2. december: Vaniljekranse med indbygget styrketræning

Et hurtigt tjek på Wikipedia afslører, at vaniljekransen er en gammel dame, nærmere bestemt over 170 år, og hun blev født samtidig med jernkomfuret, der gjorde det muligt at bage. Jeg ved ikke, hvordan man fik formet vaniljekranse dengang, men siden kom kødhakkeren frem, og den er eminent til at lave dejstrimler med. Jeg prøver jo på at klare mig uden alt for meget specielt gear, som man kun bruger til én ting, og jeg ved helt ærligt ikke, hvad jeg ellers skulle bruge en kødhakker til ud over vaniljekranse. Derfor har jeg valgt at bruge sprøjtepose, tylle og ikke mindst en pokkers masse armkræfter. Den skæggede var ikke hjemme, så jeg måtte selv klare ærterne, men så behøvede jeg vist heller ikke at gå i fitnesscenter…

Opskrift – vaniljekranse

Jeg lavede en pladefuld, dvs. 25-30 stk
Tidsforbrug: max 1 time i alt, men vær obs på, at dejen gerne lige skal hvile i køleskabet i mindst en time.
Sværhedsgrad: Ud over det med armkræfterne er det ikke svært.
Ingredienser:

  • 1 vaniljestang
  • 80 g sukker
  • 80 g smør
  • 1 æggeblomme (brug æggehviden til kokostoppe eller pebermyntepastiller – eller en omelet i letvægtsklassen)
  • 100 g hvedemel
  • 70 g mandler

Start med mandlerne: rist dem på en tør pande, så de lige får lidt farve, sammen med farven kommer nemlig en mere intens smag. Om du vil smutte dem eller ej, handler kun om din dovenskab. Jeg er på det punkt doven. Mandlerne males til mandelmel i en minihakker.

Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og bland dem med en skefuld af sukkeret, så de skilles fra hinanden. Pisk smør, sukker og vaniljekorn sammen. Tilsæt æggeblommen og læg derefter håndmixeren væk. Rør mandelmel og hvedemel i og saml dejen med hænderne. Hældes i en engangssprøjtepose monteret med stjernetylle i passende størrelse. Lægges i køleskabet i en times tid. Dejen kan godt overnatte i køleskabet, men så skal du tage den ud i god tid inden bagning – ellers får du aldrig presset den ud gennem en tylle uanset størrelsen på dine overarme.

Når du skal til at bage, tændes ovnen på 175 grader varmluft. Derefter monteres en bageplade med bagepapir. Og så smøger du ærmerne op, så du rigtig kan flexe i overarmsmusklerne, for nu skal de på arbejde. Alternativt kan hjælp hidkaldes. Uanset hvad kan det være hårdt arbejde at presse dejen gennem tyllen. Form vaniljekransene og sæt dem på pladen med lidt plads imellem. Bages ved 175 grader varmluft i ca. 12-14 minutter, indtil de har den rigtige farve. De er lidt bløde, når de tages ud. Afkøles på bagerist og opbevares i tætsluttende kagedåse.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*