alternativ rødkål

20. december: klar, parat, julemiddag – alternativ til den traditionelle rødkål

Mange serverer ud over den almindelige varme rødkål også en frisk rødkålssalat juleaften. Det er mit indtryk, at kålsalat i den grad deler vandene – elsket eller hadet. Elsket for sin friskhed, hadet for at være hård ved maven. Men prøv også dette alternativ til rødkål, som er med tørret frugt afbalanceret med syre i form af balsamicoeddike. Frisk og sødmefyldt på én gang – og med smæk på smagen.

IMG_1101

Opskrift på et alternativ til rødkål juleaften

Passer som tilbehør til 4 personer
Tidsforbrug: 1/2 time
Sværhedsgrad: jeg tror faktisk ikke, at man kan ødelægge det…
Ingredienser:

  • 1/2 dl sukker
  • 1 spsk smør
  • 1/2 fintsnittet rødkål
  • 50 g tranebær, tørrede
  • 4 dadler i mindre stykker
  • 1 spsk balsamicoeddike
  • Salt, peber
  • 1/2 bundt bredbladet persille

Sådan gør du:

Smelt sukkeret i en sauterpande uden at røre rundt . Tilsæt smør og når det er bruset op, så kom rødkål i. (Jep, præcis som om det var de brunede kartofler.)
Lad det småkoge i 5 minutter. Tilsæt balsamicoeddike, tranebær og dadler og giv det yderligere 5-10 minutter.
Lige inden servering vendes hakket persille i, og der smages til med salt og peber.
Du kan lave retten helt færdig på nær persille dagen før, men pas på, at den ikke mister sin sprødhed. Den her rødkål skal ikke være gennemkogt, sådan som man ofte ser den varme rødkål, men stadig have lidt bid.

Og som service til de traditionelt orienterede:
Vil du hellere lave den almindelige rødkål, er det ret enkelt: snit et halvt rødkål fint, svits det i 1 spsk smør i en gryde. Tilsæt 1 spsk balsamicoeddike og 3-4 spsk ribsgelé plus 1 tsk allehånde. Lad det småkoge under låg, indtil det er mørt. Det tager ca 1/2 time. Smag til med salt og peber. Kan fint laves dagen før og lunes.

Kommentarer

  1. Tina Margrethe

    Rødkålen her ser simpelthen så indbydende ud, så den kom på listen til menuen juleaften. Og tusind tak for det; fantastisk opskrift. Jeg forberedte rødkålen dagen i forvejen, varmede den op juleaften og serverede den med friskhakket bredbladet persille. Familien tog fra af flere omgange : )

    Opskriften bliver min nye klassiker juleaften!

    • Susanne

      Hej Tina!
      Whauw! Så kan man da ikke håbe på mere – at blive ny klassiker juleaften. Jeg er megastolt, indrømmer jeg gerne. Hilsen Susanne

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*