.
  • Vej melet af. Så er du klar.
  • Hæld nu smør, vand og sukker i en kasserolle. Varm det op til kogende, så det blandes godt sammen. Tilsæt hvedemelet på én gang og pisk det rigtig godt sammen med resten. Det skal blive en blank, sammenhængende dej.
  • Tag kasserollen af varmen og lad den afkøle et minut. Pisk derefter æggene i et ad gangen og pisk rigtig godt imellem hvert æg. Dejen skal hænge sammen igen hver gang.
  • Sæt kasserollen tilbage på medium varme og rør den sammen med grydeskeen, så den bliver blank og lækker. Rør, rør, rør – du skal røre længere tid, end du tror. Når du er øm i armene, er den færdig. Må ikke koge…
  • Hæld dejen op i sprøjteposen og lav ca. 15 kugler af bordtennisbold størrelse. Sæt pladen i ovnen ved 200 grader. Her skal de bage i ca. 1/2 time, måske lidt kortere, og du må IKKE åbne ovnlågen, førend de er lysebrune og færdigbagte. Så er du sikker på, at de ikke falder sammen, når du tager dem ud.
  • Flæk dem, hvis der skal is i, og fyld dem hver med en kugle is. Ellers kan du fylde en sprøjtepose med creme og fylde ind i vandbakkelsen gennem et hul i bunden. Næ, ingen sagde, at det var nemt…

One Comment

  1. Pingback: Weekendmenu – men også fin hverdagsmad – Sundt for to

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*