skal man spise morgenmad - havregryn

SKAL man spise morgenmad?

Hvis man fortæller, at man ikke spiser morgenmad, bliver man meget hurtigt mødt af et par løftede øjenbryn og en kategorisering i “ja, hun tænker nok ikke på sit helbred. Hun ryger sikkert også…” Men er det sandt – SKAL man spise morgenmad?

At finde svar på spørgsmålet, om man skal spise morgenmad eller ej, er som at begive sig ind i en labyrint. En labyrint bestående af et sammensurium af sundhedsfaglig viden, kostreligion og hjemmebryggede idéer. Men jeg har forsøgt at skille tingene ad og finde frem til et par seriøse bud på et svar på spørgsmålet. 

Fra barnsben… 

Bedre intellektuelle egenskaber og sundere spisevaner viser sig at være blandt resultaterne i undersøgelser om morgenmadens betydning for børn. Undersøgelser viser, at børn, der spiser morgenmad, generelt spiser sundere og er sjældnere overvægtige end dem, der springer morgenmaden over. Dertil kommer, at børnene har bedre intellektuelle funktioner, tænker og husker bedre, er mere præcise og har mindre fravær. Det er da tankevækkende… mon det også gælder for voksne? Det er i hvert fald nærliggende at tro. Der er bare ikke undersøgelser, der påviser dette. 

Til voksne… 

Der er undersøgelser, der viser, at mennesker, der spiser morgenmad, tager mindre på end dem, der ikke spiser noget om morgenen. Men undersøgelserne påviser ikke, at der er en direkte sammenhæng (dvs at der er kausalitet), så det kan altså skyldes alt muligt andet, fx et højere aktivitetsniveau. Det fortæller Allan Vaag, som er overlæge og klinisk professor på Københavns Universitet, i en artikel fra 2016. For mig, og altså helt uvidenskabeligt, passer det meget godt sammen med, at jeg oplever, at behovet for morgenmad er en vane, som jeg kan skrue op og ned for. Og jeg læner mig dermed lidt op ad den amerikanske forsker John Swartzberg, der anbefaler, at man spiser morgenmad, hvis man er sulten og fungerer bedre med morgenmad. Ellers skal man vente, indtil man er sulten.  

Hvad skal man spise? 

En god morgenmad indeholder både kulhydrater, der giver energi til dagens strabadser, protein og fedtstoffer. Fedtstofferne er væsentlige, fordi de hjælper med ved dannelse af hormoner og lagring af fedtopløselige vitaminer. For kroppen har også behov for både vitaminer og mineraler. Forholdet mellem de enkelte ting i morgenmaden afhænger af, hvad du skal bruge brændstoffet til fx i forhold til træning. Med en kombination af fx havregryn, skyr, æg samt grøntsager og/eller frugt er man godt på vej.   

min morgenmad skyr

Tilbage til labyrinten – og min personlige holdning 

Labyrinten af sundhedsfaglig viden og kost-religioner gør det svært at finde ud af, om der er noget og i givet fald, hvad man skal eller bør følge. Men her som så mange andre steder prøver jeg at følge sund fornuft og føle efter, hvad der passer godt for mig. Jeg starter dagen med morgenmad, som består af omelet med spinat og skyr med rugbrødsdrys og evt lidt bær. Det virker, så jeg er mæt frem til frokost. 

morgenmad omelet

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*