23. december: klar, parat, julemiddagen step for step

Mange synes, at julemiddagen er årets sværeste menu. De tager fejl… at lave julemiddagen er faktisk megalet. Man bliver dårligt nok stresset, for meget kan forberedes på forhånd – evt. dagen før. Ja, jeg har faktisk læst, at man kan lave rødkålen uger før og fryse den…
Julemiddagen er til gengæld en middag, hvor der er store forventninger og traditioner omkring, og der spreder sig da også en helt særegen stemning af højtid, når duften fra andestegen spreder sig i løbet af juleaftensdag. Derfor skal den være i orden på enhver måde. Flere vælger dog at få maden færdiglavet udefra, men så får man jo ikke den der juleduft i hele hytten (til gengæld slipper man for at rengøre ovnen). Som allerede nævnt er julemiddagen pærelet at lave, så heller ikke juleaften kan jeg anbefale takeaway 😉

Middagen trin for trin

Jeg har samlet en række tips til julemiddagen her nedenfor. Mangler der noget, så smid mig endelig et spørgsmål…

Juleanden
Har du købt en frossen and, er det på høje tid at hive den ud af fryseren nu. Den har bedst af at tø op over et par dage i køleskabet.
Rens den og fyld den med æbler i tern og svesker. Steg den ved 185 grader varmluft på en rist over en bradepande med et par løg og gulerødder i store stykker, et stort glas rødvin (så er der også en årsag til at gå og så pimpe den i køkkenet), et par spsk ribsgelé og vand. Spæd kogende vand til undervejs. Det bliver grundsubstansen, dvs din andefond, til saucen.
Anden er færdigstegt, når der ikke pibler blod ud, hvis du stikker med en gaffel ved låret. Ca et par timer afhængig af størrelse.
Du kan sagtens stege anden dagen før, lade den køle af, partere den og så lune den juleaften. Det er let og giver mindre rengøring juleaften.

Tilbehør

Saucen
Si din andefond ovenfor, pres al kraften ud af snasket, der ligger ved. Skum fedtet af, og så står du tilbage med en god andefond, der blot skal jævnes med lidt maizena.
Smager den tungt, så giv lidt balsamicoeddike.
Smager den fadt eller lidt for salt, kan ribsgelé være din redning.
Bruger du maizena, skiller den ikke.
Nogen smider fløde i, dem om det, jeg ville aldrig gøre det.

Rødkål
Lav den dagen før, det er lettest. Går aldrig galt, og hvis den gør, så er det i tilsmagningen.
Jeg har læst, at man faktisk kan lave rødkål lang tid før jul, ja, det er jo for sent nu. Men næste år kan du lave den traditionelle rødkål i starten af december og så fryse den ned.

Brunede kartofler
Piece of cake. Virkelig.
Start dagen før eller om morgenen med at koge og pille aspargeskartofler. Pokkers til pilleabejde, men de bliver gode. Glem alt om kartofler fra glas – de smager altså ikke godt.
Smelt sukker UDEN at røre i det på en pande, tilsæt smør, lad det smelte ved pæn varme. Skyl kartoflerne i koldt vand og hæld dem på den varme pande. Forholdet mellem sukker og smør er 1 dl sukker til 25 g smør – passer til 1 kg kartofler. Kunsten er at holde temperaturen høj uden at branke dem, så skal karamellen nok sætte sig fint på kartoflerne. Giv dem ca. 5-10 minutter.
Bliver karamelmassen for tyk, kan du tilsætte en spsk vand.

Dessert

Risalamande
Kog en risengrød efter anvisningen på pakken med grødris – plus korn og den tomme vaniljestang. Og smid så en bunke smuttede, hakkede mandler i sammen med flødeskum – vend det let i, så resultatet bliver luftigt. Lun nogle syltede kirsebær, jævn evt med lidt maizena. Husk den hele mandel i risalamanden…

God julemiddag!

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*