11. december: sødt og sprødt til jul – dansk kiksekage møder amerikanske Rocky Road

Dansk kiksekage møder amerikanske Rocky Road – og sød/salt musik opstår. Jeg ved ikke, om det her er specielt julet, måske ikke i Danmark, men det fungerer vildt godt skåret ud i stykker til konfekt. Og så går det jo som en juleting.

For noget tid siden genoplivede jeg den gode, danske kiksekage. Uden palmin, men med kondenseret mælk, vaniljekiks og hakkede hasselnødder. Den var ganske god. Men det spøgte lidt i baghovedet, om man kunne lave en sundere udgave. Nu ved jeg ikke rigtig, hvordan man gør større mængder chokolade til sund, næringsrig kost, men man kan da altid bruge lutter gode råvarer. Som sagt så gjort. Den kondenserede mælk blev skiftet ud med blød nougat (bedre? Tja.. tjo… måske…), og vaniljekiksene blev erstattet med hjemmelavede kiks med havregryn. Ups, der røg jo en rest saltede peanuts i… nå, måske er der point for intentionen.
I hvert fald opstod der en skøn blanding af sødt og lidt salt. Mere rustik end den traditionelle kiksekage, mindre sød end Rocky Road.


Opskrift på Rocky Road

Passer til en form på ca 10 x 15 cm. Hvor mange personer aner jeg ikke…
Tidsforbrug: 20 minutters arbejdstid og mindst et par timer i køleskabet.
Sværhedsgrad: hvis du kan finde ud af at smelte chokolade over vandbad, og det er jo ikke så vanskeligt, så er du godt kørende på denne her opskrift
Ingredienser:

  • 150 g god, mørk chokolade
  • 75 g blød nougat
  • 75 g hasselnødder, mandler, peanuts eller lignende
  • 7-8 kiks, fx hjemmelavede kiks med havregryn, ellers køber du dig bare fra det, men de må meget gerne være lidt salte i det
  • 1 knsp salt – udelades, hvis nødderne er saltede

Start med at hakke chokolade og nougat groft. Hæld det i en skål og smelt det over vandbad. Imens ristes hasselnødderne og mandlerne, og hinderne på hasselnødderne gnides af. Nøddeblandingen hakkes meget groft. En beholder fores med bagepapir.
Bland den smeltede chokoladeblanding og nødderne sammen. Tilsæt evt salt, hvis du ikke allerede har saltet nødderne meget let. Hæld halvdelen i beholderen, læg kiks i et lag ud over, og dæk med resten af chokoladeblandingen. Dækkes over og stilles i køleskab, indtil det er stivnet. Skæres i stykker eller skiver alt efter behag.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*